E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31164
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1
1
1

Kā rēķina nekustamā īpašuma nodokli

J
jautā:
07. decembrī, 2023
Valdis

Labdien! Man pieder domājamās daļas nekustamajā īpašumā Rīgā. Tas sastāv no divām saistītām četrstāvu ēkām un zemes, kurā ietverts pagalms un teritorija, uz kuras izveidota autostāvvieta. Lietošanā man ir tikai atsevišķs dzīvoklis trešajā stāvā, kura platība atbilst aprēķinātajai domājamajai daļai. Līdz šim maksāju nodokli, kas tika aprēķināts kā maksājums gan par attiecīgo daļu no abu ēku platībām, gan no visas zemes platības, ņemot vērā tikai man piederošās domājamās daļas apmēru, kaut arī ārpus dzīvokļa (izņemot kāpnes) neko citu nelietoju. Kā pēc kopīpašuma iespējamās sadalīšanas atsevišķos dzīvokļa īpašumos tiks aprēķināta man saistošā (no kuras tiks aprēķināts nodoklis) zemes platība? Kāds tad būs mans pienākums?

A
atbild:
12. decembrī, 2023
Inese Helmane
LV portāls
Rīgas dome
Mārtiņš Vilemsons, Ārējās komunikācijas nodaļas vadītāja p. i.

Ja visi kopīpašnieki vienojas, ka vēlas nekustamajā īpašumā ietilpstošo daudzdzīvokļu dzīvojamo māju sadalīt dzīvokļa īpašumos un tos reģistrēt zemesgrāmatā kā patstāvīgus īpašumus, tad viņi var vērsties ar iesniegumu Valsts zemes dienestā.

Atzinumu par daudzdzīvokļu mājas sadalīšanu dzīvokļa īpašumos un kopīpašuma domājamo daļu aprēķinu sagatavo Valsts zemes dienests. Dzīvokļa īpašumos sadala vienlaikus visas vienā nekustamajā īpašumā ietilpstošās dzīvojamās mājas un nedzīvojamās ēkas kopā ar tām piederīgajām palīgēkām, būvēm un zemi un aprēķina dzīvokļa īpašumā ietilpstošās kopīpašuma domājamās daļas. Dzīvokļa īpašums tiek nodibināts ar tā ierakstīšanu zemesgrāmatā.

Līdz ar to jautājumā par dzīvokļa īpašumam piekrītošo zemes vienību platību aprēķinu atbilstoši kompetencei būtu jāvēršas Valsts zemes dienestā. Plašāka informācija pieejama šeit.

Tomēr informējam, ka nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanai tiek izmantoti Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētie dati.

Tādējādi ar nākamo taksācijas gadu pēc dzīvokļa kā patstāvīga īpašuma reģistrēšanas zemesgrāmatā nekustamā īpašuma nodoklis tiks aprēķināts atbilstoši Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētajiem datiem:

  • par dzīvokļa īpašumu un tam piekrītošajām kopīpašuma domājamajām daļām no dzīvojamās ēkas koplietošanas telpām;
  • par kopīpašuma domājamajām daļām no zemes.

Informējam, ka zemei tiek piemērota nekustamā īpašuma nodokļa likme 1,5% apmērā no kadastrālās vērtības.

Turpretim, lai, veicot nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinu dzīvokļa īpašumam, tiktu piemērota samazinātā nekustamā īpašuma nodokļa likme (no 0,2% līdz 0,6%), uz taksācijas gada 1. janvāri plkst. 0.00 konkrētajā dzīvesvietā ir jābūt deklarētai vismaz vienai personai. Pārējos gadījumos piemēro nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5% apmērā no objekta kadastrālās vērtības.

Vairāk par daudzdzīvokļu ēkas sadalīšanu dzīvokļa īpašumos varat lasīt LV portāla publikācijā “Mājas sadalīšana dzīvokļa īpašumos”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas