SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
26. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Vide
24
24

No 26. aprīļa mainīts makšķerniekiem paturamais loma apjoms

Stājas spēkā 26.04.2024.

Lai nodrošinātu zivju resursu ilgtspēju, 26. aprīlī stājas spēkā grozījumi makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumos, mainot atsevišķām zivju sugām atļauto paturamā loma apjomu. Grozījumos arī papildināts zemūdens medībām pieejamo ūdeņu saraksts un to ūdeņu saraksts, kuros noteikts lašveidīgo zivju ieguves rudens liegums. Tāpat pašvaldībām dotas tiesības papildus noteikt ūdeņus, kuros drīkst iegūt invazīvos vēžus.

No 26. aprīļa Ministru kabineta noteikumi Nr. 800 “Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumi” paredz, ka turpmāk atļautais mencas loma skaits samazināts no desmit uz piecām zivīm, vimbai tas palielināts no piecām uz septiņām un zutim samazināts no trim uz vienu zivi. Atsevišķos ezeros, kuros zušiem nav iespējama brīva lejupmigrācija uz jūru, atļauts arī paturēt trīs zušus. No piecām atļautajām līdakām vai zandartiem lomā drīkst paturēt tikai vienu zivi, kuras izmērs ir garāks par 75 centimetriem. Ja lomā ir šāda zivs, tad pārējām četrām līdakām jābūt garumā no 50 līdz 75 centimetriem, bet četriem zandartiem – no 45 līdz 75 centimetriem. Savukārt vējzivju loma lielums var būt 10 kilogrami.

Lai aizsargātu lašveidīgās zivis, noteikts zivju ieguves aizliegums Bārtas upē no Lietuvas–Latvijas robežas līdz ietekai Liepājas ezerā. Tāpat Gaujā no Strenču tilta līdz Paideru hidroelektrostacijas aizsprostam aizliegts makšķerēt zivis ar mākslīgo ēsmu.

Savukārt makšķerēšanas aizlieguma periodu sarakstam pievienota 31 upe vai to posmi, jo šo ūdensteču nozīme un vienvasaras taimiņu produktivitāte ir līdzvērtīga sarakstā patlaban minētajām upēm vai lielāka par tām.

Ar grozījumiem noteikumos ir papildināts zemūdens medībām atļauto ūdeņu saraksts. Pamatojoties uz iesniegtajiem priekšlikumiem, pašvaldību sniegtajiem viedokļiem par zemūdens medību iespējām to administratīvajā teritorijā esošajos ūdeņos, kā arī Dabas aizsardzības pārvaldes norādījumiem par to, kuri ūdeņi dabas aizsardzības nolūkos nebūtu brīvi pieejami zemūdens medībām, ūdeņu saraksts, kuros var nodarboties ar zemūdens medībām, ir palielināts līdz 79 ūdeņiem.

Izmaiņas veiktas Ministru kabineta noteikumu pielikumos, kas izteikti jaunā redakcijā:

Papildus tām sugām, kas jau pievienotas noteikumiem, grozījumi paredz tiesības arī pašām pašvaldībām noteikt ūdeņus, kuros var atļaut iegūt šaurspīļu vēžu, dzeloņvaigu vēžu un signālvēžu sugas. Vēžus var iegūt, ja ir saņemts Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “Bior” saskaņojums un pēc nepieciešamības arī nosacījumi vēžu resursu ieguvei.

Noteikumos ir veikti arī atsevišķi redakcionāli uzlabojumi un tiesību normu precizējumi.  

Labs saturs
24
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI