E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17896
Lasīšanai: 3 minūtes
1
13
1
13

Nav noteikts, kādā attālumā no kaimiņa žoga var stādīt kokus

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. septembrī, 2019
Elizabete

Labdien! Cik tuvu no kaimiņa īpašuma teritorijas un kaimiņa sētas Rīgā drīkst stādīt kokus? Mana kaimiņiene iestādīja bērzu tieši pie teritoriju sadalošās (man piederošas) sētas, daļa bērza pat atrodas uz manas zemes, jo sēta neatrodas tieši uz zemesgabalu robežas. Es jau saprotu, koki mums, cilvēkiem, ir vajadzīgi, tie dod skābekli un ēnu, putniem patvērumu. Bet situācija, kad šis koks sāks pāraugt un bojāt manu koka sētu un mājas jumtu, man neliekas normāla. Nevēlos cirst kokmateriāliem jaunus kokus, pārveidot sētu un labot jumtu, lai šis viens koks varētu turpināt augt.

A
atbild:
11. septembrī, 2019
Rīgas pilsētas būvvalde
Edgars Butāns, Vadītāja biroja sabiedrisko attiecību projektu vadītājs
Rīgas dome
Lana Puntusa, Mājokļu un vides departamenta priekšnieka p. i.

Veicot jaunu koku stādījumus sev piederošā zemesgabalā, saskaņā ar spēkā esošo topogrāfisko uzmērījumu nepieciešams noskaidrot, kur izvietoti apakšzemes inženiertīkli, lai koku stādīšanas gadījumā tie netiktu bojāti. Jūsu situāciju regulē turpmāk uzskaitītie

Civillikuma panti.

974. pants nosaka: koks, kas aug uz vairāku zemju robežas, pieder kopīgi tiem kaimiņiem, no kuru zemes tas izaug, katram samērā ar to, cik tas stāv vai izstiepj savus zarus virs viņa zemes.

1098. pants: ja uz robežas augošs koks liecas pār kaimiņa ēku, viņam ir tiesība prasīt, lai koka īpašnieks to nocērt, bet, ja pēdējais attsakās, pašam to nocirst un paturēt sev.

1099. pants: ja koks izstiepj savus zarus virs kaimiņa zemes, tad pēdējam ir tiesība nolasīt tajos augošos augļus, ciktāl viņš var tos aizsniegt no savas zemes, un viņš iegūst tos par savu īpašumu, tāpat kā no šiem zariem uz viņa zemes nokritušos augļus. Kaimiņš var arī prasīt, lai zarus apcērt līdz četrarpus metru augstumam no zemes, bet, ja koka īpašnieks to nedara, tad viņš pats var nocirst zarus līdz minētajam augstumam un paturēt sev.

Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvalde paskaidro, ka Latvijas normatīvajos aktos nav noteikts attālums, cik tālu no kaimiņu sētas, ēkām vai zemsgabala robežām drīkst stādīt kokus un krūmus.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas