E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28043
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ja attāls radinieks piesakās mantot

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. decembrī, 2022
Zinta

Labdien! Pieteicos brālēna īpašuma mantojumam. Esmu vienīgais mantinieks, kurš ir pieteicies. Problēmu sagādā pierādīt mana tēva māsas un brālēna mātes laulību ar brālēna tēvu, jo nevar atrast dokumentus. Cik ilgi varu meklēt dokumentus no brīža, kad pieteicos mantojumam?

A
atbild:
03. janvārī, 2023
Olga Lauva
juriste

Civillikuma 693. pants paredz mantojuma pieņemšanas termiņus. Gadījumā, ja attāls radinieks ir pieteicies uz mantojumu, jāņem vērā vairāki aspekti.

Mantošanas iesniegumā iesniedzējam būs jānorāda zvērinātam notāram ziņas par visiem zināmajiem mantiniekiem, tostarp to vārdi, uzvārdi, adreses. Tātad iesniedzēja pienākums ir zvērinātam notāram sniegt ziņas un visu informāciju par pārējiem mantiniekiem. Zvērināts notārs apliecinās mantošanas iesniegumu un vienlaikus brīdinās iesniedzēju par kriminālatbildību par apzināti nepatiesu iesniegumu zvērinātam notāram. 

Pēc mantošanas iesnieguma saņemšanas zvērināts notārs izsludinās mantojuma atklāšanos un aicinās pieteikties uzaicinājuma termiņā iespējamos mantiniekus un ieinteresētās personas. Zvērināts notārs rakstiski par mantojuma atklāšanos un sludinājuma saturu paziņos zināmajiem mantiniekiem, ieinteresētajām personām.

Ja mantinieku loks ir apzināts un skaidrs, zvērināts notārs parasti nosaka trīs mēnešu pieteikšanās termiņu (termiņš ir jāievēro ikvienam, kuram ir tiesības mantot, kā arī kreditoriem) un pabeidz uzsākto mantojuma lietu.

Savukārt, ja mantojuma lieta ir sarežģītāka un radniecība ir attāla, piemēram, nepieciešama informācija un dokumenti no arhīva, ar šādu lūgumu ir jāvēršas pie zvērināta notāra, jo ir vajadzīgs ilgāks laiks īpašuma un radniecības dokumentu sagādāšanai un lietas izskatīšanai. Tomēr kopumā vidējais mantojuma lietas izskatīšanas ilgums ir trīsarpus mēneši.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas