E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32663
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Ja “ātro” kredītu parāds pārsniedz 5000 eiro

J
jautā:
15. maijā, 2024
Katerina

Ko darīt, ja nevar atmaksāt “ātros” kredītus? Man ir 16 500 eiro parāds. Es vairs nespēju samaksāt ikmēneša maksājumu, jo tas pārsniedz manu algu. Kopējie mēneša maksājumi par kredītiem ir 1150 eiro, alga neto 850 eiro. Atkal un atkal ņemu ātros kredītus, lai samaksātu. Īpašuma man nav, ne dzīvokļa, ne mašīnas, ne zemesgabala. Ko darīt? Kā rīkoties?

A
atbild:
11. jūnijā, 2024
Linda Ņikona
LV portāls
Maksātnespējas kontroles dienests
Digna Matuzala, Administratīvā departamenta direktore

Maksātnespējas likumā ir nostiprināta kārtība un nosacījumi, kā fiziskā persona var tikt atbrīvota no neizpildītajām saistībām un atjaunot maksātspēju, ja saistību apmērs pārsniedz 5000 eiro. 

Ja persona vēlas uzsākt fiziskās personas maksātnespējas procesu Latvijā, tad pieteikumā jāiekļauj Civilprocesa likums 363.23 pantā noteiktā informācija. Parādniekam ir jānorāda visas savas saistības un to summas, lai tiesa pārliecinātos, ka uz viņu ir attiecināma vismaz viena no Maksātnespējas likuma 129. pantā noteiktajām pazīmēm. 

Fiziskās personas maksātnespējas procesa piemērošanas priekšnoteikums ir fiziskās personas maksātnespējas procesa depozīta iemaksa divu minimālo mēnešalgu apmērā (šobrīd tie ir 1400 eiro), kas jāiemaksā Maksātnespējas kontroles dienesta (MKD) deponēto līdzekļu kontā Valsts kasē. 

Tāpat jāņem vērā, ka papildus depozīta iemaksai jāsamaksā arī valsts nodeva 70 eiro apmērā par fiziskās personas maksātnespējas procesa pieteikuma iesniegšanu tiesā. Vienlaikus tiesa vai tiesnesis, pamatojoties uz pieteikuma iesniedzēja lūgumu un ievērojot fiziskās personas mantisko stāvokli, var pilnīgi vai daļēji atbrīvot personu no tiesas izdevumu samaksas valsts ienākumos, kā arī atlikt valsts ienākumos piespriesto tiesas izdevumu samaksu vai sadalīt to termiņos (tiesas izdevumos ietilpst valsts nodeva, kancelejas nodeva un ar lietas izskatīšanu saistītie izdevumi). 

Līdz ar to, apsverot iespēju uzsākt fiziskās personas maksātnespējas procesu, personai ir jārēķinās ar izmaksām 1470 eiro apmērā jau procesa uzsākšanas stadijā, kā arī pienākumu saistību dzēšanas procedūras laikā kreditoru prasījumu segšanai mēnesī novirzīt Maksātnespējas likumā noteikto ienākumu apmēru – līdzekļus vienas trešdaļas apmērā no parādnieka ienākumiem pēc nodokļu samaksas, bet ne mazāk kā vienas trešdaļas apmērā no vienas minimālās mēnešalgas mēnesī pirms nodokļu samaksas (šobrīd vismaz 233,33 eiro). Ja parādnieka ienākumi ir lielāki par minimālo algu, tad viņam kreditoru prasījumu apmierināšanai jānovirza viena trešdaļa no faktiskajiem ienākumiem, nevis minimālās algas. 

Jāvērš uzmanība, ka mantas neesamība pati par sevi nav šķērslis fiziskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanai un atbrīvošanai no atlikušajām parādsaistībām. Vienlaikus būtiski atzīmēt, ka administratoram fiziskās personas maksātnespējas procesa laikā ir pienākums pārbaudīt darījumus, ko parādnieks ir slēdzis pirms procesa uzsākšanas, piemēram, administrators pārbaudīs, vai parādnieks trīs gadus pirms maksātnespējas procesa uzsākšanas ir slēdzis darījumus, ar kuriem par nepamatoti zemu cenu vai bez atlīdzības ir nodevis savu īpašumu trešajām personām, tādējādi izvairoties no saistību izpildes. 

Norādām, ka informācija par fiziskās personas maksātnespējas procesu atbilstoši Maksātnespējas likuma regulējumam ir atrodama Maksātnespējas kontroles dienesta tīmekļvietnē, sadaļā “Fiziskās personas maksātnespējas process”, kur sniegtas atbildes uz galvenajiem ar fiziskās personas maksātnespējas procesu saistītajiem jautājumiem. 

Informējam, ka oficiālu tiesību normu iztulkojumu var sniegt tikai likumdevējs vai tā īpaši pilnvarota institūcija, savukārt normatīvie tiesību akti MKD šādas tiesības neparedz. Šajā atbildē sniegtā tiesību normu interpretācija ir informatīva, un tai piemīt vienīgi ieteikuma raksturs. 

LV portāls papildus vērš uzmanību, ka parādniekam jābūt godprātīgam un labticīgam. Atbilstoši tiesu praksei tiesa vērtē arī parādnieka rīcības labticīgumu pirms maksātnespējas procesa, proti, to, kāds vispār ir iemesls parādnieka maksātnespējai. Kļūda, ko bieži pieļauj fiziskās personas: apstākļos, kad jau nespēj izpildīt līdzšinējās saistības, uzņemas jaunas. 

Iesakām ielūkoties arī LV portāla publikācijās (izvērtējot satura aktualitāti, piemēram, publikācijās norādīto fiziskās personas maksātnespējas procesa depozīta iemaksu divu minimālo mēnešalgu apmērā): 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas