NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
01. janvārī, 2021
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tieslietas
6
6

#Spēkāno2021: 1. janvārī stājas spēkā 64 likumi un 53 MK noteikumi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 1. janvārī stājas spēkā 138 tiesību akti, no tiem 64 likumi un 53 Ministru kabineta (MK) noteikumi, kas iepriekš publicēti oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. Savukārt 43 tiesību akti, sākoties 2021. gadam, spēku zaudē.

Trešdien. 30. decembrī, nāca klajā oficiālā izdevuma “Latvijas Vēstnesis” (pieejams vietnē vestnesis.lv) papildu laidiens Nr. 251A ar trim oficiālajām publikācijām, noslēdzot 2020. gada oficiālo publikāciju izziņošanu. Gada pēdējā kārtējā laidienā izsludināti 12 tiesību akti un oficiālā informācija, 668 oficiālie paziņojumi, savukārt papildu laidienā – grozījumi MK rīkojumā Nr. 655 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu", ar kuriem svētku brīvdienās tiek noteikta komandantstunda, kā arī izmaiņas divos MK noteikumos.

Līdz ar to ir noslēgts to tiesību aktu saraksts, kas stāsies spēkā 2021. gada 1. janvārī. Tādu ir 138.

Jaunie tiesību akti

Oficiālais izdevējs “Latvijas Vēstnesis” iedzīvotājiem piedāvā divus aktuālus atvērumus #spēkāno2021, kuros var iepazīties ar izmaiņām un to skaidrojumiem vienuviet.

Visi jaunie tiesību akti, kas iepriekš publicēti “Latvijas Vēstnesī” un stāsies spēkā 2021. gada sākumā, vienkopus ir pieejami tiesību aktu vietnē likumi.lvatverot sadaļu “Jaunākie” → izvēloties datumu 01.01.2021. → “Stājas spēkā”.

Tāpat kā iepriekšējos gadus, arī šogad Jaungada dienā iedzīvotāji visus tiesību aktus vietnē likumi.lv var lietot jau to aktuālajā redakcijā, tas ir, ar iekļautajām izmaiņām.

Skaidrojumi par izmaiņām

LV portāls tematiskajā sadaļā “Spēkā no 2021. gada janvāra” arī šoreiz lietotājiem piedāvā skaidrojumus par likuma normām, kuru piemērošana gan tiesību, gan pienākumu veidā attieksies uz mūsu dzīvi. Sadaļa tiks pakāpeniski papildināta, apkopojot gan valsts informāciju, gan portāla redakcijas sagatavotās publikācijas.

Liela daļa izmaiņu normatīvajos aktos no 2021. gada ir saistīti ar vairākos Satversmes tiesas spriedumos nolemto, ka valsts noteiktā minimālā sociālā palīdzība iedzīvotājiem neatbilst cilvēka cieņai. Par izmaiņām sociālajā jomā LV portālā jau ir publicēti pirmie skaidrojumi, piemēram:  

No 2021. gada palielinās minimālā alga (un līdz ar to arī minimālie uzturlīdzekļi bērniem). Būtiskas izmaiņas šogad paredzētas nodokļu jomā, par ko plašāk var lasīt:

2021. gada 1. janvāris arī ir datums, kad visbeidzot noslēdzas pārejas periods, kopš Apvienotā Karaliste izstājas no Eiropas Savienības. Tikai pāris dienas pirms pārejas perioda beigām pusēm izdevās panākt vienošanos par nākotnes attiecībām. Ko paredz šī vienošanās plašāk var izlasīt:

Aktuālā informācija arī šajā gadā tiks apkopota LV portāla sadaļā “Breksits”.

LV portāls iedzīvotājiem ne tikai piedāvā noderīgus skaidrojumus par likumdošanas procesu un tiesisko regulējumu Latvijā, bet arī sniedz atbildes uz iedzīvotāju jautājumiem par to, ko paredz tiesību akti konkrētās dzīves situācijās, – sadaļā “E-konsultācijas”.

2021. gadā izmaiņas arī oficiālā izdevēja darbībā

Jaunais gads ievieš būtiskus jaunumus arī oficiālā izdevēja “Latvijas Vēstnesis” sabiedrībai nodrošinātajos pakalpojumos, jo 2021. gada 1. janvārī stāsies spēkā grozījumi Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likumā (OPTIL), kurā noteikti oficiālajam izdevējam “Latvijas Vēstnesis” deleģētie valsts uzdevumi.

Likums turpmāk paredz, ka oficiālais izdevējs, veicinot privātpersonu izpratni par normatīvajos aktos noteiktajām tiesībām un pienākumiem, kā arī sabiedrības līdzdalību un normatīvo aktu kvalitāti, nodrošina vienotu valsts, pilsoniskās un tiesiskās informācijas platformu.

Šim nolūkam "Latvijas Vēstnesis":

  • izdod oficiālo izdevumu "Latvijas Vēstnesis" un nodrošina tā pieejamību tīmekļa vietnē www.vestnesis.lv;
  • sistematizē tiesību aktus un nodrošina to pieejamību tīmekļa vietnē www.likumi.lv;
  • uztur valsts un tiesiskās informācijas un pilsoniskās izglītības portālu "Cilvēks. Valsts. Likums" tīmekļa vietnē www.lvportals.lv;
  • izdod tiesībpolitikas, tiesību piemērošanas un juridiskās tālākizglītības specializēto žurnālu "Jurista Vārds" un uztur tā tīmekļa vietni www.juristavards.lv.

Tāpat no 2021. gada 1. janvāra informācijas iesniedzējiem, tostarp uzņēmējiem, vairs nav jāmaksā par publikācijām “Latvijas Vēstnesī”.

“Viens no nozīmīgajiem jaunievedumiem, ko paredz OPTIL grozījumi, ir tas, ka no 1. janvāra oficiālo paziņojumu iesniedzējiem – uzņēmējiem, privātpersonām u. c. – nebūs jāmaksā par publikācijām “Latvijas Vēstnesī”. Turpmāk oficiālajam izdevējam uzticētās valsts funkcijas tiks finansētas no valsts budžeta,” uzsver VSIA “Latvijas Vēstnesis” valdes priekšsēdētāja Daina Ābele.

Turpmāk arī pašvaldības varēs bez maksas publicēt izdotos saistošos noteikumus un paskaidrojuma rakstus oficiālajā izdevumā, lai no 2022. gada tie vienkopus un sistematizētā veidā būtu pieejami vietnē likumi.lv.

Ārkārtējā situācija un 161 papildu laidiens

Kopumā 2020. gadā iznākuši 412 “Latvijas Vēstneša” laidieni (t.sk. 161 papildu laidiens) ar tiesību aktiem, oficiālo informāciju un paziņojumiem. Lai ārkārtējās situācijas laikā nodrošinātu tiesību aktu tūlītēju publicēšanu, vienas dienas laikā ir iznākuši pat četri oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" papildu laidieni.

Šogad oficiālajā izdevumā publicēti:

  • 3830 tiesību akti un oficiālā informācija, t. sk. 283 likumi, 833 MK noteikumi;
  • 87 166 oficiālie paziņojumi (izsoles, mantojumu ziņas, privatizācijas ziņas, paziņojumi kreditoriem, vēstis par laulāto mantiskajām attiecībām u. c.), no tiem, piemēram, pilnvaru atsaukumi – 997.

Vairums no 161 oficiālā izdevuma “Latvijas Vēstnesis” papildu laidieniem šogad iznāca, lai ar Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldību un seku pārvarēšanu saistītos tiesību aktus operatīvi padarītu pieejamus sabiedrībai.

(!) “Latvijas Vēstnesis” atgādina par vēl vienu noderīgu oficiālā izdevēja platformas iespēju ārkārtējās situācijas kontekstā. Lai palīdzētu orientēties likumu vai valdības lēmumu izmaiņās (Ministru kabineta noteikumos, rīkojumos u. c.), gan vietnē likumi.lv, gan LV portālā izveidoti tematiskie atvērumi “Covid-19” – vietnē likumi.lv apkopoti visi ar ārkārtējo situāciju saistītie tiesību akti (operatīvi publicētas to aktuālās redakcijas, tas ir, ar iekļautiem jaunākajiem grozījumiem), savukārt LV portālā – to skaidrojumi un arī saistītie valsts institūciju paziņojumi.

Zini un izmanto! 

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI