SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
05. novembrī, 2020
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
6
6

Nodokļu samaksai būs vienots konts

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Edijs Pālens, LETA

No 2021. gada 1. janvāra Valsts ieņēmumu dienesta administrētajiem valsts budžeta maksājumiem būs jauns konts – vienotais nodokļu konts. Tas nozīmē, ka uz šo kontu būs jāpārskaita visi nodokļi: gan ienākuma un pievienotās vērtības nodoklis, gan citi. Lai nodrošinātu iespēju visus nodokļus budžetā samaksāt, noformējot tikai vienu bankas maksājuma uzdevumu, tiks mainīts arī regulāro nodokļu maksājumu termiņš.

īsumā
  • Lai mazinātu administratīvo slogu, no 2021. gada 1. janvāra Valsts ieņēmumu dienesta administrētajiem budžeta maksājumiem būs vienotais nodokļu konts, kas aizstās līdzšinējos daudzos nodokļu kontus.
  • Vairākiem nodokļu dokumentiem mainīsies deklarēšanas datums un samaksas termiņš.
  • Visu nodokļu samaksas termiņš būs tā mēneša, kad nodoklis jāmaksā, 23. datums.
  • Vienotajā kontā iemaksātā naudas summa tiks sadalīta nodokļu maksātāja saistību segšanai pa nodokļu veidiem, ievērojot FIFO rindas principu, kas nozīmē – pirmo segs senāko saistību.

Nodokļu maksātāji ar jauno kārtību var iepazīties VID informācijas kopā “Vienotais nodokļu konts”. Tajā ir izklāstīts:

  • kādus nodokļus maksāt vienotajā nodokļu kontā;
  • nodokļu deklarēšanas un samaksas kārtība, sākot ar 2021. gada 1. janvāri;
  • kā darbojas FIFO rindas princips;
  • kā uzzināt, kuri nodokļi ir samaksāti;
  • kā darbojas uzkrāšanas princips.

Apkopojuma daļā “Noderīgi informatīvie materiāli” ir ievietota VID sagatavotā paplašinātā informācija uzņēmumu grāmatvežiem un finansistiem.

Pašreiz katram nodoklim ir savs konts, no jaunā gada – visiem viens

Nodokļi un nodevas, kas būs maksājami vienotajā nodokļu kontā no 2021. gada 1. janvāra, noteikti ar grozījumiem likumā “Par nodokļiem un nodevām”:

1) iedzīvotāju ienākuma nodoklis;

2) uzņēmumu ienākuma nodoklis;

3) pievienotās vērtības nodoklis;

4) akcīzes nodoklis;

5) Muitas likuma 1. panta 4. punktā minētie muitas maksājumi*;

6) dabas resursu nodoklis;

7) izložu un azartspēļu nodoklis;

8) valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas;

9) elektroenerģijas nodoklis;

10) mikrouzņēmumu nodoklis;

11) subsidētās elektroenerģijas nodoklis;

12) uzņēmējdarbības riska valsts nodeva;

13) valsts nodeva par numerācijas lietošanas tiesībām;

14) patentmaksa;

15) maksājumi par valsts kapitāla izmantošanu;

16) maksājumi saskaņā ar Eiropas Savienības dalībvalstu un citu valstu nodokļu administrāciju iesniegtajiem pieprasījumiem par nodokļu parādu piedziņu.

* Muitas nodokļi vienotajā kontā būs jāiemaksā, sākot ar 2023. gadu. Līdz tam saglabājas līdzšinējā kārtība.

Patlaban šie nodokļi tiek maksāti katrs savā Valsts kases kontā, paskaidro VID sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa. Pilnībā visi konti ir uzskaitīti VID interneta vietnes sadaļā “Konti nodokļu un nodevu samaksai”

Piemēram, mikrouzņēmumu nodoklim vien patlaban ir trīs konti:

  • mikrouzņēmumu nodoklim, kuru maksā maksātāji, kas atbilst likumam “Par uzņēmumu ienākuma nodokli”;
  • mikrouzņēmumu nodoklim, kuru maksā kā saimnieciskās darbības veicēji reģistrētās fiziskās personas; 
  • mikrouzņēmumu nodoklis, kuru maksā pārējie saimnieciskās darbības veicēji,  kas atbilst likumam “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”.

Nodokļi jāsamaksā līdz mēneša 23. datumam

Lai nodrošinātu iespēju visus nodokļus samaksāt, noformējot tikai vienu bankas maksājuma uzdevumu, sākot ar 2021. gada 1. janvāri, ir mainīts regulāro nodokļu maksājumu termiņš – tas būs 23. datums.

Nosakot vienu termiņu, līdz kuram veicami nodokļu maksājumi, vairāku nodokļu summas iespējams apvienot vienā maksājumā, lai ar vienu bankas maksājumu to ieskaitītu vienotajā nodokļu kontā.

Tiek uzsvērts, ka vienotā konta priekšrocība ir administratīvā sloga mazināšana – iespēja turpmāk noformēt tikai vienu bankas maksājuma uzdevumu.

Ko tas praktiski nozīmē? Vai komersants, aprēķinot visus maksājamos nodokļus, saskaitīto summu samaksā līdz 23. datumam? 

VID pārstāve apstiprina: jā, komersants aprēķina visus nodokļus, saskaita kopējo summu un līdz 23. datumam iemaksā to vienā kontā. Lai veiktu šo darbību, uzņēmējam jānoformē tikai viens bankas maksājuma uzdevums – kopējai nodokļu summai –, nevis atsevišķs dokuments katra nodokļa summai.

Jauns deklarācijas iesniegšanas termiņš

Lai panāktu, ka visas deklarācijas tiek iesniegtas pirms nodokļa samaksas termiņa, vairākām deklarācijām ir noteikts jauns iesniegšanas termiņš – elektroenerģijas nodoklim, izložu un azartspēļu nodoklim un darba devēja ziņojuma iesniegšanai, norādīts VID informācijā.

Kā maksās fiziskās personas – pašnodarbinātie, kuriem valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas (VSAOI) jāmaksā reizi ceturksnī? Un mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) maksātāji, kas iesniedz deklarāciju reizi ceturksnī? Kad saimnieciskās darbības veicējam būs jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis? 

Ieviešot vienoto nodokļu kontu, mainās deklarēšanas datums un samaksas termiņš, skaidro K. Augstkalne-Jaunbērziņa. Pašnodarbinātajiem, kuri līdz šim VSAOI maksājuši reizi ceturksnī, nodoklis būs jādeklarē līdz ceturksnim sekojošā mēneša 17. datumam un jāsamaksā vienotajā kontā līdz 23. datumam. Savukārt MUN maksātājiem nodoklis ir jādeklarē ierastajā kārtībā līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15. datumam, bet jāiemaksā būs līdz 23. datumam.

Savukārt saimnieciskās darbības veicējiem būs jāveic iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumus ne vēlāk kā 23. martā, ne vēlāk kā 23. jūnijā, ne vēlāk kā 23. augustā un ne vēlāk kā 23. novembrī, bet, ja iepriekšējā gada ienākumi pārsniegs 62 800 eiro, tad avansa maksājumus būs jāveic ne vēlāk kā 23. martā, ne vēlāk kā 23. jūlijā, ne vēlāk kā 23. septembrī un ne vēlāk kā 23. novembrī.

Nodokļu novirzīšana samaksai – FIFO princips

Vienotajā kontā iemaksātā naudas summa tiks sadalīta nodokļu maksātāja saistību segšanai pa nodokļu veidiem, ievērojot FIFO principu. FIFO rindas darbības princips ir “pirmais iekšā, pirmais ārā” (angliski: first in – first out).

Vienotajā nodokļu kontā iemaksātā summa automātiski tiks sadalīta atbilstoši nodokļu veidiem pēc principa, ka pirmo segs senāko saistību – nodokļa pamatsummu, pēc tam nokavējuma naudu, ja tāda ir aprēķināta, bet pēdējo – soda naudu, ja tāda tikusi piemērota, norāda VID pārstāve.

Līdz ar to jāņem  vērā – ja uzņēmējam ir parāds, tad vispirms no ieskaitītās nodokļu naudas tiks segts šis parāds, norāda VID pārstāve.

Lai nodrošinātu, ka nodokļu maksātājs ir lietas kursā par to, kādi nodokļi no vienotajā kontā iemaksātās summas samaksāti, informācija būs redzama VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS).

Tehniskais risinājums paredz, ka nodokļu maksātājs EDS un VID darbinieks maksājumu administrēšanas informācijas sistēmā (MAIS) redzēs vienu un to pašu informāciju, tādējādi savstarpējā komunikācija kļūs ērtāka, uzsver VID.

Vienotais nodokļu konts paredzēts VID administrētajiem valsts budžeta maksājumiem. Citu iestāžu un institūciju administrēto nodokļu, piemēram, pašvaldību administrētā nekustamā īpašuma nodokļa, samaksa tiks veikta līdzšinējā kārtībā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI