E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33892
Lasīšanai: 5 minūtes

Ja īpašumā atrodas elektrības sadales skapis

J
jautā:
12. septembrī, 2024
Liene

Labdien! No teritorijas apbūves pirmsākumiem manā īpašumā atrodas elektrības sadales skapis, un tam ir pievienoti četri mazāki skapīši ar blakus esošo kaimiņu skaitītājiem. Kā lai nodrošinu savu privātumu, ja 24/7 jānodrošina kaimiņu piekļuve minētajiem objektiem? Ne žogu varu likt, ne suni turēt. Pilsētas iela atrodas piecu metru attālumā no skapja, tur var piekļūt visi, kam tas nepieciešams. Būvēt žogu ap iekārtu būtu muļķīgi, jo tā nepieguļ teritorijas malai, tādēļ nāktos zaudēt ap 12 m² manas zemes, lai nodrošinātu pieeju, kā arī vizuāli neizskatītos labi, ja sētā iebūvētu garu nišu. Līdz šim īpašums ir pastāvējis bez apgrūtinājumiem. Vai tas varētu mainīties, ja aktualizēšu sadales skapja jautājumu pie ST? Vai pastāv likums, kas regulē elektrības sadales skapju novietojumu privātīpašumos? Vai un kā iespējams atbrīvoties no šī objekta? 

A
atbild:
23. septembrī, 2024

Visticamāk, īpašumā ir uzstādīta t. s. kabeļu komutācijas sadalne, pie kuras pievienotas blakus esošo objektu (ēku vai dzīvokļu) uzskaites sadalnes.  

Zemes īpašniekam atbilstoši normatīvajam regulējumam ir pienākums nodrošināt “Sadales tīkla” darbiniekiem iespēju piekļūt objektam, kas parasti tiek organizēta, iepriekš sazinoties un nepieciešamības gadījumā ielaižot darbinieku teritorijā. 

Atbilstoši MK noteikumu Nr. 635 “Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumi” 63.8 apakšpunktam, izmantojot sistēmas operatora sniegtos sistēmas pakalpojumus, lietotājam ir pienākums nodrošināt sistēmas operatora darbinieku vai tā pilnvarotu personu netraucētu pieeju komercuzskaites mēraparātiem un pirmsuzskaites tīklam, ja viņi uzrāda dienesta apliecību, kurā norādītas tiesības veikt attiecīgo pārbaudi.  

Noteikumu 103. punktā noteikts, ka sistēmas operatora pilnvaroti darbinieki, uzrādot dienesta apliecību, drīkst jebkurā diennakts laikā piekļūt lietotāja (vai jebkura īpašuma) teritorijā vai telpās izvietotajām sistēmas operatora elektroietaisēm, piebraukt ar autotransportu un citiem tehniskajiem līdzekļiem, lai veiktu avārijas remontu, apskates vai operatīvos pārslēgumus. 

Enerģētikas likuma 23. pantā paredzēts, ka nekustamā īpašuma īpašnieks nedrīkst kavēt citu enerģijas lietotāju apgādi, bojāt vai pārveidot energoapgādes komersanta objektus, kas izvietoti viņa nekustamajā īpašumā, nedrīkst kavēt energoapgādes komersantu veikt nekustamajā īpašumā esošo objektu ekspluatāciju, kā arī nekustamā īpašuma īpašnieks nodrošina iespēju energoapgādes komersantam piekļūt īpašumā esošajiem energoapgādes objektiem.  

Nekustamā īpašuma īpašnieks vai valdītājs nodrošina iespēju energoapgādes komersanta personālam piekļūt attiecīgajā īpašumā, tostarp liegumzonā, slēgtā teritorijā vai ēkā, esošajiem energoapgādes komersanta objektiem, lai veiktu šo objektu pārbūvi, atjaunošanu vai ar to ekspluatāciju saistītus darbus. Par remonta vai citu darbu nepieciešamību īpašnieku brīdina vismaz trīs dienas pirms darbu uzsākšanas, bet avārijas gadījumā tās seku novēršanu pieļaujams uzsākt bez īpašnieka iepriekšējas brīdināšanas, ja to nav iespējams izdarīt. 

Klients var vērsties ar pieteikumu par energoapgādes objekta pārvietošanu vai pārbūvi “Sadales tīklā”, aizpildot iesniegumu klientu portālā e-st.lv.  

Enerģētikas likums noteic: esošo energoapgādes komersantu objektu pārvietošanu pēc pamatotas nekustamā īpašuma īpašnieka prasības veic par nekustamā īpašuma īpašnieka līdzekļiem. Tas nozīmē, ka esošo energoapgādes objektu pārvietošanu var veikt tikai tādā gadījumā, ja ir izstrādāts to pārvietošanas tehniskais risinājums un ja pārvietošanas ierosinātājs (zemes īpašnieks) sedz nepieciešamo darbu izmaksas, kurās ietilpst arī izmaksas par jauna elektroapgādes objekta projektēšanu un izbūvi. 

Saņemot pieteikumu, elektroenerģijas sadales sistēmas operators izvērtēs situāciju, sagatavos un izsniegs klientam atbilstošas tehniskās prasības, tāpat arī informēs par provizoriskajām darbu izmaksām. Darbu procesā klientam būs jāievēro sagatavotās tehniskās prasības. 

Plašāka informācija pieejama tīmekļvietnē www.sadalestikls.lv. Precizējošu jautājumu gadījumā aicinām sazināties ar “Sadales tīklu”, piemēram, piesakot e-konsultāciju operatora mājaslapā.

Aprēķinot īpašuma kadastrālo vērtību, ņem vērā kadastrā reģistrētos īpašumam noteiktos apgrūtinājumus (aizsargjoslu platības), un īpašuma īpašnieks saņem kompensāciju nekustamā īpašuma nodokļa samazinājuma veidā. Gadījumā, ja nodokļa samazinājums nav piemērots, īpašniekam jāvēršas vietējā pašvaldībā vai Valsts zemes dienestā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 7 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas