SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Vide
10
10

Stājas spēkā stingrākas prasības mājdzīvnieku turēšanai, pavairošanai un atsavināšanai

Stājas spēkā 01.07.2024.

FOTO: Zaida Kalniņa.

1. jūlijā stājas spēkā grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas nosaka stingrākas prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, pavairošanai un atsavināšanai. Likuma grozījumi arī paredz, ka tiks izstrādāti pieci jauni Ministru kabineta noteikumi.

Pavairošanas fakts būs jāreģistrē, savukārt īpašniekam jābūt apmācītam dzīvnieku labturības jomā

Ar grozījumiem Dzīvnieku aizsardzības likums papildināts ar 18.2 pantu, kas nosaka: mājas (istabas) dzīvnieka – suņa, kaķa vai mājas (istabas) seska – īpašniekam vai turētājam, kurš pavairo dzīvnieku, ir pienākums reģistrēt dzīvnieka pavairošanas faktu, izdarot atzīmi mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datubāzē.

Prasība stājas spēkā 2025. gada 1. janvārī, un tā attiecas gan uz fiziskajām, gan juridiskajām personām.

Mājas (istabas) dzīvnieku pavairotājus uzraudzīs un kontrolēs Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Likums papildināts ar 17.pantu, kas noteic, ka mājas (istabas) dzīvniekam – suņa, kaķa vai seska mātītei – gada laikā nedrīkst būt vairāk par vienu mazuļu metienu. Pavairošanai nedrīkst izmantot slimus mājas (istabas) dzīvniekus, dzīvniekus ar iedzimtām patoloģijām, kā arī fizioloģiski un ģenētiski nesaderīgus dzīvniekus.

Dzīvnieku aizsardzības likuma grozījumos paredzēts, ka Ministru kabinets (MK) līdz 2024. gada 31. decembrim izdos jaunus noteikumus attiecībā uz mājas (istabas) dzīvnieku – suņu, kaķu vai mājas (istabas) sesku – pavairošanu. Tie attieksies uz ikvienu fizisko vai juridisko personu, kurai piederošajai kucei vai kaķenei dzims mazuļi.

Likuma 18.panta otrā daļa vienlaikus paredz, ka mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks, kas pavairo sev piederošu suni, kaķi vai mājas (istabas) sesku un atsavina tā pēcnācējus, ir apmācīts mājas (istabas) dzīvnieku labturības un aizsardzības jomā un saņēmis par to apliecinājumu. Prasība stājas spēkā 2025. gada 1. janvārī.

Jauni noteikumi tirdzniecības vietām

Dzīvnieku aizsardzības likuma grozījumi noteica, ka MK jāizstrādā prasības mājas (istabas) dzīvnieku specializētajām tirdzniecības vietām un to reģistrācijas kārtībai.

MK noteikumi Nr. 403 “Prasības mājas (istabas) dzīvnieku specializētajām tirdzniecības vietām un to reģistrācijas kārtība” nosaka tirdzniecības vietas reģistrācijas kārtību, prasības tirdzniecības vietas telpām, aprīkojumam un inventāram, kā arī dzīvnieku turēšanai, barošanai un dzirdināšanai.

Noteikumi paredz kārtību, kādā dzīvnieku pieņem tirdzniecībai tirdzniecības vietā, kāda ir pircējam sniedzamā informācija un prasības tirdzniecības vietas darbinieka apmācībai.

Noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. jūlijā.

Noteikumi, kāda informācija jānorāda sludinājumos par suņu, kaķu un mājas sesku tirdzniecību

Lai uzlabotu mājas (istabas) dzīvnieku labturību un aizsardzību to atsavināšanas laikā, kā arī nodrošinātu izsekojamību, kad tiek publicēti sludinājumi, kuros piedāvā atsavināšanai suni, kaķi un mājas (istabas) sesku, 2024. gada 1. jūlijā stājas spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 315 “Mājas (istabas) dzīvnieka atsavināšanas noteikumi”.

Iecerēts, ka tie palīdzēs valstī mazināt ēnu ekonomiku dzīvnieku tirdzniecības jomā.

Noteikumos noteikta obligāti norādāmā informācija sludinājumā, kurā piedāvā atsavināšanai suni, kaķi un mājas (istabas) sesku. Piemēram, suni var atsavināt ne ātrāk kā no astoņu nedēļu vecuma, bet kaķi – ne ātrāk kā pēc 12 nedēļu vecuma sasniegšanas.

Mājas (istabas) dzīvnieks atsavināms citam īpašniekam, to nododot kopā ar dokumentiem, piemēram, suni vai kaķi nodod kopā ar mājas (istabas) dzīvnieka pasi vai dažos gadījumos – ar vakcinācijas apliecību.

Sludinājumā par suņa, kaķa vai mājas (istabas) seska piedāvāšanu atsavināšanai obligāti jāsniedz informācija par:

  • dzīvnieka dzimšanas datumu vai vecumu;
  • dzīvnieka šķirni, ko drīkst norādīt tikai tiem dzīvniekiem, kuru ciltsrakstus izdevusi Lauksaimniecības datu centrā reģistrēta šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku audzētāju organizācija, norādot arī nosaukumu un tās sastāvā esošās audzētavas vai audzētāja nosaukumu, un dzīvnieka ciltsrakstu numuru. Pārējiem dzīvniekiem norāda, ka mājas (istabas) dzīvnieks ir bezšķirnes;
  • dzīvnieka izcelsmes valsti;
  • dzīvnieka veselības stāvokli – jānorāda īsa informācija par mājas (istabas) dzīvnieka hroniskajām slimībām, kroplībām vai patoloģijām, ja tādas ir;
  • dzīvnieka mikroshēmas numuru.

Sludinājumu atļauts izvietot arī, pirms mājas (istabas) dzīvnieks ir sasniedzis atsavināšanas vecumu. Tādā gadījumā jānorāda datums, no kura būs iespējams atsavināt attiecīgo mājas (istabas) dzīvnieku, un dzīvnieka mikroshēmas un ciltsrakstu numura vietā jānorāda tā mātes mikroshēmas un ciltsrakstu numurs.

Jauni labturības noteikumi paredz izņēmuma gadījumus, kad suni drīkst turēt piesietu

Grozījumi likumā paredz izdot jaunus mājas (istabas) dzīvnieku labturības un aizsardzības noteikumus, kuros noteiktas visas nepieciešamās un obligāti ievērojamās dzīvnieku labturības un aizsardzības prasības, kas jāievēro ikvienam mājas (istabas) dzīvnieka īpašniekam vai turētājam.

2024. gada 1. jūlijā stājas spēkā MK noteikumi Nr. 411 “Mājas (istabas) dzīvnieku labturības un aizsardzības noteikumi”, kas nosaka prasības dzīvnieku turēšanas vietām, barošanai, dzirdināšanai, fiziskajām nodarbībām un pārvadāšanai, kā arī suņa turēšanai ārpus telpām.

Tie cita starpā noteic prasības, kuras jāievēro, lai suns, kaķis vai mājas (istabas) sesks varētu uzturēties ārpus īpašnieka teritorijas, prasības dzīvnieku demonstrēšanai publiskā izstādē un gadījumus, kad suni atļauts piesiet.

Turēt piesietu drīkstēs suni, kurš dzimis līdz 2023. gada 31. augustam, kā arī situācijās, ja tas piedalās izstādēs, izsolēs, sacensībās vai citos publiskos pasākumos.

1. jūlijā spēku zaudēs līdzšinējie MK noteikumi “Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai”.

Jauni noteikumi dzīvnieku patversmēm un viesnīcām

Dzīvnieku aizsardzības likums ir papildināts ar 39.1 pantu, kas nosaka: ja persona speciāli aprīkotā telpā vai teritorijā sistemātiski izmitina un aprūpē klaiņojošus un bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušus dzīvniekus, kā arī pieņem turēšanai un atsavināšanai dzīvniekus, lai atrastu tiem īpašniekus, viņai ir jāreģistrē dzīvnieku turēšanas vieta PVD kā dzīvnieku patversme.

Turpretī personai, kas speciāli aprīkotā telpā vai teritorijā sistemātiski par samaksu noteiktu laiku aprūpē tai īpašnieka atstātu mājas (istabas) dzīvnieku, minētā dzīvnieku aprūpēšanas vieta jāreģistrē PVD kā dzīvnieku viesnīca.

Lai uzlabotu dzīvnieku patversmju un viesnīcu reģistrācijas un apstiprināšanas kārtību un nodrošinātu dzīvnieku labāku aizsardzību un labturību, likums paredz izstrādāt jaunus MK noteikumus par dzīvnieku patversmēm un viesnīcām.

2024. gada 1. jūlijā stājas spēkā MK noteikumi Nr. 412 “Noteikumi par dzīvnieku patversmēm un dzīvnieku viesnīcām”, kas nosaka patversmes un viesnīcas reģistrācijas, darbības apturēšanas, kā arī reģistrācijas anulēšanas kārtību, prasības telpām, aprīkojumam un inventāram, personālam, dzīvnieku uzņemšanai un reģistrācijai, dzīvnieku atsavināšanas kārtību u. c.

Tie aizstāj līdz šim spēkā esošos MK noteikumus Nr. 407 “Noteikumi par dzīvnieku labturības prasībām dzīvnieku patversmēs un dzīvnieku viesnīcās, kārtību, kādā dzīvnieku nodod dzīvnieku patversmē vai dzīvnieku viesnīcā, kā arī dzīvnieku patversmju un dzīvnieku viesnīcu reģistrācijas kārtību”.

Plašāk par tēmu >>

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI