DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieka amatā iecelts pulkvežleitnants Romāns Jašins

Turpinot Valsts policijas attīstības veicināšanu un dodot iespēju augsta līmeņa vadītājiem savas zināšanas un profesionālās spējas izmantot citu darbības jomu stiprināšanā, ar 2024. gada 1. jūliju Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kibernoziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieka amatā iecelts pulkvežleitnants Romāns Jašins. Iepriekš R. Jašins ieņēmis dažādus amatus struktūrvienībās, kas saistītas ar organizētās noziedzības apkarošanu, kā arī bijis būtisks atslēgas cilvēks dažādu sevišķi smagu noziegumu izmeklēšanā un atklāšanā.

Ņemot vērā mainīgās noziedzības tendences digitālajā vidē, kibernoziegumu apkarošana ir viena no Valsts policijas prioritārajām jomām. Tajā ietilpst sarežģīti uzdevumi ar pārrobežu dimensijas raksturu, un, lai tos izpildītu, ir nepieciešamas zināšanas ne tikai tradicionālajā noziegumu apkarošanā, bet arī augsto tehnoloģiju jomā un spēja efektīvi organizēt izmeklēju darbu kibernoziegumu atklāšanā.

“Arī organizētā noziedzība ir transformējusies uz interneta vidi, tādējādi sapludinot robežas, apvienojot dažāda rakstura noziedzniekus un dodot tiem iespējas organizēti izmantot internetu kā efektīvu rīku savu noziedzīgo nodarījumu īstenošanā. Tas ir viens no iekšējās drošības apdraudējuma veidiem un nopietns izaicinājums policijai, padarot cīņu pret šiem noziedzniekiem mazliet sarežģītāku, bet ne neiespējamu. Šī ir stratēģiska joma ne tikai Valsts policijā, bet arī Eiropā un pasaulē, un mums ir nepieciešams rast nestandarta pieejas un risinājumus efektīvai cīņai ar organizēto kibernoziedzību. Policijas arsenālā jau ir tehnoloģijas, resursi un spējas, lai pret to cīnītos, tomēr aizvien ir jāiegulda ārkārtīgi daudz, lai stiprinātu gan tehnisko kapacitāti, gan cilvēkresursu,” stājoties jaunajā amatā pārliecināts ir Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Romāns Jašins.

Dienesta gaitas Valsts policijā Romāns Jašins uzsāka 2001. gadā Valsts policijas Policijas skolas kadeta amatā. Kopš 2004. gada viņš strādājis dažādās struktūrvienībās gan Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldē, gan vēlāk Kriminālizmeklēšanas pārvaldē kā priekšnieka vietnieks, vadot nodaļu, kas saistīta ar slepkavību izmeklēšanu un novēršanu. Savukārt kopš Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes strukturālajām pārmaiņām no 2022. gada jūlija līdz šim Jašins ir ieņēmis Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieka vietnieka, 1. nodaļas priekšnieka amatu.

Dienestā Romāns Jašins ir sevi pierādījis kā augstas raudzes profesionāli, kuram piemīt gan jauda, gan stratēģiskais redzējums. Savukārt viņa profesionālo sniegumu pierāda viņa darba rezultāti – pats bijis viens no vadošajiem atslēgas cilvēkiem dažādu smagu un sevišķi smagu

noziegumu izmeklēšanā, novēršanā un atklāšanā. Savas zināšanas un profesionālās prasmes pilnveidojis dažādās apmācībās gan Latvijā, gan ārzemēs, kā arī pierādījis spējas vadīt izaicinošus un vērienīgus starptautiskus projektus, piemēram, projektu “FIDR”, kur Valsts policija bija vadošā iestāde.

Jāizceļ, ka pulkvežleitnanta ieguldījums Valsts policijas attīstībā un Latvijas valsts iekšējā drošībā novērtēts ar vairākiem augstiem apbalvojumiem, tostarp personīgo ieroci, kā arī viņš ir apbalvots ar Viestura ordeni un iecelts par Viestura ordeņa virsnieku.

R. Jašins pulkveža pakāpei piekritīgā amatā pārcelts saskaņā ar “Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likuma” 12. panta pirmās daļas 3. punktu.

Jāatgādina, ka strukturālo pārmaiņu rezultātā 2022. gada jūlijā Galvenās kriminālpolicijas sastāvā izveidota jauna struktūrvienība – Kibernoziegumu apkarošanas pārvalde. Līdz šim Valsts policijas sastāvā nebija centrālās specializētās struktūrvienības, kuras kompetencē ietilptu visu kibernoziegumu un noziegumu augsto tehnoloģiju jomā novēršana un apkarošana, kā arī zināšanu un iemaņu akumulēšana par jaunatklātiem fenomeniem informācijas tehnoloģiju jomā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI