SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
04. jūlijā, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Nodokļi
5
5

Nodokļu maksātāju reitings būs publiski pieejams

Stājas spēkā 04.07.2023.

Lai veicinātu labprātīgu nodokļu saistību izpildi, ikvienam būs pieejams nodokļu maksātāju reitings – Valsts ieņēmumu dienesta kopējais novērtējums komercsabiedrībām, ārvalstu uzņēmumu filiālēm, zemnieku, zvejnieku saimniecībām un individuālajiem uzņēmumiem, ja tie iesniedz gada pārskatu.

FOTO: Freepik

No nākamā gada publiski pieejams būs Valsts ieņēmumu dienesta izveidotais nodokļu maksātāju reitings kopējais novērtējums pēc noteiktu datu kopas nodokļu jomā. Vienlaikus netiks turpināta Padziļinātās sadarbības programma.

Izmaiņas paredz kārtējie likuma “Par nodokļiem un nodevām” grozījumi, kas stājas spēkā otrdien, 4. jūlijā.

Likuma 18. panta (“Nodokļu administrācijas un nodevu administrācijas pienākumi”) jaunajā 10. daļā noteikts: nodokļu maksātāju reitinga kopējais novērtējums ir pieejams par katru komercsabiedrību, ārvalsts komersanta filiāli, Eiropas Savienības dalībvalsts, Islandes Republikas, Norvēģijas Karalistes un Lihtenšteinas Firstistes kapitālsabiedrības filiāli, kā arī par katru zemnieku saimniecību, zvejnieku saimniecību un individuālo uzņēmumu, ja minētie subjekti iesniedz gada pārskatu.

Nodokļu maksātāju reitinga kopējais novērtējums ir informatīvs.

Reitinga kopējo novērtējumu uzņēmumi varēs izmantot, lai sadarbības partneriem un sabiedrībai apliecinātu savu uzticamību un godprātību nodokļu nomaksas jomā. Tas nodrošinās uzņēmumiem informāciju par to, kā VID novērtē darījuma partneru nodokļu saistību izpildes līmeni, līdz ar to palīdzēs godprātīgajiem uzņēmumiem izvairīties no iesaistīšanās riskantos darījumos, skaidrots VID informācijā par likuma grozījumiem.

Reitingu bez detalizētās, tikai uzņēmumam pašam pieejamās informācijas par nodokļu saistību izpildi raksturojošajiem rādītājiem varēs aplūkot VID tīmekļa vietnē no 2024. gada, un tas būs pieejams ikvienam.

VID norādījis, ka uzņēmumi kopumā varēs saņemt vienu no pieciem reitinga vērtējumiem, kas būs redzams arī publiski:

A – uzņēmumi ar labu nodokļu samaksas disciplīnu un bez būtiskiem nodokļu saistību neizpildes riskiem;

B – uzņēmumi, kuriem ir nodokļu saistību neizpildes riski vismaz vienā jomā (reģistrācija, deklarāciju iesniegšana, deklarēto datu pilnīgums, deklarēto nodokļu samaksa) un kuriem ir jāuzlabo nodokļu saistību izpildi raksturojošie rādītāji;

C – uzņēmumi, kuri pārkāpumu dēļ ir izslēgti no VID PVN maksātāju reģistra vai kuru saimniecisko darbību VID ir lēmis apturēt;

N – uzņēmumi, kuri neveic aktīvu saimniecisko darbību, t. i., nerada apmaksātas darbavietas un attiecīgi nemaksā nodokļus;

J – pēdējo sešu mēnešu laikā reģistrētie uzņēmumi.

Uzņēmums, kuram VID būs noteicis reitinga kopējo novērtējumu, no 2024. gada savā EDS profilā varēs aplūkot detalizētu informāciju par savu reitingu.

Reitinga noteikšanā VID izmantos nodokļu maksātāju segmentācijas risinājumu. To VID jau pašlaik izmanto savā darbā un nodrošina, ka uzņēmumiem tiek sniegta individualizēta apkalpošana atbilstoši uzņēmuma nodokļu saistību izpildes līmenim. VID atbalsta godprātīgos nodokļu maksātājus, bet kontroles pasākumus vērš tikai pret tiem, kuru darbībās ir saskatāmi pārkāpumi un nodokļu nenomaksas riski, uzsver VID.

Reitinga kopējais novērtējums tiks noteikts, balstoties uz VID rīcībā esošajiem datiem, kas raksturo uzņēmuma nodokļu saistību izpildi.

Kopš 2018. gada septembra nodokļu maksātājiem ir pieejams VID izveidots unikāls rīks – nodokļu maksātāju reitinga sistēma, paskaidrots anotācijā. Tā ir informatīva un ir pieejama EDS tikai pašiem nodokļu maksātājiem, t. i., sabiedrībām ar ierobežotu atbildību, akciju sabiedrībām un zemnieku un zvejnieku saimniecībām, un individuālajiem uzņēmumiem, kas sastāda gada pārskatu.

Jaunajai reitinga sistēmai tiks izmantota plašāka VID informācija.

No likuma izslēgts 7.1 pants – “Padziļinātās sadarbības programma”. Šobrīd programma vēl ir spēkā, savukārt no 2024. gada 1. janvāra tās vietā būs pieejams jaunais reitinga risinājums, kas paredzēs nodokļu maksātāju novērtēšanu (grupēšanu) pēc jauniem VID kritērijiem, aptverot daudz plašāku izvērtējamās informācijas tvērumu, nekā to šobrīd paredz kritēriji Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku statusa iegūšanai.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI