NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
29. februārī, 2024
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Nodokļi
5
5

VID publiskojamo datu bāzē apskatāms katra uzņēmuma nodokļu maksāšanas reitings

2024. gada 1. februārī 24 355 jeb 18% no visiem Latvijas uzņēmumiem novērtēti ar A līmeni. 60 013 uzņēmumiem jeb 44% piešķirts B līmenis, bet 8727 jeb 6% – C līmenis. 4212 uzņēmumi jeb 3% no visiem bija jaundibināti, bet vēl 39 342 jeb 29% – neaktīvie nodokļu maksātāji.

No šā gada 28. februāra Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē ikviens var aplūkot katra Latvijas uzņēmuma nodokļu maksāšanas reitingu.

Reitings ir VID veidots informatīvs vērtējums par uzņēmuma nodokļu saistību izpildi. Tas ļauj uzņēmuma sadarbības partneriem, klientiem u. c. interesentiem vieglāk iegūt ziņas par to, cik godprātīgi uzņēmums ir maksājis nodokļus, skaidro VID Sabiedrisko attiecību daļa.

Uzņēmuma nodokļu maksāšanas reitingu, kas izteikts ar burtiem A, B, C, N un J, var aplūkot VID tīmekļvietnē: publiskojamo datu bāzē ierakstot uzņēmuma reģistrācijas numuru.

Savukārt pašam uzņēmumam jau kopš 2023. gada nogales reitings un kritēriji, pēc kuriem tas tiek noteikts, ir pieejami viņa Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) profilā.

Reitinga rādītāji ir veidoti kā skaidrojoša ceļa karte, lai uzņēmums var ērti izprast informāciju par uzlabojumiem, kas jāveic nodokļu nomaksas jomā. Šo detalizēto, tikai EDS pieejamo reitinga informāciju uzņēmumi var izvēlēties brīvprātīgi atklāt saviem sadarbības partneriem un citiem interesentiem.

Plašāk par tēmu LV portālā >>

VID uzsver, ka veselīga nodokļu maksāšanas disciplīna un labs reitings uzņēmumam dod priekšrocības sadarbībā ar valsti. Uzņēmumiem ar A līmeņa reitingu VID nodrošina visu nepieciešamo atbalstu, kā arī plašu priekšrocību klāstu, savukārt kontroles pasākumus plānots piemērot tikai uzņēmumiem ar pārkāpumu riskiem. Ar A līmeņa reitinga uzņēmumiem pieejamo priekšrocību sarakstu var iepazīties VID tīmekļvietnē.

Reitingu veido sešas datu kopas: reģistrācijas dati; savlaicīga deklarāciju un pārskatu iesniegšana; nodokļu samaksa; piemērotie sodi; atalgojuma līmenis uzņēmumā, tostarp salīdzinājumā ar citiem konkrētās nozares profesionāļiem; informācija, kas var liecināt par pārkāpumiem.

Visi uzņēmumi ir saņēmuši kādu no pieciem reitinga līmeņiem:

  • A līmeņa uzņēmums laikus un pilnībā pilda savas saistības ar valsti, un tam nav būtisku pārkāpumu risku.
  • B līmeņa uzņēmums kopumā pilda savas saistības ar valsti, tomēr ir veicami uzlabojumi – savlaicīgāk iesniegtas un precīzāk sagatavotas deklarācijas, savlaicīgāk samaksāti nodokļi un nozares vidējam atalgojumam atbilstoši darba samaksas rādītāji ļaus pakāpties uz augstāko reitinga līmeni.
  • C līmeņa uzņēmums pārkāpumu dēļ ir izslēgts no PVN maksātāju reģistra, vai VID ir lēmis apturēt tā saimniecisko darbību. Šādu uzņēmumu spēja pildīt savas biznesa saistības ir vērtējama kritiski, un, ja uzņēmuma saimnieciskā darbība ir apturēta, tad likums aizliedz slēgt darījumus ar to.
  • N līmeņa uzņēmumi ir neaktīvie nodokļu maksātāji. N līmeņa uzņēmums saskaņā ar viņa paša deklarēto informāciju neveic saimniecisko darbību. Uzsākot sadarbību ar šādu uzņēmumu, jārēķinās, ka vismaz sešus mēnešus tam nav bijuši deklarēti darījumi, nav bijis darbinieku vai tiem nav maksātas algas.
  • J līmenī iekļauti jaunreģistrētie nodokļu maksātāji. Šāds uzņēmums ir dibināts pēdējo sešu mēnešu laikā. Tas vēl nav paspējis sevi pierādīt ar darbiem, tāpēc vērtēts netiek, tomēr ir apsveicams ikviens jauns sākums, kas jau pamatos tiek veidots godprātīgi.

2024. gada 1. februārī 24 355 jeb 18% no visiem Latvijas uzņēmumiem novērtēti ar A līmeni. 60 013 uzņēmumiem jeb 44% ir piešķirts B līmenis, bet 8727 jeb 6% – C līmenis. 4212 uzņēmumi jeb 3% no visiem bija jaundibināti, bet vēl 39 342 jeb 29% – neaktīvie nodokļu maksātāji.

VID ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe uzsver: “Nodokļu maksātāju reitingu esam veidojuši, lai stiprinātu sabiedrības izpratni un pieprasījumu pēc godīgas uzņēmējdarbības, motivētu uzņēmējus strādāt godprātīgi un praktiski palīdzētu izprast, kā to izdarīt, kā arī lai pasargātu godprātīgus uzņēmumus no iesaistīšanās potenciāli riskantos darījumos. Šo ļoti praktiski izmantojamo rīku varējām izveidot, izmantojot VID datu analīzi un tehnoloģiju sniegtās iespējas. Šis ir sākums atvērtākai uzņēmēju un VID sadarbībai, ko tālāk varam pilnveidot un spēcināt.”

“Nodokļu maksātājam rūp sava reputācija, un publiski pieejamais VID izveidotais reitings noteikti palīdzēs uzņēmējam gan saprast savas pozīcijas sadarbībā ar VID un iegūt tā salīdzinājumu starp tirgus dalībniekiem, gan drošāk izvēlēties darījuma partneri,” vērtē Latvijas Darba devēju konfederācijas viceprezidente un Veselības aprūpes darba devēju asociācijas izpilddirektore Ināra Pētersone.

Atzinīgi par jauno reitinga sistēmas izveidošanu izteikusies Ārvalstu investoru padomes Latvijā (FICIL) valdes priekšsēdētāja Zlata Elksniņa-Zaščirinska: “Tā dos iespēju uzņēmumiem vienkopus un vienkārši iegūt datus par savu sadarbības partneru nodokļu saistību izpildi, kas ir būtiski jebkuram uzņēmumam, izvērtējot savus sadarbības partnerus.

Tāpat ir ļoti pozitīvi redzēt konkrētu labumu grozu A līmeņa ieguvējiem, kas noteikti motivēs uzņēmumus tiekties uz augstāku reitingu. Šobrīd ar A līmeni novērtēti vairāk nekā 20 000 uzņēmumu, kas nozīmē, ka priekšrocības var iegūt ne tikai lielie nodokļu maksātāji, bet arī mazie un vidējie uzņēmumi. Tomēr nedrīkstam aizmirst, ka jebkura sistēma ir dzīvs organisms, kuram ir jāattīstās un jāpilnveidojas.”

Reitinga sistēmas izveidi paredz 2023. gada 8. jūnijā Saeimā pieņemtie likuma “Par nodokļiem un nodevām” grozījumi. Šī sistēma ir daļa no plašāku izmaiņu kopuma, ko īsteno ES Atveseļošanas fonda reformu pasākumi un investīciju projekti tieši ēnu ekonomikas apkarošanai.

Jautājumus par reitinga sistēmu uzņēmēji var uzdot gan VID EDS sadaļā “Sarakste ar VID”, gan zvanot uz īpaši šim tematam izveidotu konsultāciju tālruni 67120022.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI