SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
17. novembrī, 2021
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Tava drošība
10
10

Uzmanies no finanšu krāpniekiem!

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jaunu krāpšanas metožu izgudrošanas dēļ iedzīvotājiem ir arvien grūtāk atpazīt viltvāržus. Šī gada desmit mēnešos Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) saņēmis ap 20 iesniegumu no patērētājiem, kuri zaudējuši ievērojamas naudas summas un pat nonākuši parādos, paklausot krāpnieku mudinājumam aizņemties, lai veiktu ieguldījumus. 

Finanšu krāpnieki ir talantīgi un cilvēku psiholoģiju labi pārzinoši noziedznieki, kuri nepārtraukti izdomā jaunas metodes, kā apmānīt citus. Iekļūstot viņu slazdos, iespēja atgūt savu zaudēto naudu ir ļoti maza. PTAC var pārliecināties, vai patērētāja maksātspēja pirms aizdevuma izsniegšanas ir izvērtēta atbilstoši, vai veiktie darījumi ir autorizēti u. tml., taču nevar kredītiestādei uzlikt par pienākumu anulēt noslēgto līgumu un atmaksāt zaudētos naudas līdzekļus, ja patērētājs pats piekritis pārskaitījumam (autorizējis to).

Krāpnieki sola iespēju viegli un ātri nopelnīt, prasmīgi spēj iegūt uzticību, parasti ir uzstājīgi un aicina pieņemt lēmumu ļoti steidzīgi, nereti pat iesaka aizņemties, ja nav savu līdzekļu. Saņemot zvanus no nepazīstamām personām, kuras sola palīdzību finanšu jautājumos vai iespēju viegli nopelnīt, jāatceras trīs noteikumi:

  1. Apstājies! Pārdomā saņemto informāciju un izvērtē situāciju.
  2. Pārbaudi! Nesteidzies ar lēmuma pieņemšanu un pārbaudi informāciju, noziedznieki mēģinās steidzināt un radīt paniku.
  3. Aizsargā! Nekavējoties sazinies ar banku, ja Tev ir aizdomas, ka esi iesaistīts krāpniecībā, un ziņo par to policijai, PTAC vai Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK).
Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI