NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
01. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 14 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Izglītība
6
6

Kur saņemt centralizēto eksāmenu rezultātus? Darbu sāk portāls eksameni.gov.lv

FOTO: Freepik.

Lai centralizēto eksāmenu sertifikātus būtu ērtāk saņemt, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sagatavojusi jaunu risinājumu – portālu eksameni.gov.lv. Šī mācību gada centralizēto eksāmenu kārtotājiem portāls pieejams jau no 1. jūlija pulksten 8.00.

Portālā jāautorizējas ar “E-klases” vai Mykoob” piekļuves datiem

No 1. jūlija pulksten 8.00 portālā eksameni.gov.lv var apskatīt un iegūt šī mācību gada pamatskolas centralizēto eksāmenu (CE) sertifikātus. Savukārt no 11. jūlija pulksten 8.00 – arī vidējās izglītības CE sertifikātus.

Portālā eksameni.gov.lv skolēniem jāautorizējas ar “E-klases” vai “Mykoob” piekļuves datiem. CE sertifikātu oriģināli būs lejupielādējami elektroniski parakstīta dokumenta formātā kā edoc datnes, un tos nebūs nepieciešams izdrukāt. Ar informāciju par elektroniski parakstītiem dokumentiem, to atvēršanu un apskatīšanu var iepazīties portālā eparaksts.lv.

Vietnē būs apskatāmi arī nenokārtoto eksāmenu rezultāti. Kā informē IZM, sertifikāts netiks izsniegts, ja centralizētā eksāmena rezultāts būs zem 10% pamatizglītībā vai zem 15% vidējā izglītībā. Šādā gadījumā skolēns par apgūto kursu saņems liecību.

Svarīgi: portāls eksameni.gov.lv būs pieejams tikai Baltijas valstīs. Sertifikāti šajā vietnē glabāsies sešus mēnešus no to ievietošanas dienas.

Ja autentificēties portālā nebūs iespējams

Ja skola neizmanto platformu E-klase vai Mykoob un tādēļ skolēns nevarēs autorizēties portālā eksameni.gov.lv vai arī ja jaunā portāla darbība neplānotu apstākļu dēļ būs apgrūtināta, tad pilngadīgie skolēni un skolēnu vecāki centralizēto eksāmenu rezultātus varēs apskatīt portāla latvija.lv e-pakalpojumā “Mani dati izglītības reģistros”.

Savukārt lejupielādēt sertifikātus būs iespējams portāla latvija.lv e-pakalpojumā “Centralizēto eksāmenu sertifikātu, lēmumu un izziņu par valsts valodas prasmes pārbaudes rezultātiem saņemšana”. Arī šajā gadījumā sertifikāti būs pieejami pēc oficiālā centralizēto eksāmenu rezultātu paziņošanas datuma – no 1. vai 11. jūlija.

Jāņem vērā, ka šajos latvija.lv e-pakalpojumos neparādīsies to eksāmenu rezultāti, kas nebūs nokārtoti.

Kā informē IZM, e-pakalpojumā “Centralizēto eksāmenu sertifikātu, lēmumu un izziņu par valsts valodas prasmes pārbaudes rezultātiem saņemšana” varēs iegūt arī 2022./2023. mācību gadā izsniegtos sertifikātus elektroniska dokumenta formā.

Sertifikātus varēs izsūtīt arī skolas

Ja skolēnam nevienā no iepriekšminētajiem veidiem nebūs iespējams apskatīt centralizēto eksāmenu rezultātus un lejupielādēt sertifikātus, tad vajadzēs vērsties savā skolā.

IZM norāda, ka tādos gadījumos sertifikātus no Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmas var iegūt arī skola un pēc tam pārsūtīt uz skolēna norādīto e-pasta adresi. Skolām centralizēto eksāmenu rezultāti būs pieejami tajā pašā laikā, kad tie būs pieejami centralizēto eksāmenu kārtotājiem, – no 1. jūlija pamatizglītībā un no 11. jūlija vidējā izglītībā.

Savukārt, ja nepieciešama centralizētā eksāmena sertifikāta apliecināta kopija papīra formātā, tad jāvēršas Valsts izglītības satura centrā, nosūtot elektroniski parakstītu iesniegumu uz e-pastu visc@visc.gov.lv vai sūtot iesniegumu pa pastu uz adresi: Valsts izglītības satura centrs, Vaļņu iela 2, Rīga, LV-1050.

Ja radīsies jautājumi, tad varēs sazināties ar VISC

IZM norāda, ka 1. jūlijā un 11. jūlijā lielā apmeklētāju pieplūduma dēļ vietnes eksameni.gov.lv darbība var būt palēnināta.

Ja radušās problēmas vai jautājumi, skolēni un vecāki aicināti sazināties ar VISC, zvanot uz lietotāju atbalsta tālruni 66051908 vai rakstot uz e-pasta adresi atbalsts@visc.gov.lv. Ar VISC vai izglītības iestādi jāsazinās arī tad, ja ir jautājumi par CE sertifikātos norādīto informāciju.

Tāpat, lai skolēniem, viņu vecākiem un skolu darbiniekiem būtu ērti orientēties portālu pakalpojumos un lietojumā, gan IZM, gan VISC tīmekļvietnē izveidota atsevišķa informatīva sadaļa “CE sertifikātu iegūšana”.  

 

Biežāk uzdotie jautājumi par centralizēto eksāmenu sertifikātu iegūšanu. Atbild Izglītības un zinātnes ministrija

  • Kad un kur skolēni varēs iegūt šī gada CE sertifikātus?

2023./2024. gada sertifikātus skolēni varēs iegūt portālā eksameni.gov.lv:

  • par pamatskolas centralizētajiem eksāmeniem – no 1. jūlija plkst. 8.00;

  • par vidējās izglītības centralizētajiem eksāmeniem – no 11. jūlija plkst. 8.00.

Portālā eksameni.gov.lv skolēni var autorizēties ar E-klases vai Mykoob piekļuves datiem.

Ja skola neizmanto kādu no šīm platformām, tad pilngadīgie skolēni un skolēnu vecāki centralizēto eksāmenu sertifikātus varēs iegūt portāla latvija.lv e-pakalpojumā Nr. EP226 “Centralizēto eksāmenu sertifikātu, lēmumu un izziņu par valsts valodas prasmes pārbaudes rezultātiem saņemšana” no 1. vai 11. jūlija.

Plašāka informācija >>

 

  • Kad un kur vecāki varēs redzēt savu bērnu CE rezultātus un iegūt šī gada CE sertifikātus?

Nepilngadīgo skolēnu vecāki bērnu nokārtoto centralizēto eksāmenu rezultātus varēs apskatīt portāla latvija.lv e-pakalpojumā Nr. EP181 “Mani dati izglītības reģistros”, savukārt izgūt bērnu sertifikātus varēs latvija.lv e-pakalpojumā Nr. EP226 “Centralizēto eksāmenu sertifikātu, lēmumu un izziņu par valsts valodas prasmes pārbaudes rezultātiem saņemšana” no 1. jūlija par pamatizglītību, bet no 11. jūlija – par vidējo izglītību.

Tomēr jāņem vērā, ka šajā e-pakalpojumā eksāmena rezultāts neparādīsies, ja eksāmens nebūs nokārtots. Visiem eksāmenu rezultātiem varēs piekļūt tikai skolēni, ar saviem E-klases vai Mykoob piekļuves datiem autorizējoties portālā eksameni.gov.lv.

  • Kā iegūt iepriekšējo gadu CE sertifikātus?

2022./2023. mācību gadā izsniegtos sertifikātus elektroniska dokumenta formā pilngadīgas personas vai nepilngadīgu skolēnu vecāki var iegūt portāla latvija.lv e-pakalpojumā Nr. EP226 “Centralizēto eksāmenu sertifikātu, lēmumu un izziņu par valsts valodas prasmes pārbaudes rezultātiem saņemšana” no 1. jūlija.

  • Ko darīt, ja skolēns vēlas iestāties vidējās izglītības iestādē Rīgā, bet sertifikātu vēl nav?

Lai pieteiktos mācībām vidējās izglītības iestādē, centralizētā eksāmena sertifikāts uzreiz nav nepieciešams. Vidējās izglītības iestādes skolēna centralizēto eksāmenu rezultātus var apskatīt Valsts izglītības informācijas sistēmā.

  • Kā uzzināt CE rezultātus gan pamatizglītībā, gan vidējā izglītībā?

Apskatīt nokārtoto centralizēto eksāmenu rezultātus pilngadīgas personas vai nepilngadīgu skolēnu vecāki var latvija.lv e-pakalpojumā Nr. EP181 “Mani dati izglītības reģistros”, savukārt izgūt sertifikātus var latvija.lv e-pakalpojumā Nr. EP226 “Centralizēto eksāmenu sertifikātu, lēmumu un izziņu par valsts valodas prasmes pārbaudes rezultātiem saņemšana” no 1. jūlija par pamatizglītību, no 11. jūlija – par vidējo izglītību.

Tomēr jāņem vērā, ka šajā e-pakalpojumā eksāmena rezultāts neparādīsies, ja eksāmens nebūs nokārtots.

Visus centralizēto eksāmenu rezultātus, tostarp nenokārtoto eksāmenu rezultātus, skolēni varēs apskatīt portālā eksameni.gov.lv, autorizējoties ar saviem E-klases vai Mykoob piekļuves datiem.

Ja skola nelieto E-klasi vai Mykoob un ja centralizētā eksāmena rezultāti nav apskatāmi vai iegūstami portālā latvija.lv, tad skolēnam par tiem jālūdz informācija savai skolai.

 

  • Ko darīt, ja mūsu skolā nelieto ne E-klasi”, ne Mykoob?

Pilngadīgie skolēni vai nepilngadīgo skolēnu vecāki no 1. jūlija (par pamatizglītību) vai 11. jūlija (par vidējo izglītību) var iegūt informāciju un/vai sertifikātu portāla latvija.lv e-pakalpojumos Nr. EP226 “Centralizēto eksāmenu sertifikātu, lēmumu un izziņu par valsts valodas prasmes pārbaudes rezultātiem saņemšana” un Nr. EP181 “Mani dati izglītības reģistros”.

Ja portālā latvija.lv eksāmena rezultāti nav apskatāmi un sertifikāts nav iegūstams, tad jālūdz informācija savai skolai.

  • Ko darīt, ja aizmirsu E-klases vai Mykoob paroli un nevaru autorizēties portālā eksameni.gov.lv?

Vispirms jāatjauno sava parole E-klasē vai Mykoob (atkarībā no tā, kura platforma skolā tiek lietota), izmantojot iespēju “Atjaunot paroli”. Pēc tam ar jauno paroli jāautorizējas portālā eksameni.gov.lv.

  • Vai CE sertifikāti būs pieejami arī papīra formātā?

CE sertifikātu oriģināli tiek izsniegti kā elektroniski parakstīti dokumenti. Ja nepieciešama centralizētā eksāmena sertifikāta apliecināta kopija papīra formātā, tad jāvēršas Valsts izglītības satura centrā, nosūtot elektroniski parakstītu iesniegumu uz e-pastu visc@visc.gov.lv vai sūtot iesniegumu pa pastu uz adresi: Valsts izglītības satura centrs, Vaļņu iela 2, Rīga, LV-1050.

  • Vai sertifikātu vajag izdrukāt, lai tas būtu derīgs?

Nē, sertifikāts ir elektroniski parakstīts dokuments un kā oriģināls derīgs tikai elektroniski parakstīta dokumenta veidā.

Ar informāciju par elektroniski parakstītiem dokumentiem, to atvēršanu un apskatīšanu var iepazīties portālā eparaksts.lv.

Ja tiešām nepieciešama centralizētā eksāmena sertifikāta apliecināta kopija papīra formātā, tad jāvēršas Valsts izglītības satura centrā, nosūtot elektroniski parakstītu iesniegumu uz e-pastu visc@visc.gov.lv vai sūtot iesniegumu pa pastu uz adresi: Valsts izglītības satura centrs, Vaļņu iela 2, Rīga, LV-1050.
 

  • Vai CE sertifikātus varēs saņemt arī skolā?

Ja nav iespējas sertifikātu saņemt ne portālā eksameni.gov.lv, ne latvija.lv e-pakalpojumā, tad jālūdz, lai sertifikātu nosūta skola. Tomēr šāds ceļš paredzēts tikai izņēmuma gadījumos.

  • Ja sertifikātu varu saņemt skolā, vai man jābrauc tam pakaļ?

Nē. Skola nosūtīs elektroniski parakstītu sertifikātu uz jūsu norādīto e-pasta adresi.

  • Kad, kur un kā skolām būs pieejami izglītojamo CE rezultāti?

Skolām centralizēto eksāmenu rezultāti būs pieejami tajā pašā laikā, kad tie būs pieejami centralizēto eksāmenu kārtotājiem, – no 1. jūlija pamatizglītībā un no 11. jūlija vidējā izglītībā.

Skolas centralizēto eksāmenu rezultātus varēs apskatīt un sertifikātu numurus iegūt Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmā vps.gov.lv. Plašāka informācija iegūstama Valsts izglītības satura centra tīmekļvietnē vai atbalsta tīmekļvietnē.

  • Vai pamatizglītības/vidējās izglītības ieguves dokumenta sekmju izrakstā jāraksta CE sertifikāta numurs un iegūtie procenti?

Sekmju izrakstā jāraksta tikai sertifikāta numurs – gads, kurā eksāmens kārtots/skolēna eksāmena kārtotāja kods – eksāmena nosaukuma saīsinājums.

  • Kādi dokumenti tiek izsniegti 12. klases skolēnam, kurš kādā CE saņēmis vērtējumu zem 15%?

Ja centralizētā eksāmena rezultāts ir zem 10% pamatizglītībā vai zem 15% vidējā izglītībā, tad eksāmena sertifikāts netiek izsniegts. Tādā gadījumā skolēns neiegūst dokumentu par pamatizglītības vai vispārējās vidējās izglītības ieguvi un par apgūto kursu saņem liecību.

  • Kad un kā skola uzzinās, vai skolēni ir saņēmuši sertifikātus (sasnieguši vajadzīgo procentu skaitu)?

Skolām centralizēto eksāmenu rezultāti būs pieejami tajā pašā laikā, kad tie būs pieejami centralizēto eksāmenu kārtotājiem, – no 1. jūlija pamatizglītībā un no 11. jūlija vidējā izglītībā. Skolas centralizēto eksāmenu rezultātus varēs apskatīt un sertifikātu numurus iegūt Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmā vps.gov.lv.

 

  • Vai būs iespēja apskatīt citu skolu skolēnu eksāmenu rezultātus?

Pēc oficiālā centralizēto eksāmenu rezultātu paziņošanas datuma (1. vai 11. jūlija) izglītības iestādēm informācija par pretendentu un absolventu pārbaudījumu rezultātiem būs pieejama Valsts izglītības informācijas sistēmas atskaitē “Pretendentu un absolventu pārbaudījumu un eksāmenu rezultāti”. Plašāka informācija pieejama Valsts izglītības satura centra tīmekļvietnē.

  • Kā vecāki var lejupielādēt sava bērna CE sertifikātus? Iepiekšējā gadā viņi portālā latvija.lv redzēja tikai CE rezultātus.

Vecākiem par viņu nepilngadīgajiem bērniem centralizēto eksāmenu sertifikāti būs pieejami portāla latvija.lv e-pakalpojumā Nr. EP226 “Centralizēto eksāmenu sertifikātu, lēmumu un izziņu par valsts valodas prasmes pārbaudes rezultātiem saņemšana”.

Pilngadīgu skolēnu vecākiem informācija par CE rezultātiem jājautā bērnam.

  • Vai sertifikāts tiek izveidots tikai gadījumos, ja skolēns ir sasniedzis 9. klasē vismaz 10% un vidējās izglītības pakāpē vismaz 15%? Vai sertifikātu izveido arī tad, ja iegūti, piemēram,7%?

Sertifikāts tiek izveidots tikai tādos gadījumos, ja pamatizglītības centralizētajā eksāmenā sasniegti vismaz 10% un centralizētajā eksāmenā par vispārējo vidējo izglītību – vismaz 15%. Ja eksāmenā iegūti, piemēram, 7%, tad sertifikāts netiek sagatavots. Informācija par nesekmīgi nokārtotu CE ir pieejama tikai tīmekļa vietnē eksameni.gov.lv.

  • Kā rīkoties, ja portāls eksameni.gov.lv nav pieejams?

Portāls eksameni.gov.lv ir pieejams tikai Baltijas valstīs. Ja esat citās ārvalstīs, tad aicinām izmantot portāla latvija.lv e-pakalpojumus.

1. jūlijā un 11. jūlijā lielā apmeklētāju pieplūduma dēļ vietnes darbība var būt palēnināta.

Ja vietne nav pieejama, tad aicinām sazināties ar atbalsta dienestu. Arī ar jautājumiem par CE sertifikātos norādīto informāciju lūgums vērsties Valsts izglītības satura centra atbalsta dienestā vai savā skolā.

 

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI