E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33838
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Administratīvais akts stājas spēkā septītajā dienā pēc paziņošanas

J
jautā:
06. septembrī, 2024
kaimiņš

Manā īpašumā nelikumīgi tika izbūvēts ceļš. Pēc ilgas birokrātiskas sarakstes beidzot ir pieņemts lēmums atjaunot zemi sākotnējā stāvoklī. Lēmums tika pieņemts augustā, un tas tiekot izpildīts triju mēnešu laikā no spēkā stāšanās brīža, jo viena mēneša laikā lēmumu var apstrīdēt. Sazinoties ar būvvaldi, uzzināju, ka lēmums adresātam nav piegādāts, jo viņš nesaņēma ierakstīto sūtījumu. Vai tad, ja adresāts jeb kaimiņš (juridiska persona) vēstuli nesaņem, jo negrib saņemt vai nevar, lēmums nestājas spēkā nekad? Vai ir kāds termiņš, kurā lēmums automātiski stājas spēkā? Varbūt šis lēmums jāpublicē kādā vietnē? Jautāju, vai lēmumu sūtīja uz e-adresi, jo tādām ir jābūt visām juridiskajām personām. Atbildēja, ka tā neesot aktīva, jo esot iesākta maksātnespēja. Ja, piemēram, juridiskajai personai ir maksātnespēja un zemi izsola, vai lēmums būs saistošs arī jaunajam īpašniekam? Vai viss atkal būs jāsāk no sākuma, lai atjaunotu zemi sākotnējā stāvoklī? 

A
atbild:
13. septembrī, 2024
Rīgas dome
Tatjana Smirnova, Komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinatore

Rīgas pašvaldības Pilsētas attīstības departaments norāda, ka saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 70. panta pirmo daļu, ja ārējā normatīvajā aktā vai pašā administratīvajā aktā nav noteikts citādi, tad administratīvais akts stājas spēkā ar brīdi, kad tas paziņots adresātam. Administratīvo aktu paziņo adresātam atbilstoši Paziņošanas likumam. Ja iestāde izvēlas sūtīt nelabvēlīgu administratīvo aktu pa pastu, tad to noformē kā ierakstītu pasta sūtījumu. Paziņošanas likuma 4. pants noteic, ka fiziskajai personai dokumentu paziņo uz deklarētās dzīvesvietas adresi vai deklarācijā norādīto papildu adresi. Dokumentu var paziņot uz citu adresi gadījumā, ja adresāts norādījis uz objektīviem apstākļiem, kādēļ tas nepieciešams. Adresātam ir pienākums būt sasniedzamam norādītajā adresē. Juridiskajai personai dokumentu paziņo uz tās juridisko adresi. Saskaņā ar Paziņošanas likuma 8. panta trešo daļu, dokuments, kas paziņots kā ierakstīts pasta sūtījums, uzskatāms par paziņotu septītajā dienā pēc tā nodošanas pastā. 

Līdz ar to informējam, lai gan administratīvā akta adresāts nav saņēmis administratīvo aktu, jo nav nodrošinājis savu sasniedzamību, administratīvais akts ir stājies spēkā septītajā dienā pēc administratīvā akta paziņošanas. 

Atbildot uz jautājumu, vai administratīvais akts būs saistošs jaunajam zemes īpašniekam, norādāms, ka saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 1. panta trešo daļu administratīvais akts ir uz āru vērsts tiesību akts, ko iestāde izdod publisko tiesību jomā attiecībā uz individuāli noteiktu personu vai personām, nodibinot, grozot, konstatējot vai izbeidzot konkrētas tiesiskās attiecības vai konstatējot faktisko situāciju. 

Ņemot vērā minēto, ja mainās nekustamā īpašuma īpašnieks, kuram administratīvais akts ir izdots, lai jaunajam nekustamā īpašuma īpašniekam būtu pienākums izpildīt administratīvajā aktā noteikto pienākumu, izdodams jauns administratīvais akts, kura adresāts būs jaunais nekustamā īpašuma īpašnieks. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 101 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas