E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33104
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kapitāla nodoklim nekustamo īpašumu maiņas darījumā ņem vērā arī piemaksu

J
jautā:
25. jūnijā, 2024
Ilona

Labdien! Vēlējos precizēt jautājumu par kapitāla pieauguma nodokli. Sev piederošo nekustamo īpašumu (zemesgabalu), kas iegādāts 2001. gadā un ir vienīgais man piederošais īpašums, plānoju samainīt pret citu nekustamo īpašumu, proti, dzīvokli. Maiņas rezultātā dzīvokļa īpašnieks veiks piemaksu. Vai situācijā, kad mainu savu vienīgo nekustamo īpašumu un saņemu piemaksu, man ir jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis no piemaksājamās summas? 

A
atbild:
28. jūnijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredzēts, ka vispārējā gadījumā ienākumam no nekustamā īpašuma pārdošanas jeb kapitāla pieaugumam piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokļa 20% likmi.  

Atsevišķās situācijās ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas neapliek ar nodokli: 

  • Ja pārdod īpašumu, kas īpašumā ir vismaz piecus gadus un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas piecu gadu periodā līdz pārdošanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta. 
  • Ja nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums un viss ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas no jauna tiks ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas. Ja funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā tiks ieguldīta tikai daļa no saņemtā ienākuma, tad nodoklis tiek samazināts proporcionāli par ienākuma daļu, kura tika ieguldīta jaunajā – funkcionāli līdzīgajā – nekustamajā īpašumā.
  • Ja nekustamais īpašums fiziskās personas īpašumā (no dienas, kad nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai tas bija vienīgais fiziskās personas nekustamais īpašums.

Nodokļa piemērošana maiņas darījumos skaidrota Valsts ieņēmumu dienesta metodiskajā materiālā “Iedzīvotāju ienākuma nodoklis no nekustamā īpašuma atsavināšanas ienākuma”. Uz nekustamā īpašuma maiņas darījumu ir attiecināmi tie paši nosacījumi, kādi uz pārdošanas darījumu, ievērojot Civillikuma 2092. pantā noteikto, proti, līdzēju savstarpējām tiesībām un pienākumiem maiņas līgumā attiecīgi piemērojami pirkuma līguma noteikumi. 

Maiņas darījuma brīdī nosaka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas: no nekustamā īpašuma atsavināšanas cenas atņem tā iegādes vērtību. Turklāt ņem vērā arī saņemto piemaksu, ja tāda ir bijusi. 

Par nekustamā īpašuma pārdošanas (atsavināšanas) cenu maiņas darījuma gadījumā uzskata maiņas rezultātā iegūtā nekustamā īpašuma vērtību, kāda norādīta maiņas līgumā. 

Ja maiņas līgumā nav norādīta maiņas rezultātā iegūtā nekustamā īpašuma vērtība, par nekustamā īpašuma pārdošanas cenu uzskata maiņas rezultātā iegūtā nekustamā īpašuma aktuālo kadastrālo vērtību gadā, kad notiek maiņas darījums.

Par nodokļa piemērošanu pirms darījuma ar nekustamo īpašumu ieteicams konsultēties Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 220 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas