E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18860
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
6
1
6

Kā rīkoties, ja kaimiņš trokšņo

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. decembrī, 2019
Laila

Labdien! Virs mana dzīvokļa kaimiņš ir gandrīz kurls, un viņam vienmēr visu dienu maksimālā skaļumā skan televizors. Manā dzīvoklī visās istabās praktiski nepārtraukti visu dienu ir tiešām neciešami dobjš un skaļš troksnis. Arī man ir vecs un slims tēvs, kurš cieš no šiem trokšņiem. Kaimiņš atsakās pagriezt klusāk skaņu. Vai man ir tiesības prasīt, lai viņš televizoru klausās klusāk? Zinu, ka ir likums par klusumu no 23.00 līdz 7.00, bet vai dienas laikā mums nav nekādu tiesību uz mieru? Es, protams, neceru uz absolūtu klusumu, bet kaut nedaudz lielāku klusumu.

A
atbild:
17. janvārī, 2020
Elīna Kurme
juriste

Tiesību normas, uz kurām atsaucaties, ir Rīgas domes 2007. gada 19. jūnija saistošo noteikumu Nr. 80 “Sabiedriskās kārtības noteikumi Rīgā” 4.1. apakšpunkts un 15. punkts. Satversmes tiesa ar 2014. gada 12. decembra spriedumu lietā Nr. 2013-21-03 minētās normas ir atzinusi par neatbilstošām Satversmei un spēkā neesošām.

Tas tomēr nenozīmē, ka apkārtējo cilvēku miera traucēšana ir atļauta.

Neatkarīgi no diennakts stundas, kad kaimiņš trokšņo, Jums ir tiesības izsaukt pašvaldības policiju. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 167. pantā ir paredzēta atbildība par sīko huligānismu – sabiedriskā miera traucēšanu, kas izpaužas kā necieņa pret sabiedrību vai bezkaunīga rīcība, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot cilvēku mieru, iestāžu, uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) vai organizāciju darbu. Par sīko huligānismu var sodīt ar naudas sodu no 70 līdz 500 eiro.

Kā iepriekš LV portālam ir norādījusi Rīgas pašvaldības policija: praksē visbiežāk pirmajā izsaukumā trokšņotājam tiek izteikts brīdinājums, savukārt atkārtotos izsaukumos – uzlikts kodeksā paredzētais naudas sods.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas