SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
30. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Energoresursi

Sāks darboties mājsaimniecības neto norēķinu sistēma

Stājas spēkā 01.05.2024.

FOTO: Evija Trifanova, LETA.

No 1. maija Latvijā sāk darboties jauna norēķinu sistēma mājsaimniecībām, kas ražo elektroenerģiju pašpatēriņam no atjaunojamajiem resursiem, piemēram, uzstādot saules paneļus, un pārpalikumu nodod elektroenerģijas tirgotājam. Līdzšinējai neto uzskaites sistēmai bija iespējams pieteikties līdz šī gada 30. aprīlim, un to varēs izmantot līdz 2029. gada 28. februārim.

Jaunas elektroenerģijas neto norēķinu sistēmas ieviešanu paredz Elektroenerģijas tirgus likuma grozījumi, kas stājās spēkā jau 2022. gada 2. augustā.

Savukārt ar pagājušā gada nogalē pieņemtajiem grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā, kuri stājās spēkā 2024. gada 5. janvārī, tika noteikts pašreizējās neto uzskaites sistēmas darbības beigu termiņš – 2029. gada 28. februāris.

2024. gada 8. februārī stājās spēkā saistīti grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 635 “Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumi”, ar kuriem noteikta elektroenerģijas neto uzskaites sistēmas piemērošanas kārtība.  

Pāreja no neto uzskaites uz neto norēķinu sistēmu

Tātad no 2024. gada 1. maija sāks darboties jaunā neto norēķinu sistēma, kuru izmantos lietotāji, kas nebūs pievienojušies līdzšinējai uzskaites sistēmai.

Neto uzskaites sistēmā katru saražoto enerģijas vienību lietotājs gada laikā drīkst no elektrotīkla atgūt, saņemot kilovatstundu pret kilovatstundu. Tā ir vēsturiska sistēma, kas ir spēkā kopš 2013. gada.

Savukārt neto norēķinu sistēmā tiek uzskaitīts ne tikai no atjaunojamajiem energoresursiem saražotās un patērētās elektroenerģijas daudzums, bet arī noteikta elektroenerģijas tirgus vērtība.

Atšķirībā no elektroenerģijas neto uzskaites sistēmas, kurā nosaka starpību starp lietotāja elektrotīklā nodotās un no elektrotīkla saņemtās elektroenerģijas apjomu kilovatstundās, neto norēķinu sistēmā izmanto starpību starp elektrotīklā nodotās un no elektrotīkla saņemtās elektroenerģijas vērtību – elektroenerģijas neto vērtību.

Neto uzskaites sistēma

Neto norēķinu sistēma

Kārtība, kā tiek uzskaitīta mājsaimniecības pašpatēriņam saražotā, tūlītēji nepatērētā un tīklā nodotā elektroenerģija no atjaunojamajiem energoresursiem (AER). Nodoto un saņemto elektroenerģiju uzskaita kWh.

Kārtība, kā tiek uzskaitīta aktīvā lietotāja pašpatēriņam saražotā elektroenerģija no AER, tīklā nodotā un no sistēmas saņemtā elektroenerģija.

Nodoto un saņemto elektroenerģiju naudas izteiksmē uzskaita eiro.

Mājsaimniecības, kuras uzstādījušas saules paneļus un patlaban izmanto pašreizējo – neto uzskaites – sistēmu, to varēs darīt līdz 2029. gada 28. februārim.

Savukārt tie, kuri vēl tikai plānoja uzstādīt saules paneļus, pašreizējai neto uzskaites sistēmai varēja pievienoties līdz šī gada 30. aprīlim. Sākot no 1. maija, aktīvie lietotāji, arī mājsaimniecības, var brīvi pāriet no neto uzskaites sistēmas uz neto norēķinu sistēmu.

Elektroenerģijas tirgus likums noteic, ka aktīvais lietotājs ir galalietotājs, kurš pašražoto elektroenerģiju izmanto aktīvā lietotāja pašpatēriņam un uzreiz nepatērēto elektroenerģiju (pārpalikumu) var nodot vai pārdot elektroenerģijas tirgotājam vai izmantot dalībai elastības vai energoefektivitātes shēmās.

Plašāk par tēmu LV portālā >>

Jaunās sistēmas ieguvumi

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) iepriekš ir uzsvērusi, ka jaunā neto norēķinu sistēma būs vairāk balstīta tirgus principos un piedāvās plašākas priekšrocības tās lietotājiem.

Ministrija ir uzskaitījusi jaunās neto sistēmas ieguvumus:

  • paplašināsies lietotāju loks – neto norēķinu sistēmu varēs izmantot arī uzņēmumi;
  • saražoto elektroenerģiju varēs izmantot visos lietotāju objektos;
  • atjaunīgo ražošanas iekārtu, piemēram, saules paneļu, jaudu varēs palielināt līdz pat 999,999 kW līdzšinējo 11,1 kW vietā;
  • elektroenerģijas pārpalikumu varēs nodot savam tirgotājam par līgumā noteiktu vienošanās cenu, tostarp t. s. universālā pakalpojuma cenu, ja iekārtas jauda ir līdz 50 kW;
  • uzkrājumu “virtuālajā makā” varēs izmantot elektroenerģijas rēķinu segšanai: gan elektroenerģijas patēriņa, gan sistēmas pakalpojumu apmaksai.

Jaunās sistēmas darbības principi

Lai pievienotos jaunajai neto norēķinu sistēmai, lietotājam ir jāslēdz līgums ar elektroenerģijas tirgotāju.

Elektroenerģijas pārpalikumu, kas tiks saražots un netiks uzreiz patērēts, varēs nodot savam tirgotājam par līgumā noteikto vienošanās cenu, tostarp t. s. universālā pakalpojuma cenu.

Uzkrājumu naudas izteiksmē mājsaimniecība vai uzņēmums varēs izmantot elektroenerģijas rēķinu segšanai, piemēram, ziemā, kad individuālā elektroenerģijas ražošanas iekārta (saules paneļi u. c.) saražo mazāku elektroenerģijas apjomu.

Lai aktīvais lietotājs varētu patērēt elektroenerģiju visos savos objektos, viņam elektroenerģijas tirdzniecības, kā arī neto norēķinu sistēmas līgums par visiem saviem objektiem jānoslēdz ar vienu tirgotāju. Visiem aktīvā lietotāja objektiem ir jābūt pieslēgtiem pie viena sadales sistēmas operatora pārvaldītajiem tīkliem.

Universālo pakalpojumu varēs izmantot mājsaimniecības, kam ražošanas iekārtu uzstādītā jauda nepārsniedz 50 kW. Minimālā cena par nodoto enerģiju nedrīkstēs būt zemāka par 0 EUR/MWh, un tirgotājs to nevarēs samazināt vairāk kā par 20 EUR/MWh no “Nord Pool” biržas nākamas dienas stundas cenas. Piemēram, ja “Nord Pool” biržas nākamās dienas stundas cena konkrētajā brīdī ir 80 EUR/MWh, tad gala cena, par kādu elektroenerģija tiks nodota tirgotājam, nevar būt mazāka par 60 EUR/MWh. Ar universālā pakalpojuma piedāvājumu un līguma nosacījumiem varēs iepazīties tirgotāju tīmekļvietnēs.

Lietotājiem, kuriem uzstādītās elektroenerģijas ražošanas iekārtas jauda pārsniedz 50 kW, būs iespēja vienoties ar tirgotāju par citu elektroenerģijas neto norēķinu sistēmas līguma veidu, tostarp par cenu, par kādu lietotājs elektroenerģijas pārpalikumu nodos savam tirgotājam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI