SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
09. janvārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Finanses
3
3

Noteikti izņēmumi, uz kuriem sankciju finanšu ierobežojumi neattiecas

Stājas spēkā 04.01.2020.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pieņēmusi grozījumus Sankciju riska pārvaldīšanas normatīvajos noteikumos, kas nosaka vienotas pamatprasības attiecībā uz piemērojamiem ierobežojumiem. Lai nodrošinātu personas pamatvajadzību vai pamata saimnieciskās darbības izdevumu segšanu, tiek paredzēti arī izņēmumi, uz kuriem finanšu ierobežojumi nav attiecināmi.

Izmaiņas izstrādātas, ievērojot Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumu. Tās attiecas uz kredītiestādēm, maksājumu un elektroniskās naudas iestādēm, privātajiem pensiju fondiem, ieguldījumu brokeru sabiedrībām, ieguldījumu pārvaldes sabiedrībām un citiem finanšu un apdrošināšanas tirgus dalībniekiem, norādīts grozījumu anotācijā.

Ar Sankciju riska pārvaldīšanas normatīvo noteikumu grozījumiem tiek paredzēti izņēmumi, uz kuriem finanšu ierobežojumi saistībā ar Eiropas Savienības (ES) vai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas (NATO) dalībvalsts noteiktajām sankcijām nav attiecināmi. Proti, tie ir gadījumi, kad persona, kurai noteikti finanšu ierobežojumi, ir saistīta ar Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsti un izņēmums nepieciešams, lai nodrošinātu personas pamatvajadzību vai pamata saimnieciskās darbības izdevumu segšanu.

Gadījumos, kad finanšu ierobežojumi noteikti juridiskai personai, pieļaujamo izņēmumu mērķis ir nodrošināt tādu izdevumu segšanu, kas nepieciešami juridiskās personas pamata saimnieciskās darbības veikšanai.

Noteikumu prasības piemērojamas ar grozījumu spēkā stāšanās dienu – 4. janvāri. Izmaiņas daļā, kas nosaka Sankciju riska pārvaldīšanas normatīvo noteikumu III nodaļas prasības, regulētā tirgus organizētāji, centrālie vērtspapīru depozitāriji, apdrošināšanas sabiedrības, apdrošināšanas un pārapdrošināšanas starpnieki, kas sniedz nedzīvības apdrošināšanas pakalpojumus, un šādu citās dalībvalstīs un trešajās valstīs reģistrētu subjektu filiāles Latvijā piemēro no 8. janvāra, norāda FKTK.

FKTK normatīvie noteikumi Nr. 13 “Sankciju riska pārvaldīšanas normatīvajos noteikumi” pieņemti pagājušā gada 29. janvārī. Savukārt grozījumi pieņemti 2019. gada 23. decembrī.

UZZIŅAI

LV portāls jau informēja, ka 2019. gada 9. decembrī ASV Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (Office of Foreign Assets Control, OFAC) noteicis sankcijas pret Aivaru Lembergu, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju, Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju un Ventspils brīvostas pārvaldi.

2019. gada 18. decembra vakarā ASV Ārvalstu aktīvu kontroles birojs atcēla sankcijas pret Ventspils brīvostu un Ventspils brīvostas pārvaldi. Saeima 18. decembrī divās ārkārtas sēdēs kā steidzamus divos lasījumos pieņēma Ministru kabineta atbalstītos un Saeimā iesniegtos grozījumus “Likumā par ostām” un Ventspils brīvostas likumā, kas stājās spēkā 20. decembrī un paredz dibināt valsts akciju sabiedrību, kura pārņems Ventspils ostas pārvaldīšanu no ASV sankciju sarakstā iekļautās Ventspils brīvostas pārvaldes.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI