NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
05. maijā, 2022
Lasīšanai: 12 minūtes
RUBRIKA: Problēma
TĒMA: Noziedzība
1
1

Kriptovalūta kā instruments sankciju apiešanai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Tāpat kā citus maksāšanas veidus, arī kriptovalūtu un citus virtuālos aktīvus var izmantot noziedzīgiem nolūkiem, tostarp, lai mēģinātu izvairīties no ekonomiskajām sankcijām. Vairākas kriptovalūtu īpašības, kas parasti tiek uzskatītas par priekšrocību šai tehnoloģijai – pseidonimitāte, decentralizācija, digitalizācija –, tagad Rietumu valstu vadītājiem, iestādēm un likumdevējiem rada bažas sankciju piemērošanas jomā.*

 

īsumā
  • Ar Krieviju saistītajām personām šobrīd ir aktuāli rast alternatīvus risinājumus naudas pārsūtīšanai ārpus Krievijas.
  • Kopš kara Ukrainā sākuma līdz marta vidum kriptovalūtas Bitcoin iegāde, izmantojot rubļus, ir augusi par 260%.
  • Krievijā tiek izstrādāti jauni risinājumi alternatīvām norēķinu iespējām. Krievija jau vairākus gadus strādā pie digitālā rubļa izstrādes.
  • Regulāri tiek rasti jauni risinājumi un mehānismi, kā veikt darījumus iespējami anonīmi, tādējādi mazinot sankciju ietekmi uz darījumu veiktspēju.
  • Transparency International aicina pilnībā aizliegt digitālā rubļa un citu ar Kremli saistītu virtuālo valūtu izmantošanu.
  • ASV noteikusi pirmās pret kriptovalūtu ieguves uzņēmumiem, kuri saistīti ar karu, vērstās sankcijas, identificējot privātu Krievijas komercbanku Transkapitalbank.
  • Kaut arī kriptovalūta šķietami varētu būt vājais posms sankciju ķēdē, eksperti ir skeptiski, ka kriptovalūta rada reālus un būtiskus draudus sankciju ievērošanai.

Līdz ar karadarbības sākšanu Ukrainā Rietumu valstis pakāpeniski piemēro arvien vairāk ekonomisko sankciju agresora valstij Krievijai, tai skaitā vairāku Krievijas banku izslēgšanu no SWIFT sistēmas un aizliegumu sadarboties ar konkrētiem sankciju sarakstos iekļautajiem uzņēmumiem vai personām. Rezultātā arī Krievijas rubļa vērtība jau pēc pirmajām kara dienām bija kritusies par aptuveni 30%.1

Rietumvalstu lēmumi par sankciju piemērošanu ir būtiski apgrūtinājuši Krievijas spēju veikt pārrobežu darījumus, tādēļ jāsecina, ka sankcionētajām, ar Krieviju saistītajām personām šobrīd ir aktuāli rast alternatīvus risinājumus naudas pārsūtīšanai ārpus Krievijas. Viens no šādiem risinājumiem varētu būt kriptovalūtas un citi virtuālie aktīvi, kuru aprite nav piesaistīta bankām.

Svarīgi uzsvērt, ka bažas par kriptovalūtu izmantošanu sankciju apiešanai ir pamatotas. Par to liecina līdzšinējā pieredze, kad pēc Krimas aneksijas 2014. gadā ASV sāka piemērot Krievijai ekonomiskās sankcijas, ierobežojot sadarbību ar Krievijas bankām, naftas un gāzes, kā arī citiem uzņēmumiem. Kopš 2014. gada Krievijas kriptovalūtu un citu virtuālo aktīvu tirgus ir strauji audzis.2 Savukārt kopš kara Ukrainā sākuma līdz marta vidum kriptovalūtas Bitcoin iegāde, izmantojot rubļus, ir augusi par 260%,3 un ne vienmēr sankcionēto personu darījumi tiek veikti rubļos.

Krievijas iespējas mazināt sankciju ietekmi, izmantojot kriptovalūtas

Kaut arī starptautiskā sabiedrība un virtuālo valūtu pakalpojumu sniedzēji strādā pie tā, lai iespējami mazinātu risku, ka kriptovalūtas varētu tikt izmantotas sankciju apiešanai, Krievijā tiek izstrādāti jauni risinājumi alternatīvām norēķinu iespējām. Krievija jau vairākus gadus strādā pie digitālā rubļa izstrādes. Tas ir plānots kā Krievijas Centrālās Bankas virtuālā valūta, ko varētu izmantot tiešai darījumu veikšanai ar citām valstīm, kuras pieņem virtuālo valūtu.4 Tādējādi varētu tikt mazināts sankciju paredzētais ekonomiskais spiediens.

Arī izplatītāki kriptovalūtu veidi varētu šķietami sekmēt spēju apiet noteiktās sankcijas. Tomēr, kaut arī pastāv priekšstats, ka visas kriptovalūtas un virtuālie aktīvi ir anonīmi, lielākajā daļā gadījumu ir iespējams tos izsekot. Tāpat arī uz virtuālo valūtu pakalpojumu sniedzējiem jau šobrīd vairākās valstīs tiek attiecinātas bankām pielīdzināmas prasības par nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas risku novēršanu un sankciju jautājumiem. Tāpēc regulāri tiek rasti jauni risinājumi un mehānismi, kā darījumus veikt iespējami anonīmi, tādējādi mazinot sankciju ietekmi uz darījumu veiktspēju.

  • Anonimitāti pastiprinošas kriptovalūtas (AEC)

Dēvētas arī par “privātajām monētām”, tās ir kriptovalūtas, kuru izstrādē galvenā uzmanība ir pievērsta trim principiem: drošībai, privātumam un decentralizācijai.5 Vienas no atpazīstamākajām “privātajām monētām” Monero izstrādātāji raksta: “Monero nopietni uztver privātumu. Monero ir jāspēj aizsargāt lietotājus tiesā.”6 Minētais rada pamatu aizdomām, ka anonimitāti pastiprinošas kriptovalūtas varētu tikt izmantotas, lai sankcionētās personas slēptu savu identitāti un spētu veikt darījumus kriptovalūtu apmaiņas platformās.

  • Kriptovalūtu sajaukšanas pakalpojumi

Kriptovalūtu sajaukšana ir pakalpojums, kuru piedāvā, lai apvienotu dažādas potenciāli identificējamas maksājumu plūsmas, tādējādi kriptovalūtas padarot grūtāk izsekojamas.7 Ņemot vērā, ka daļu kriptovalūtu ir iespējams izsekot, kriptovalūtu sajaukšanas pakalpojumi rada risku, ka sankcionētās personas var izmantot jebkuru kriptovalūtu (ne tikai anonimitāti pastiprinošās), lai veiktu darījumus.

  • Vairāki virtuālās valūtas maki

Vairāku virtuālo valūtu maku atvēršana ir vienkārša un ātra, tādā veidā tiek radītas iespējas pārvietot naudu starp vairākiem vienas personas makiem. Ja kāds no tiem ir atpazīts kā riskants vai saistīts ar sankcionētu personu, persona var izveidot jaunu virtuālās valūtas maku un turpināt naudas plūsmu.

  • Decentralizēta kriptovalūtu apmaiņa (DEX)

Visbiežāk kriptovalūtu apriti platformā, kurā personas tās var pirkt vai pārdot, nodrošina virtuālo valūtu pakalpojumu sniedzēji. Tomēr pastāv arī decentralizētas platformas, kurās nav iesaistīts virtuālo valūtu pakalpojumu sniedzējs, tā vietā personas var tieši un bez starpniekiem veikt kriptovalūtu maiņas darījumus.8 Sankcionētajām personām ir iespēja izmantot šādas platformas, lai apmainītu un sajauktu kriptovalūtas un slēptu savu līdzekļu patieso izcelsmi.

  • Kriptovalūtu ķēžu maiņa

Šajā procesā (chain hopping) persona konvertē vienu kriptovalūtu citā vismaz reizi, pirms to pārvieto uz jaunu kriptovalūtu platformu. Persona, kura saņem kriptovalūtu, pēc tam uzsāk vairākus darījumus starp vairākām kriptovalūtām.9 Sankcionētās personas var izmantot šo praksi, lai apgrūtinātu darījumu vēstures izsekošanu līdz sākotnējam darījumam, kas ir saistīts ar nelikumīgu līdzekļu pārskaitījumiem vai mēģinājumiem izvairīties no sankcijām.

Sankcijas kriptovalūtu sektorā

Apzinoties riskus, kurus kriptovalūtas rada saistībā ar to izmantošanu Krievijai un ar to saistītām personām noteikto sankciju apiešanai, vairākas valstis un starptautiskās organizācijas aicina rīkoties. Transparency International aicina pilnībā aizliegt digitālā rubļa un citu ar Kremli saistītu virtuālo valūtu izmantošanu, kā arī aizliegt jebkādus anonīmus virtuālo valūtu darījumus Eiropas Savienībā.10

Eiropas Savienība (ES) ir vērsusi sankcijas uz kriptovalūtu makiem piektajā pret Krieviju vērsto sankciju paketē.11 “Mums ir jānovērš nepilnības, jāvēršas pret visiem mēģinājumiem apiet sankcijas, un mēs esam gatavi rīkoties ātri,” sacīja Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels.12 Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā sākuma ES bāzētajām kriptovalūtu biržām jau bija jāpiemēro sankcijas, kas liedz veikt darījumus ar sankcionētajām personām. ES nu ir paplašinājusi šo pienākumu, to attiecinot uz noguldījumiem kriptovalūtu makos.13

Arī Amerikas Savienotās Valstis (ASV) ir pievienojušās cīņai ar iespējamiem centieniem apiet noteiktās sankcijas. ASV ir ieviesusi jaunas sankcijas pret vairāk nekā 40 personām un organizācijām, kuras apsūdzētas par izvairīšanos no pašreizējām sankcijām. ASV noteikusi pirmās konkrēti pret kriptovalūtu ieguves uzņēmumiem, kuri saistīti ar karu, vērstās sankcijas, identificējot privātu Krievijas komercbanku Transkapitalbank. Transkapitalbank, pēc ASV domām, palīdzējusi klientiem, kuriem ir piemērotas sankcijas, apstrādāt dolāru maksājumus, nodrošinot alternatīvu darījumu kanālu SWIFT sistēmai.14

Tāpat ASV noteiktās sankcijas skar arī virtuālās valūtas uzņēmumu Bitriver AG un 10 tā meitas uzņēmumus. ASV Valsts kases sekretāra vietnieks terorisma un finanšu izlūkošanas jautājumos Braiens Nelsons ir izteicies, ka “Krievijai ir priekšrocība kriptovalūtu ieguvē, pateicoties energoresursiem un aukstajam klimatam. Pārvaldot plašus serveru apjomus, kas starptautiski pārdod virtuālās valūtas ieguves jaudu, šie uzņēmumi palīdz Krievijai gūt peļņu no saviem dabas resursiem”.15

Secinājumi

Kaut arī kriptovalūta šķietami varētu būt vājais posms sankciju ķēdē, eksperti ir skeptiski, ka kriptovalūta rada reālus un būtiskus draudus sankciju ievērošanai. Sākoties karam, Bitcoin iegāde rubļos ievērojami pieauga, tomēr, ņemot vērā kraso rubļa vērtības kritumu, daļa kriptovalūtu iegādes pieauguma būtu skaidrojama ar iedzīvotāju vēlmi pasargāt sevi no tālākas rubļa vērtības zaudēšanas. Jāņem vērā, ka pat pieaugušo transakciju vērtība veido vien 0,14% no kopējās darījumu vērtības.16

Vairākās jurisdikcijās jau šobrīd bankām pielīdzināmi naudas atmazgāšanas un sankciju apiešanas risku novēršanas pienākumi tiek attiecināti arī uz virtuālo pakalpojumu sniedzējiem un kriptovalūtu biržām. Tāpat arī naudas apjomi, kurus sankcionētās personas var pārvērst kriptovalūtās, ir salīdzinoši niecīgi.

Valstīm ir būtiski noteikt pienākumu visiem virtuālo pakalpojumu sniedzējiem nepieļaut sankcionēto personu darījumu veikšanu, spēt reaģēt uz konstatētajiem sankciju pārkāpumiem, kā arī proaktīvi izstrādāt metodiku, kā identificēt un novērst sankciju apiešanas riskus ar kriptovalūtām, kas jārisina ar sakārtotu normatīvo regulējumu kriptovalūtu jautājumā.

* Crypto and Russia Sanctions: A Primer and Survival Guide For Crypto Companies. The National Law Review. April 27, 2022, Volume XII, Number 117, 2022, Sheppard Mullin Richter & Hampton LLP. https://www.natlawreview.com/article/crypto-and-russia-sanctions-primer-and-survival-guide-crypto-companies

1 Russian ruble plunges nearly 30% against the dollar amid sanctions over Ukraine invasion. CNBC. February 27, 2022. https://www.cnbc.com/2022/02/28/russian-ruble-dives-nearly-30percent-against-the-dollar-amid-sanctions-ukraine-crisis.html

2 Russia Could Use Cryptocurrency to Blunt the Force of U.S. Sanctions. The New York Times. February 24, 2022. https://www.nytimes.com/2022/02/23/business/russia-sanctions-cryptocurrency.html

3 Are Russia’s elite really using cryptocurrency to evade sanctions? https://theconversation.com/are-russias-elite-really-using-cryptocurrency-to-evade-sanctions-179559

4 A Digital Ruble. Consultation paper. Central Bank of the Russian Federation, Moscow 2020. https://www.cbr.ru/StaticHtml/File/113008/Consultation_Paper_201013_eng.pdf

5 Monero and the complicated world of privacy coins. January 24, 2022. https://www.techtarget.com/searchsecurity/news/252512394/Monero-and-the-complicated-world-of-privacy-coins

6 About Monero. https://www.getmonero.org/resources/about/

7 What Is a Tumbler, and Is Cryptocurrency Tumbling Safe? Freeman Law. https://freemanlaw.com/what-is-a-tumbler-and-is-cryptocurrency-tumbling-safe/

8 What Is a DEX? How Decentralized Crypto Exchanges Work. https://www.coindesk.com/learn/what-is-a-dex-how-decentralized-crypto-exchanges-work/

9 Crypto and Russia Sanctions: A Primer and Survival Guide For Crypto Companies. The National Law Review. April 27, 2022, Volume XII, Number 117, 2022, Sheppard Mullin Richter & Hampton LLP. https://www.natlawreview.com/article/crypto-and-russia-sanctions-primer-and-survival-guide-crypto-companies

10 12 things the EU can do NOW to help Ukraine. Transparency International EU. https://transparency.eu/ukraine/

11 EU targets crypto asset services to Russia in latest round of sanctions over Ukraine war. Reuters. April 9, 2022. https://www.euronews.com/next/2022/04/08/eu-targets-crypto-asset-services-to-russia-in-latest-round-of-sanctions-over-ukraine-war

12 EU countries agree on new Russia sanctions, including coal embargo. Euronews. April 8, 2022. https://www.euronews.com/my-europe/2022/04/07/eu-countries-agree-on-new-russia-sanctions-including-coal-embargo

13 EU targets crypto asset services to Russia in latest round of sanctions over Ukraine war. Reuters. April 9, 2022. https://www.euronews.com/next/2022/04/08/eu-targets-crypto-asset-services-to-russia-in-latest-round-of-sanctions-over-ukraine-war

14 New U.S. sanctions imposed for Russian bank, oligarchs, crypto miner BitRiver. Reuters. April 20, 2022. https://www.reuters.com/world/europe/us-imposes-new-russia-related-sanctions-2022-04-20/

15 U.S. Treasury sanctions Russian bitcoin miners as war enters its third month. April 20, 2022. https://www.cnbc.com/2022/04/20/us-treasury-sanctions-russian-bitcoin-miners.html

16 Are Russia’s elite really using cryptocurrency to evade sanctions? https://theconversation.com/are-russias-elite-really-using-cryptocurrency-to-evade-sanctions-179559

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI