VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
25. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Intervija
TĒMA: Politika
9
9

CVK vadītāja: iejaukties vēlēšanu rezultātos nebūtu iespējams

LV portālam: Kristīne Saulīte, Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja.

FOTO: Edijs Pālens, LETA.

Vai vēlēšanu rezultātus kāds var negodprātīgi ietekmēt no malas? Par šo jautājumu ir aizdomājies ne viens vien, dzirdot informācijas tehnoloģiju uzņēmuma “SOAAR” vadītāja Renāra Kadžuļa publiski pausto apgalvojumu, ka pirms desmit gadiem viņam lūgts viltot 12. Saeimas vēlēšanu rezultātus. Minēto jautājumu LV portāls ekspresintervijā uzdeva Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājai KRISTĪNEI SAULĪTEI, kura konkrēto amatu ieņem kopš 2023. gada.

Kādas ir iespējas vēlēšanu IT nodrošinātājam iejaukties un izmainīt balsojuma rezultātus?

Nedomāju, ka šāda iespēja pastāv. Ņemot vērā, ka CVK strādāju tikai kopš aizvadītā gada, nevaru komentēt visu, kas šeit pirms tam noticis. Tomēr zinot, kāds ir vēlēšanu process, neko tādu nebūtu iespējams izdarīt.

Balsu skaitīšana notiek katrā atsevišķā iecirknī, ievērojot striktu procedūru, – sākot ar vēlētāju plūsmas organizēšanu un beidzot ar vēlēšanu urnas, kas ir aizzīmogota, uzraudzību. Arī balsu skaitīšanā jāievēro noteikts protokols. Proti, tajā piedalās nevis viens cilvēks, bet visa komanda – iecirkņa komisijas locekļi un vēlēšanu novērotāji. Pēc rezultātu apkopošanas vēlēšanu iecirknī tos nosūta pašvaldību vēlēšanu komisijām. Valstī tādas ir 43. Pēc tam minētās komisijas apkopo rezultātus un nosūta mums, Centrālajai vēlēšanu komisijai.

Vai šajā procesā var notikt tehniska iejaukšanās no malas, izmainot datus?

Nē, nevar. Mums ir papīra biļeteni, kuros vēlētāji var izdarīt atzīmes, izsvītrot kandidātus. Vēlēšanu zīmes ir unikālas, jo katrs vēlētājs tajās var veikt korekcijas.

Jāuzsver, ka vēlēšanu komisija to visu saskaita novērotāju klātbūtnē.

Tur nav iespēju kaut ko mainīt.

Tātad, ja kādam vēlēšanu naktī būtu vēlme ko mainīt rezultātos par labu konkrētam kandidātam, izdarot spiedienu uz vēlēšanu IT nodrošinātāju, tas nebūtu iespējams.

Nē, es to nevaru iedomāties. Pat ja es ko tādu vēlētos, nekam netiktu klāt. Par to nevar būt ne runas. Protams, mēs nevaram atbildēt par to, kas un ko vēlēšanu naktī darīja, taču veids, kā balsis tiek skaitītas iecirkņos un kā tās nonāk līdz CVK, nepieļauj manipulāciju iespējamību.

Patlaban tiek veidotas jaunas vēlēšanu IT sistēmas, kuras būs Valsts reģionālās attīstības aģentūras pārziņā. Vai varam būt pārliecināti par to drošumu pret jebkāda veida iejaukšanos?  

Ievērojot, ka sistēmas, kurām jābūt gatavām līdz pašvaldību vēlēšanām nākamajā gadā, tiks radītas no jauna, protams, visi attiecīgie aspekti tiek ņemti vērā, it īpaši esošajā ģeopolitiskajā situācijā, kad jārēķinās ar paaugstinātiem iejaukšanās riskiem. Ja līdz šim vēlēšanu drošība bija ļoti būtiska, tad pašlaik – vēl jo vairāk.

Eiropas Parlamenta vēlēšanās, kas notiks jūnijā, darbosies vēlētāju reģistrs. Vai tas būs drošs? Vai ar to ir iespējams manipulēt attiecībā uz vēlēšanu rezultātiem?

Ar tiešsaistes vēlētāju reģistru tikai pārbauda, vai vēlētājs ir tiesīgs nodot savu balsi. Tam nav nekādas saistības ar vēlēšanu zīmju saturu, kas atspoguļo vēlētāju gribu.   

***
Šajā publikācijā paustais intervētās personas viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Konkurēt par kvalitāti, nevis nodokļiem. Saruna par Latvijas attīstības scenārijiem
Baltijas valstīm nevajadzētu savstarpēji konkurēt par nodokļiem, bet tā vietā vienoties par līdzīgām nodokļu likmēm, kā tas ir Ziemeļvalstīs, izņemot Islandi. Šīs valstis sacenšas par pavisam citām lietām – infrastruktūras, cilvēkkapitāla kvalitāti u. tml. Arī Baltijas valstīm būtu nepieciešams draudzīgi konkurēt par kvalitāti, nevis nodokļiem.
Daunis Auers
Latvijas stratēģijas un ekonomikas risinājumu institūta (domnīcas “LaSER”) valdes priekšsēdētājs, Latvijas Universitātes profesors, Eiropas un Baltijas valstu politikas, politisko risku un ekonomikas konkurētspējas pētnieks
Pirms 3 dienām, Politika

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI