E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11904
Lasīšanai: 6 minūtes
23
23

Zem gaisvadu elektrolīnijām nedrīkst augt koki un krūmi

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2017
Mārtiņš

Labdien! Vēlētos noskaidrot sekojošo: Manā īpašumā atrodas zemesgabals, kurš reģistrēts kā mežs 1,47 ha kopplatībā, zem mežiem 1,41 ha. No SIA "Eko Celtne" saņēmu informatīvo vēstuli 04.04.2017, ka saskaņā ar 2015. gada 07. aprīļa noslēgto vispārīgo vienošanos tiks veikti darbi: elektropārvaldes līniju trašu tīrīšana uz man piederošā īpašuma. Pāri īpašumam iet zemsprieguma gaisvada līnija 0,4 kV. Interesējoties pie SIA "Eko Celtne" un AS "Sadales tīkls" kontaktu centrā, nesaņēmu sev vēlamo informāciju par aizsargjoslu platumu un plānoto darbu norisi. Pieejamā informācija internetā ir dažādi traktējama. Vēlētos saprast, vai SIA "Eko Celtne" ir likumīgas tiesības uzsākt šos meža izzāģēšanas darbus un aizvest/realizēt no man piederošā īpašuma baļķus bez jebkādiem saskaņojumiem ar īpašnieku. Jau iepriekš paldies!

A
atbild:
09. maijā, 2017
AS "Sadales tīkls"
Tatjana Smirnova, preses sekretāre

Lai gaisvadu elektrolīnijas uzturētu drošā stāvoklī, AS “Sadales tīkls” periodiski visā Latvijā, gan mežainos apvidos, gan apdzīvotās vietās, veic pilnīgu elektrolīniju trašu attīrīšanu no kokiem un krūmiem, kā arī apdraudošo koku un to zaru nozāģēšanu elektrolīniju aizsargjoslās. Koki, koku zari un krūmi gan elektrolīniju trasēs, gan ārpus tām aug nepārtraukti, tādēļ regulāra un savlaicīga to nozāģēšana ir viens no svarīgākajiem darbiem, lai klientiem nodrošinātu nepārtrauktu un kvalitatīvu elektroenerģijas piegādi un paaugstinātu sabiedrības un apkārtējās vides drošību. Šogad visā Latvijā elektrolīniju trašu attīrīšanu un elektrolīnijas apdraudošo koku nozāģēšanu elektrolīniju aizsargjoslās plānots veikt 5 500 km garumā.

Saskaņā ar Aizsargjoslu likumu zemes īpašniekam, kura īpašumu šķērso gaisvadu elektrolīnija, ir jārūpējas, lai zem tās neaugtu koki un krūmi, kā arī regulāri jākopj ārpus elektrolīnijas trases augošo koku vainagi, lai tie neapdraudētu elektrolīnijas drošību. Ja zemes īpašnieks savā īpašumā esošos kokus nekopj, elektrolīnijas trases tīrīšanu, elektrolīniju apdraudošo koku un to zaru apzāģēšanu elektrolīnijas aizsargjoslā veic AS “Sadales tīkls” vai sadarbības partneri, ar kuriem noslēgts līgums. AS “Sadales tīkls” ir jārūpējas par klientu elektroapgādes un sabiedrības drošību, uzturot gaisvadu elektrolīniju trases pilnībā brīvas no kokiem un krūmiem, veicot elektrolīniju apdraudošo koku nozāģēšanu aizsargjoslās, kā arī jānozāģē koku zari, kas aug tuvu elektrolīnijai.

Saskaņā ar Aizsargjoslu likumu elektrolīniju trasēm ir jābūt pilnībā brīvām no kokiem un krūmiem, kas nepieciešams, lai nodrošinātu klientiem nepārtrauktu un kvalitatīvu elektroapgādi un operatīvais personāls spētu netraucēti un jebkurā laikā piekļūt elektrotīklam, kas ir īpaši svarīgi bīstamās situācijās, kad ir pārrauti elektrolīniju vadi vai bojāti balsti un elektrotīklam ir jāpiekļūst ar specializēto tehniku. Elektrolīniju trašu platums gar vidējā sprieguma 20 kV (kilovoltu) gaisvadu elektrolīnijām ir 6,5 metri uz abām pusēm no elektrolīnijas ass, bet apdzīvotās vietās 2,5 metri no elektrolīnijas ass. Gar zemsprieguma 0,4 kV gaisvadu elektrolīnijām trases platums mežos un apdzīvotās vietās ir 2,5 metri uz abām pusēm no elektrolīnijas ass, bet laukos ar apaugumu – 6,5 metri (pielikumā informatīvs materiāls par elektrolīniju trašu un aizsargjoslu platumu).

Bīstamību elektrotīklam rada arī ārpus trasēm augošie koki, kuri būtiski pārsniedz elektrolīniju augstumu. Viens no visbiežāk reģistrētajiem elektroapgādes traucējumu iemesliem ir savlaicīgi nenozāģētu, vecu un bojātu koku uzkrišana vai koku zaru pieskaršanās elektrolīniju vadiem. Šī iemesla dēļ mežos elektrolīniju aizsargjoslu platums ir lielāks par elektrolīniju trašu platumu, un aizsargjoslās AS “Sadales tīkls”  var veikt apdraudošo koku un zaru nozāģēšanu, pirms tam darbu saskaņojot ar īpašnieku. Mežu zemēs gar vidējā sprieguma elektrolīnijām apdraudošo koku un to zaru nozāģēšanu drīkst veikt 30 metru attālumā uz abām pusēm no gaisvadu elektrolīnijas ass, bet gar zemsprieguma elektrolīnijām 6,5 metru attālumā no elektrolīnijas ass. Lai noteiktu, vai aizsargjoslā aug veci, bojāti koki un kokiem ir bīstami zari, kas var radīt apdraudējumu elektrotīklam, darbu veic profesionāli dastotāji, kuri nozāģējamos kokus rūpīgi novērtē. 

Par plānotajiem darbiem AS “Sadales tīkls” vai sadarbības partneris informē visus zemes īpašniekus, kuru īpašumā plānots veikt elektrolīnijas trases tīrīšanu vai elektrolīniju apdraudošo koku nozāģēšanu, pašvaldību, un, ja zemes īpašums atrodas īpaši aizsargājamā dabas teritorijā, darbs tiek saskaņots ar Dabas aizsardzības pārvaldi. Informācija par plānotajiem darbiem zemes īpašniekam var tikt nosūtīta ar īsziņu, ja zemes īpašnieka tālrunis ir reģistrēts AS “Sadales tīkls” datubāzē, vēstulē pa pastu uz zemes īpašnieka deklarēto adresi vai sniegta klātienē.

Visi nozāģētie koki un to zari pieder zemes īpašniekam, un pēc darbu pabeigšanas koki, krūmi un to zari visbiežāk tiek novietoti elektrolīnijas trases ārējā malā, bet, ja nozāģētos kokus elektrolīnijas trases malā nevar novietot, iespējams vienoties arī par citu vietu. Ja zemes īpašnieks vēlas, lai nozāģētie koki un zari pēc darbu pabeigšanas tiktu savākti, darbu izpildītājs ņem vērā zemes īpašnieka lūgumu un nozāģētos kokus un to zarus utilizē. Pilsētās nozāģētie koki, krūmi un zari pilnībā tiek utilizēti, ievērojot pašvaldības noteiktās prasības.

Ja iedzīvotājiem rodas jautājumi par plānotajiem elektrolīniju trašu tīrīšanas darbiem, AS “Sadales tīkls” aicina vērsties pie darbu izpildītāja, kura kontaktinformācija tiek norādīta informatīvajā paziņojumā, vai sazināties ar AS “Sadales tīkls”, zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 8403.

Labs saturs
23
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas