E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31216
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Prasības zemes reljefa izmaiņām

J
jautā:
12. decembrī, 2023
Evita

Labdien! Situācija Rīgas pilsētā. Manam zemes īpašumam kaimiņos esošajā zemesgabalā pirms sešiem gadiem tika uzbūvēta trīsstāvu rindu māja. Apbūves zemesgabala līmenis pie robežas bija vienā līmenī ar manu zemesgabalu, bet otrā īpašuma pusē – augstāks. Būvnieks, lai labāk varētu pārdot šos dzīvokļus (kurš gan vēlētos slīpu dārzu), būvniecības laikā patvaļīgi paaugstināja savu zemes līmeni (tā teikt, izlīdzināja) par vairāk nekā 50 cm virs mana dārza līmeņa. Rezultātā visi lietus ūdeņi un kūstošais sniegs applūdina manu zemesgabalu. Pie žoga starp manu un kaimiņu dārzu jau vairākus gadus atrodas mana puķu dobe. Tomēr kaimiņu zemes smagums sācis deformēt metāla jumtu sloksnes, ar ko zeme tika “nostiprināta”. Sētas stabi jau ļurkājas, jo celtnieki tos stiprināja ar celtniecības putām. Metāla loksnes tagad “izliekušās” manā īpašumā, puķu dobē, ar savu smagumu nospiežot un bojājot tur augošos augus, tādējādi liedzot man lietot savu īpašumu, kā es vēlos. Būvvalde ir atzinusi, ka īpašuma projektā šāda zemes līmeņa pacelšana nav bijusi paredzēta, tomēr māja tika pieņemta ekspluatācijā. Būvvalde šajā situācijā patvaļīgu būvniecību nesaskata. Jāpiebilst, ka ziemā, kad ir daudz sniega, kaimiņi to šķūrē un met tieši pret režģu žogu, to vēl vairāk bojājot. Protams, sniegs tam birst cauri manā dārzā, tieši uz ziemcietēm un krūmiem, kas lūzt zem svara. Vai ir likumi, kas nosaka, cik lielā apmērā zemes līmenis Rīgā var tikt paaugstināts bez atļaujām un saskaņošanas ar kaimiņiem? Kurās institūcijās varu vērsties? Vai tiešām vienīgais ceļš būtu tiesa? Ko apsūdzēt? Īpašnieki sanāk nevainīgi cilvēki, kuri īpašumu tādu jau ir nopirkuši, bet būvnieku tagad rokā vairs nedabūt. Kaimiņi šo problēmu izliekas neredzam un nevēlas iesaistīties. Vai es drīkstu metāla loksnes, kas zemes spiediena rezultātā ieliekušās līdz pusei no manas puķu dobes, likvidēt, jo tās atrodas manā īpašumā? Tikai tad zemi vairs nekas neturēs. Jāpiebilst, ka puse no robežas zemes, kas gāžas manā īpašumā, ir kaimiņu pagalma daļa. Juridiski tas ir kopīpašums. Tomēr citi šīs mājas iedzīvotāji, kuru zemesgabali nerobežojas ar manu, neuzskata, ka ir atbildīgi un negrasās iesaistīties. Tur vieta ierādīta tuvākajiem kaimiņiem, kuri novieto savu automašīnu, kas, protams, zemes spiedienu padara vēl lielāku. Vai Rīgas būvvaldē ir kāda nodaļa, kas man varētu palīdzēt? Algot juristu, advokātu, baidos, man tam nepietiks naudas. Man ir fotogrāfijas, kas uzņemtas laika gaitā un pierāda, kā ar gadiem kaimiņu zeme arvien vairāk gāžas manā īpašumā. Tas nenotiktu, ja kaimiņi nebūtu paaugstinājuši savu daļu.

A
atbild:
12. janvārī, 2024
Rīgas dome
Pilsētas attīstības departaments

Šobrīd prasības zemes reljefa izmaiņām ir noteiktas Ministru kabineta 2013. gada 30. aprīļa noteikumos Nr. 240 “Vispārīgie teritorijas plānošanas, izmantošanas un apbūves noteikumi” (turpmāk – VAN), kā arī Rīgas teritorijas plānojumā, kas apstiprināts ar 2021. gada 15. decembra saistošajiem noteikumiem Nr. 103, Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumos (turpmāk – TIAN).

VAN 195. pants nosaka: “Veicot zemes līmeņa pazemināšanu vai paaugstināšanu vairāk nekā par 0,5 metru, kā būvprojekta vai teritorijas labiekārtošanas projekta daļu izstrādā teritorijas vertikālo plānojumu. Nogāzes slīpuma sākums nevar atrasties tuvāk par 1 metru no blakus esošās zemes vienības robežas, izņemot gadījumu, ja ir saņemts blakus esošās zemes vienības īpašnieka saskaņojums.”

Savukārt 195.1 punkts noteic, ka, “veicot zemes līmeņa paaugstināšanu vai pazemināšanu, nav pieļaujama hidroloģiskā režīma pasliktināšana blakus esošajos zemes īpašumos”.

Līdz ar to, izstrādājot būvprojektu, tajā ir jāataino paredzētās zemes līmeņa izmaiņas.

Saskaņā ar TIAN 6.7. apakšpunktu ir aizliegts patvaļīgi veikt reljefa izmaiņas, vairāk nekā par 50 cm pazeminot vai paaugstinot esošo grunts līmeni (izņemot atsevišķu bedru aizbēršanu), patvaļīgi mainīt hidroloģisko režīmu un ūdensobjektu dabisko krastu (piemēram, izbūvēt krasta stiprinājumus, veikt rakšanas darbus vai krastmalas uzbēršanu).

Jānorāda, ka lasītājas jautājumā norādītās ēkas būvprojekts tika izstrādāts un tā pieņemta ekspluatācijā vēl pirms minētā regulējuma stāšanās spēkā. Lai risinātu situāciju ar lasītājas īpašuma apdraudējumu, lūgums vērsties Rīgas valstspilsētas Pilsētas attīstības departamenta Arhitektūras pārvaldē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas