SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
01. februārī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Noziedzība
3
3

Maina regulējumu, lai sekmīgāk ieviestu riskos balstītu klientu izpēti

Stājas spēkā 01.02.2021.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Lai stiprinātu riskos balstītu pieeju un nodrošinātu, ka klientu izpētes pasākumi tiek koncentrēti uz konkrētu risku identificēšanu un pārvaldību, Finanšu un kapitāla tirgus komisija mainījusi klientu izpētes regulējumu.

Jaunie “Klientu izpētes, klientu padziļinātās izpētes un riska skaitliskā novērtējuma sistēmas izveides un informācijas tehnoloģiju prasību normatīvie noteikumi”, kurus Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pieņēma 12. janvārī, stājas spēkā 1. februārī.

Līdz ar to spēku zaudē FKTK normatīvie noteikumi Nr. 135 “Klientu izpētes, klientu padziļinātās izpētes un skaitliskā riska novērtējuma sistēmas izveides normatīvie noteikumi”, kas bija spēkā kopš 2019. gada 1. decembra.

Noteikumi izstrādāti, ievērojot Eiropas Banku iestādes kopīgās pamatnostādnes saskaņā ar Direktīvas (ES) 2015/849 17. pantu un 18. panta 4. punktu par vienkāršotu un pastiprinātu klienta uzticamības pārbaudi un faktoriem, kas kredītiestādēm un finanšu iestādēm ir jāņem vērā, novērtējot nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas un teroristu finansēšanas risku, kurš saistīts ar darījumu attiecībām un gadījuma rakstura darījumiem.

Noteikumi izstrādāti sadarbībā ar nozari, un tajos ietvertās prasības vērstas uz to, lai nodrošinātu adekvātus, riskos balstītā pieejā veiktus klientu izpētes un padziļinātās izpētes pasākumus. Noteikumu mērķis ir sekmēt klienta izpētes un klienta padziļinātās izpētes veikšanu riskam atbilstošā un samērīgā apjomā, skaidro FKTK.

Noteikumi ir saistoši kredītiestādēm, maksājumu iestādēm un elektroniskās naudas iestādēm, privātajiem pensiju fondiem, ieguldījumu brokeru sabiedrībām, ieguldījumu pārvaldes sabiedrībām, alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldniekiem, apdrošināšanas sabiedrībām, ciktāl tās sniedz dzīvības apdrošināšanas vai citus ar līdzekļu uzkrāšanu saistītus apdrošināšanas pakalpojumus, apdrošināšanas starpniekiem, ciktāl tie sniedz dzīvības apdrošināšanas vai citus ar līdzekļu uzkrāšanu saistītus apdrošināšanas pakalpojumus, pārapdrošināšanas sabiedrībām un visu šo subjektu citu dalībvalstu un trešo valstu filiālēm Latvijā, kā arī krājaizdevu sabiedrībām.

Noteikumi nosaka:

  • klienta izpētes, tostarp padziļinātās izpētes, prasības;
  • klienta riska skaitliskā novērtējuma sistēmas izstrādes un lietošanas prasības;
  • gadījumus, kad iestāde veic klienta padziļināto izpēti, uzsākot darījuma attiecības, kā arī darījuma attiecību laikā vai veicot gadījuma darījumu, un padziļinātās izpētes kārtību un minimālo apjomu;
  • klienta darījumu pastiprinātās uzraudzības prasības;
  • informācijas tehnoloģijas prasības.

Iestāde detalizētas prasības nosaka savā politikā un procedūrās, balstoties uz savu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas (NILLTPF) riska izvērtējumu, tostarp riska ekspozīciju, kuru tā uzskata par iespējamu uzņemties (riska apetīte). Iestādes pienākums ir pamatot un dokumentēt, ka tās veiktie klientu izpētes pasākumi ir atbilstoši sadarbībai ar klientiem piemītošajiem riskiem.

Stiprinot riskos balstītu pieeju, finanšu iestāžu klientiem pieprasītā informācija būs fokusēta uz konkrētiem riskiem, tādējādi finanšu un kapitāla tirgus dalībnieku resursus varēs koncentrēt uz būtisko NILLTPF risku pārvaldību, uzskata FKTK. Turklāt arī finanšu iestāžu klienti, kuriem piemīt zemāks risks, tiks mazāk apgrūtināti ar vispārīgas informācijas pieprasīšanu. Papildus noteikumos ir iekļautas kredītiestāžu informācijas tehnoloģijas risinājumu prasības.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI