E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23328
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Ja ir apgrūtināta piekļuve kopīpašuma telpām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2021
Lipsts

Labdien! Mājas dzīvokļu īpašniekiem ir radušās domstarpības par koplietošanas telpu durvīm. Starp kāpņu telpu un koridoru ir iebūvētas slēdzamas durvis. Viena dzīvokļa ārdurvis ir kāpņu telpā, bet otra dzīvokļa ārdurvis ir koridorā. Tikai pa šo slēdzamo koridoru var nokļūt koplietošanas sanitārajā telpā, kas ir abu dzīvokļu lietošanā. Mājas inventarizācijas plānā atzīmēts, ka ieeja otrā dzīvoklī ir no koridora, tikai pēc šīm durvīm. Durvis tika uzstādītas 70. gados, kad tika veikts kāpņu telpu kosmētiskais remonts. Vecie mājas iedzīvotāji apgalvo, ka pirms tam durvju tur nebija, bet bija arkveida brīva eja. Nav arī nekādu dokumentu mājas lietā, kas apliecinātu, ka durvis tika uzstādītas likumīgi. Pirmā dzīvokļa īpašnieks vēlas tās durvis demontēt, jo ik pa laikam rodas problēmas ar piekļuvi tām telpām. Bet otrā dzīvokļa īpašnieks iebilst, pamatojot, ka tās durvis viņam kalpo kā otras dzīvokļa ārdurvis. Jāpiebilst, ka abiem ir durvju atslēga, bet cilvēciski kaimiņiem nav labas attiecības un tur nevar izveidoties nekāds konstruktīvs dialogs. Cik pamatoti šīs durvis tur atrodas, ja ir apgrūtināta piekļuve koplietošanas telpām un tās nav uzrādītas nekādos oficiālos plānos? Vai nav arī līdz ar to pārkāpti ugunsdrošības noteikumi? Paldies!

A
atbild:
21. jūnijā, 2021

Gan kopīpašuma gadījumā, gan arī situācijā, kad dzīvojamā māja ir sadalīta dzīvokļu īpašumos, ar kopīpašumu var rīkoties, saskaņojot darbību ar pārējiem kopīpašniekiem. Ja dzīvojamā māja ir kopīpašums atbilstoši Civillikuma 1067. pantam, tad durvju būvniecība koplietošanas telpās ir jāsaskaņo ar pārējiem dzīvojamās mājas kopīpašniekiem. No jautājuma nav viennozīmīgi izsecināms, vai, izvietojot durvis koridorā, telpa aiz šīm durvīm ir pievienota kādam konkrētam dzīvoklim, bet, ja tā, tad arī atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likumam ir jāsaņem 100% dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašumu īpašnieku saskaņojums.

Ja ir aizdomas, ka durvju izbūve veikta patvaļīgi, nepieciešams ar iesniegumu vērsties pašvaldības būvvaldē, lai būvvaldes būvinspektors varētu nekustamo īpašumu apsekot un pieņemt atbilstošu lēmumu par patvaļīgās būvniecības radīto seku novēršanu, ja tiks konstatēta patvaļīga būvniecība. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas