SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
05. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Izglītība
3
3

Vai un kā var apstrīdēt centralizētā eksāmena rezultātu

FOTO: Freepik.

Šonedēļ kļuvuši pieejami pamatizglītības centralizēto eksāmenu rezultāti, bet vidējās izglītības eksāmenu rezultātus varēs uzzināt no 11. jūlija. Ja skolēnu neapmierina eksāmenā iegūtais vērtējums, tad mēneša laikā pēc sertifikāta izsniegšanas viņam vai viņa likumiskajam pārstāvim ir tiesības pieprasīt vērtējuma pārskatīšanu. 

īsumā
  • Kopš 1. jūlija pulksten 8.00 portālā eksameni.gov.lv var apskatīt un iegūt šī mācību gada pamatskolas centralizēto eksāmenu sertifikātus. Savukārt no 11. jūlija – arī vidējās izglītības centralizēto eksāmenu sertifikātus.  
  • Par 9. klases eksāmenu rezultātiem apelāciju var iesniegt līdz 2024. gada 1. augustam. Par vidusskolas eksāmenu rezultātiem – līdz 2024. gada 11. augustam. 
  • Apelāciju var iesniegt gan elektroniskā, gan papīra formātā. Visvairāk apelāciju pērn – par centralizēto eksāmenu rezultātiem matemātikā. 
  • Apelācijas komisija pārskata eksāmenā piešķirto vērtējumu un izlemj, vai to atstāt vai mainīt. Ja centralizētajā eksāmenā iegūtais vērtējums tiks mainīts, tad būs pieejams jauns elektroniskais sertifikāts. 
  • Tipiskākie gadījumi, kad rezultāti pēc apelācijas komisijas tiek mainīti: kļūdaina informācija Valsts pārbaudījumu sistēmā, informācija par nepareizi aizpildītām atbilžu lapām, sūtot darbus uz VISC, bija sajaukta atbilžu lapa ar melnraksta jeb eksāmena darba lapu.

Kur uzzināt rezultātus 

Kopš 1. jūlija portālā eksameni.gov.lv var apskatīt un iegūt šī mācību gada pamatskolas centralizēto eksāmenu sertifikātus. Savukārt no 11. jūlija pulksten 8.00 – arī vidējās izglītības sertifikātus.  

Portālā eksameni.gov.lv skolēniem jāautorizējas ar “E-klases” vai “Mykoob” piekļuves datiem. Centralizēto eksāmenu sertifikātu oriģināli būs lejupielādējami elektroniski parakstīta dokumenta formātā kā edoc datnes, un tos nebūs nepieciešams izdrukāt, informē Izglītības un zinātnes ministrija.  

Vietnē būs apskatāmi arī nenokārtoto eksāmenu rezultāti. Sertifikāts netiks izsniegts, ja centralizētā eksāmena rezultāts būs zem 10% pamatizglītībā vai zem 15% vidējā izglītībā. Šādā gadījumā skolēns par apgūto kursu saņems liecību.  

Portāls eksameni.gov.lv būs pieejams tikai Baltijas valstīs. Sertifikāti šajā vietnē glabāsies sešus mēnešus no to ievietošanas dienas. 

Plašāk par tēmu >> 

Ko darīt, ja eksāmena rezultāts šķiet neatbilstošs  

Ja izglītojamo neapmierina centralizētajā eksāmenā iegūtais vērtējums, tad viņam ir jāiesniedz Valsts izglītības satura centram (VISC) adresēts iesniegums par šī vērtējuma pārskatīšanu. 

Apelācijas iesniegšanas termiņš 

Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā – viena mēneša laikā pēc sertifikāta izsniegšanas:  

  • par 2024. gada 9. klases eksāmenu rezultātiem apelāciju var iesniegt līdz 2024. gada 1. augustam; 
  • par 2024. gada vidusskolas eksāmenu rezultātiem apelāciju var iesniegt līdz 2024. gada 11. augustam. 

Kas var iesniegt apelācijas iesniegumu:  

  • pilngadīgs skolēns;  
  • nepilngadīga skolēna likumiskais pārstāvis (vecāks); 
  • par izglītojamā resocializāciju atbildīgā amatpersona, ja izglītojamais atrodas ieslodzījuma vietā. 

Cik ilgā laikā tiks izskatīts apelācijas iesniegums 

Apelācijas iesniegums tiks izskatīts pēc iespējas ātrāk, bet ne vēlāk kā mēnesi pēc iesniegšanas.  

Ja apelācijas iesniegums tiks iesniegts pirmajā nedēļā pēc centralizēto eksāmenu sertifikātu publicēšanas dienas, tad Valsts izglītības satura centrs to izskatīs divu nedēļu laikā. 

Kādi dokumenti jāiesniedz 

Valsts izglītības satura centram adresēts iesniegums, kura forma pieejama VISC tīmekļvietnes sadaļā “Apelācijas par centrālo eksāmenu rezultātiem”.

Kā var iesniegt apelāciju

Elektroniskā formā

  • sūtot ar drošu elektronisko parakstu parakstītu iesniegumu uz e-pasta adresi visc@visc.gov.lv; 
  • no savas e-adreses portālā latvija.lv uz Valsts izglītības satura centra e-adresi nosūtot elektroniski parakstītu iesniegumu. 

Papīra formā parakstītu iesniegumu var iesniegt: 

  • atstājot Izglītības un zinātnes ministrijas 1. stāvā Valsts izglītības satura centra sūtījumiem paredzētajā kastē (Vaļņu iela 2); 
  • sūtot pa pastu uz adresi: Valsts izglītības satura centrs, Vaļņu iela 2, Rīga, LV–1050. 

Valsts izglītības satura centrā tiek izveidota īpaša apelācijas komisija, kuras sastāvā ir vismaz trīs centra pārstāvji un vismaz divi attiecīgā eksāmena vērtētāji. Apelācijas komisijā neiekļauj eksāmena vērtētāju, kura vērtējums tiek apstrīdēts. 

Apelācijas komisija izskata no izglītojamajiem vai viņu likumiskajiem pārstāvjiem saņemtos iesniegumus, pārskata eksāmenā piešķirto vērtējumu un izlemj, vai to atstāt vai mainīt. 

Elektroniski parakstīts apelācijas komisijas lēmums tiek nosūtīts uz iesniegumā norādīto e-pasta adresi. Ja centralizētajā eksāmenā iegūtais vērtējums tiks mainīts, tad absolventam būs pieejams jauns elektroniskais sertifikāts. 

Apelācijas komisija, vērtējot skolēna darbu, izskata tikai eksāmena laikā iesniegto darbu un tā vērtējuma atbilstību vērtēšanas kritērijiem. Netiek ņemti vērā nekādi citi faktori, tostarp eksāmena laikā sniegtie atbalsta pasākumi.  

Ja eksāmena laikā nav ievērota Ministru kabineta “Noteikumos par centralizēto eksāmenu saturu un norises kārtību” vai eksāmena norises darbību laikos noteiktā centralizēto eksāmenu norises kārtība, tad ziņojumi par to Valsts izglītības satura centrā jāiesniedz uzreiz pēc eksāmena. Apelācijas komisija šādus ziņojumus neizskata. 

Visvairāk apelāciju pērn – matemātikā 

Atbilstoši VISC sniegtajai informācijai pērn pēc eksāmenu rezultātu saņemšanas iesniegti 1011 apelācijas iesniegumi.  

Par pamatizglītības centralizētajiem eksāmeniem iesniegtas 486 apelācijas, no kurām vērtējums mainīts 106 gadījumos.  

Vidusskolas posmā tika saņemtas kopumā 525 apelācijas, bet vērtējums mainīts 187 gadījumos.  

Visvairāk apelāciju iesniegts par matemātikas eksāmena rezultātiem: pamatskolas posmā – 347, bet vidusskolas posmā par optimālā līmeņa pārbaudījumiem – 257.  

Vērtējums ticis mainīts attiecīgi 45 un 59 gadījumos.  

Tipiskākie gadījumi, kad rezultāti pēc apelācijas komisijas tiek mainīti 

  • kļūdaina informācija Valsts pārbaudījumu sistēmā par skolēna dalību kādā no eksāmenā daļām (bija piedalījies, bet izglītības iestāde bija atzīmējusi, ka nav piedalījies);  
  • informācija par nepareizi aizpildītām atbilžu lapām (tikušas iesniegtas tukšas atbilžu lapas, jo darbi izpildīti nevis atbilžu lapās, bet gan eksāmena darba lapās, kas sākumā netika vērtētas);  
  • sūtot darbus uz VISC, atbilžu lapa bija sajaukta ar melnraksta jeb eksāmena darba lapu.  

Saistībā ar apelāciju izskatīšanu un vērtējuma maiņu jāuzsver, ka katrs gadījums ir individuāls: to nosaka gan eksāmena veids, gan uzbūve, gan vērtēšanas kritēriji un aizpildīšanas formas, norāda VISC. 

Eksāmena kopvērtējumu ietekmē katrā eksāmena daļā iegūtie punkti. Paaugstinot vērtējumu vienā eksāmena daļā, nedaudz mainās arī kopvērtējums. 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI