SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
21. maijā, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
8
8

Juridiskās personas un veidojumi (5. kārta)

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

SATURA RĀDĪTĀJS

Šī rīcības virziena ietvaros tiek vērtēts, kā valstī ieviestie mehānismi nodrošina, ka informācija par juridiskajām personām ir pietiekami caurskatāma, precīza, aktuāla un savlaicīgi pieejama un ka netiek pieļauta juridisko personu izmantošana kriminālos nolūkos.

Rekomendācijas

Tiek sagaidīts, ka pamatinformācija par juridiskām personām ir pieejama publiski, informācija par patiesajiem labuma guvējiem pieejama kompetentajām iestādēm. Personas, kuras pārkāpj noteiktos pasākumus, tiek pakļautas efektīvām, proporcionālām un atturošām sankcijām, tādējādi panākot, ka juridisko personu izmantošana noziedzīgi iegūtu līdzekļu un terorisma finansēšanā (NILLTF) nav pievilcīga.

Uzdevumi

Lai novērstu trūkumus, tiks veikta Uzņēmumu reģistra (UR) vesto reģistru modernizācija un ieviesta riskos balstīta pieeja, nodrošinot UR reģistrācijai iesniegtās informācijas efektīvāku un padziļinātāku pārbaudi. Īpaši augsta riska komercsabiedrības, kas nebūs atklājušas patiesos labuma guvējus, likumā noteiktā kārtībā tiks izslēgtas no komercreģistra. Uzraudzības institūcijas nodrošinās vienotas metodoloģijas piemērošanu attiecībā uz klientu izpēti, īpaši pievēršot uzmanību patieso labuma guvēju noskaidrošanas procesam. Tiks veiktas uzraudzības institūciju mērķtiecīgas pārbaudes, piemērojot sankcijas NILLTF novēršanas likuma 3. pantā noteiktajiem subjektiem par patieso labuma guvēju noskaidrošanas neveikšanu vei nepienācīgu veikšanu.  

Galvenie sasniedzamie mērķi

  • Nodrošināta NILLTF novēršanas likuma prasībām atbilstoša juridisko personu patieso labuma guvēju informācijas reģistrācija un pieejamība.
  • Novērsta juridisko personu ar augstāko riska pakāpi izmantošana noziedzīgiem mērķiem.

Progresa novērtējuma rezultāti

[PDF] 5. rīcības virziens - juridiskās personas un veidojumis

Iesaistītās institūcijas

Atbildīgā institūcija: Tieslietu ministrija

Līdzatbildīgās institūcijas: Uzņēmumu reģistrs; Finanšu ministrija; Finanšu un kapitāla tirgus komisija; Valsts ieņēmumu dienests; Finanšu izlūkošanas dienests; Latvijas Zvērinātu advokātu padome; Latvijas Zvērinātu notāru padome; Latvijas Zvērinātu revidentu asociācija; Latvijas Banka; Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde

Tiesību akti

Noderīgas saites

Publikācijas

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI