E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31634
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai vārtiņu ierīkošana žogā jāsaskaņo ar kaimiņu

J
jautā:
02. februārī, 2024
Imants

Labdien! Man ir izveidojusies šāda situācija: kaimiņš ir uzstādījis žogu starp mūsu īpašumiem un uz manu īpašumu ir ierīkojis vārtiņus. Piekrišanu vārtiņu ierīkošanai neesmu devis nedz mutiski, nedz rakstiski. Mums par to ir bijusi īsa saruna, taču tā nenoslēdzās ne ar piekrišanu, ne noraidījumu. Ja saprotu pareizi, tad vārtiņus kaimiņš ierīkoja, lai citam kaimiņam būtu ērti nokļūt viņa īpašumā, šķērsojot manu īpašumu, jo apkārtceļš ir daudzreiz garāks. Viņš ir uzticējis minētajam kaimiņam pieskatīt savu īpašumu, bet šis kaimiņš nevēlas mērot ceļu apkārt. Negribu ar kaimiņu sastrīdēties, bet situāciju vēlos atrisināt citādi. Proti, es nevēlos, lai starp mūsu īpašumiem būtu vārtiņi. Vai varat ieteikt, kādi ir iespējamie risinājumi, gan draudzīgie, gan iesaistot atbildīgās institūcijas? Lūgums arī sniegt skaidrojumu, kā šāda situācija bija jārisina pareizi, lai vārtiņus uzstādītu likumīgi. Kā man būtu jārīkojas tālāk, lai sasniegtu man vēlamo rezultātu?

A
atbild:
12. februārī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Saskaņā ar tiesu praksi personai ir pienākums iesniegt un būvniecības iestādei ir kompetence izskatīt būvniecības ieceres dokumentāciju žogu būvniecībai tikai tādā gadījumā, ja būvniecība iecerēta publiskajā ārtelpā (skatīt, piemēram, Augstākās tiesas 2021. gada  24. septembra  spriedumu Nr. SKA-365/2021).

Tā kā konkrētajā gadījumā žogs novietots starp diviem privātīpašumiem, tad, visticamāk, tas neatrodas publiskajā ārtelpā. Tādēļ saskaņā ar Ministru kabineta 2017. gada 9. maija noteikumu Nr. 253 “Atsevišķu inženierbūvju būvnoteikumi” 6.3. apakšpunktu žogu var novietot, to saskaņojot ar zemes gabala īpašnieku, būves īpašnieku vai, ja tāda nav, tad ar zemes gabala, būves tiesisko valdītāju un trešajām personām, kuru tiesības tiek skartas.

Tas nozīmē, ka žoga novietošanai un vārtiņu ierīkošanai bija jāsaņem tā kaimiņa piekrišana, kura tiesības var skart žoga izvietošana. Ja kaimiņiem šajā jautājumā neizdodas rast kompromisu, tad taisnību var nākties meklēt tiesā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas