SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
17. decembrī, 2020
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Labklājība
75
75

2021. gadā minimālā alga – 500 eiro. Kāda būs stundas likme?

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valstī noteiktā minimālā mēneša darba alga (bruto) no nākamā gada palielināta par 70 eiro. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes 2020. gada jūnija datiem 138,1 tūkstotim darba ņēmēju, tai skaitā privātajā sektorā – 112,7 tūkstošiem, bet sabiedriskajā sektorā – 22,6 tūkstošiem, mēneša ienākumi bijuši minimālās mēneša darba algas (430 eiro) apmērā vai mazāki.

LV portāla infografika

Nākamgad valstī noteiktā minimālā alga būs 500 eiro mēnesī. Vienlaikus mainīsies minimālā darba samaksa par vienas stundas darbu.

īsumā
  • Minimālā darba alga ir valstī noteikta zemākā mēneša darba alga, kas visiem darba devējiem obligāti jānodrošina saviem darbiniekiem par darbu normālā darba laika ietvaros.
  • Saskaņā ar Darba likumu valstī nosaka minimālo mēneša darba algu, nevis minimālo stundas tarifa likmi, tāpēc minimālo stundas tarifa likmi aprēķina, pamatojoties uz minimālo mēneša darba algu.
  • Minimālo stundas tarifa likmi aprēķina katru mēnesi pēc noteiktas formulas.

Pašreiz valstī noteiktā minimālā alga nav pārskatīta trīs gadus (kopš 2018. gada tā ir 430 eiro mēnesī). Tik ilgstoši minimālā alga nav “kustināta” vēl vienā periodā (2011., 2012. un 2013. gadā tā bija 200 latu – 284,57 eiro).

Minimumu, par ko mazāk nedrīkst maksāt, nosaka Darba likuma 61. pants un Ministru kabineta noteikumi  Nr. 656 “Noteikumi par minimālās mēneša darba algas apmēru normālā darba laika ietvaros un minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanu”.

Noteikumu grozījumi, kas stāsies spēkā 2021. gada 1. janvārī, paredz, ka minimālā mēneša darba alga normālā darba laika ietvaros ir 500 eiro.

Minimālās algas noteikšanas pamats ir normālais darba laiks, kas ir 40 stundas nedēļā/8 stundas dienā.

Stundas tarifa likme atšķirīga gada mēnešos

Labklājības ministrija (LM) arī šajā pārskatīšanas reizē ir aprēķinājusi četru veidu normālā darba laika minimālās stundas tarifa likmes pa 2021. gada mēnešiem. Tabulas atrodamas ministrijas mājaslapas sadaļā “Minimālā darba alga”.

Minimālās stundas tarifa likmes apmērs aprēķināts:

  • darbiniekiem, kuri strādā 5 darba dienu nedēļu un 40 stundas nedēļā;
  • darbiniekiem, kuri strādā 6 darba dienu nedēļu un 40 stundas nedēļā;
  • pusaudžiem un darbiniekiem, kuri pakļauti īpašam riskam un kuri strādā 5 darba dienu nedēļu un 35 stundas nedēļā;
  • pusaudžiem un darbiniekiem, kuri pakļauti īpašam riskam un kuri strādā 6 darba dienu nedēļu un 35 stundas nedēļā.

Tabulās var redzēt, kādas atšķirības gada mēnešos ir stundas tarifa likmēm, kas atkarīgas no tā, cik apmaksājamo darba stundu ir konkrētajā mēnesī. Piemēram, darbiniekiem, kuri strādā 5 darba dienu nedēļu un 40 stundas nedēļā, janvārī stundas likme ir 2,9762 eiro (apmaksājamo stundu skaits – 168), februārī – 3,1250 eiro (160 stundas), martā – 2,7624 eiro (184 stundas).

To, kādos gadījumos piemēro minimālo stundas tarifa likmi un kā saprast šīs tarifu tabulas, LV portālam skaidroja LM Darba tirgus politikas departamenta vecākā eksperte Aina Liepiņa.

Labklājības ministrijas aprēķinātās četru veidu normālā darba laika minimālās stundas tarifa likmes pa 2021.gada mēnešiem – 4 tabulas – vairāk domātas grāmatvežiem, lai atvieglotu viņiem ikmēneša darba samaksas aprēķinu veikšanu. Tā ir Labklājības ministrijas labā iniciatīva, jo nevienā normatīvajā aktā šāds uzdevums LM nav noteikts, norāda speciāliste.

Saskaņā ar Darba likumu valstī nosaka minimālo mēneša darba algu (šogad – 430 eiro), nevis minimālo stundas tarifa likmi, tāpēc minimālo stundas tarifa likmi aprēķina, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēneša darba algu normālā darba laika ietvaros.

Kā rēķina minimālo stundas tarifa likmi

Saskaņā ar Ministru kabineta 2015. gada 24. novembra noteikumiem Nr. 656 “Noteikumi par minimālās mēneša darba algas apmēru normāla darba laika ietvaros un minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanu” minimālo stundas tarifa likmi normālā darba laika ietvaros aprēķina katru mēnesi pēc noteiktas formulas.

TLmin= MDA / h, kur

TLmin– minimālā stundas tarifa likme eiro;

MDA – valstī noteiktā minimālā mēneša darba alga;

h – normālā darba laika stundu skaits mēnesī (5 darba dienu nedēļa un 40 stundas nedēļā vai 5 darba dienu nedēļa un 35 stundas nedēļā, vai 6 darba dienu nedēļa un 40 stundas nedēļā, vai 6 darba dienu nedēļa un 35 stundas nedēļā), tostarp svētku dienu stundu skaits, ja darbinieks neveic darbu svētku dienā, kas iekrīt darbiniekam noteiktajā darba dienā.

Minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanas formula attiecas uz visiem normālā darba laika uzskaites veidiem saskaņā ar Darba likuma 131. pantu “Normālais darba laiks” un 133. pantu “Darba nedēļas ilgums”. Turklāt minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanas formulā ir iekļauts arī svētku dienu stundu skaits, kad darbinieks neveic darbu svētku dienā, kas iekrīt darbiniekam noteiktajā darba dienā saskaņā ar Darba likuma 74. panta pirmās daļas 8. punktu, un pirmssvētku dienu stundu skaits saskaņā ar Darba likuma 135. pantu “Darba dienas ilgums pirms svētku dienām”.

A. Liepiņa atgādina, ka šī sistēma tika ieviesta 2016. gadā un tā paredzēja aprēķināt minimālo stundas tarifa likmi katru mēnesi atbilstoši normālā darba laika ietvaros noteiktajām darba dienu stundām un apmaksātām svētku dienu stundām, kad darbinieks neveic darbu šajās svētku dienās, un apmaksātām stundām pirms svētku darba dienās, kad darbinieks nestrādā šajās stundās, lai katru mēnesi, ja darbinieks ir nostrādājis normālā darba laika ietvaros paredzēto darba dienu stundu skaitu, viņš varētu nopelnīt minimālo mēneša darba algu 430 eiro apmērā, bet darba devējam nav jāmaksā papildu samaksa pie darba algas, kas noteikta Darba likumā.

Darba likuma 74. panta pirmās daļas 8. punkts paredz, ka darba devējam ir pienākums izmaksāt šā panta trešajā daļā noteikto atlīdzību, ja darbinieks neveic darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, īpaši gadījumā, kad darbinieks neveic darbu svētku dienā, kas iekrīt darbiniekam noteiktajā darba dienā.

Saskaņā ar Darba likuma 74. panta trešo daļu, ja darbiniekam ir noteikta laika alga, tad viņam izmaksā noteikto darba samaksu, bet, ja darbiniekam ir noteikta akorda alga, tad viņam tiek izmaksāta vidējā izpeļņa.

Kā mainījusies minimālā alga

Kopš 1991. gada dažādos periodos minimālā alga mēnesī pārskatīta ar atšķirīgiem intervāliem – ik pēc gada, pat divas reizes gadā, arī retāk. Minimālā alga palielināta gan gada sākumā, gan arī gada vidū.

Minimālā alga Latvijā eiro periodā

Gads

 

 

 

Datums, mēnesis

 

 

Minimālā mēneša darba alga, eiro

 

Minimālā stundas tarifa likme, eiro

 

 

2014

1. janvāris

320,00

1,933

2015

1. janvāris

360,00

2,166

2016

1. janvāris

370,00

Aprēķina ik mēnesi pēc formulas

2017

1. janvāris

380,00

Aprēķina ik mēnesi pēc formulas

2018

1. janvāris

430,00

Aprēķina ik mēnesi pēc formulas

Avots: LM

LM informē, ka saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes veiktā darbaspēka apsekojuma datiem 2020. gada 3. ceturksnī darba ņēmēju skaits bija 793,1 tūkstotis, savukārt darba devēju skaits – 36,5 tūkstoši.

Centrālās statistikas pārvaldes dati par 2020. gada jūniju liecina, ka darba ņēmēju skaits, kuriem darba ienākumi ir minimālās mēneša darba algas apmērā (430 eiro) un mazāk, bija 138,1 tūkstotis cilvēku, tostarp privātajā sektorā – 112,7 tūkstoši, bet sabiedriskajā sektorā – 22,6 tūkstoši cilvēku. Savukārt darba ņēmēju skaits, kuri saņēmuši minimālo mēneša darba algu, bija 16,2 tūkstoši cilvēku, tostarp privātajā sektorā – 12,7 tūkstoši, bet sabiedriskajā sektorā – 3,2 tūkstoši cilvēku.

Aprēķināts, ka darbinieks, kuram darba alga no 430 eiro mēnesī palielināsies līdz 500 eiro mēnesī, mēnesī iegūs par aptuveni 50 eiro vairāk.

Labs saturs
75
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI