E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33142
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Nodokļa pārmaksu var atgūt, ja ziedo budžeta iestādei, sabiedriskā labuma organizācijai vai partijai

J
jautā:
01. jūlijā, 2024
Daina

Labdien! Man ir kvītis par regulārajiem ziedojumiem 2020. gadā un 2021. gadā, kuras es iesniedzu VID, bet tās netika apmaksātas, lai gan tās ir ar sērijas numuru un oficiāli apzīmogotas un parakstītas. Kas man ir jādara, lai atgūtu procentus? Arī tagad man no 2021. gada ir regulārais ziedojums Ukrainas atbalstam, ar Swedbank” maksājumu, un par to es neko nevaru iesniegt. Kā man rīkoties?  

A
atbild:
02. jūlijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ne katrs ziedojums dod tiesības atgūt nodokļa pārmaksu. Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 10. pantā (“Attaisnotie izdevumi”) noteikts, ka šī nodokļa daļu var atgūt kā pārmaksu, ja ziedots: 

  • budžeta iestādei; 
  • Latvijā reģistrētai biedrībai, nodibinājumam, reliģiskai organizācijai vai to iestādei, kurai piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss. Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē ir norādītas Latvijā reģistrētās sabiedriskā labuma organizācijas (meklējot jāizmanto pilns organizācijas nosaukums vai reģistrācijas numurs); 
  • Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstī reģistrētai nevalstiskai organizācijai, kura darbojas sabiedriskā labuma organizācijas nosacījumiem pielīdzināmā statusā; 
  • Latvijā reģistrētai politiskajai partijai. 

Ziedojumu un dāvinājumu nevar iekļaut attaisnotajos izdevumos, ja ziedojuma mērķī ietverta tieša vai netieša norāde uz konkrētu personu kā ziedoto līdzekļu saņēmēju, ja tā ir ar ziedotāju saistīta persona vai ziedotāja darbinieks, vai ziedotāja darbinieka ģimenes loceklis. 

Dokumentus (piemēram, maksājuma izrakstu), kas apliecina veikto ziedojumu, norāda gada ienākumu deklarācijas D4 sadaļā. 

Vienā gadā deklarējamo ziedojumu un dāvinājumu summa kopā ar pārējiem attaisnotajiem izdevumiem nevar pārsniegt 600 eiro un 50% no cilvēka kopējiem ar nodokli apliekamajiem ienākumiem. Ziedojumu un dāvinājumu summas tiek atskaitītas primāri, pirms pārējiem attaisnotajiem izdevumiem, un daļa, kas pārsniedz 600 eiro, netiek pārcelta uz nākamajiem gadiem. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 238 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas