SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
31. decembrī, 2020
Lasīšanai: 8 minūtes
10
10

No 2. janvāra atsāks starptautisko pasažieru pārvadājumus ar Apvienoto Karalisti. Lidostā būs jāveic Covid-19 tests

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

No 2. janvāra tiks atsākti starptautisko pasažieru pārvadājumi starp Latviju un Apvienoto Karalisti. Personām, kuras ieradīsies Latvijā no Apvienotās Karalistes, būs jāievēro 10 dienu pašizolācija dzīvesvietā. Atšķirībā no ieceļotājiem, kas ielido Rīgas lidostā no citām valstīm, pasažieriem no Lielbritānijas Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes lidostā būs obligāti jāveic arī Covid-19 tests.

īsumā
  • Šobrīd lidojumi no/uz AK ir aizliegti līdz 2021. gada 1. janvāra plkst. 23.59, bet tie tiks atsākti ar 2. janvāri.
  • Pasažieriem jāvēršas pie aviokompānijām, lai noskaidrotu, vai tās atsāks izpildīt lidojumus ar 2. janvāri.
  • Personai, kas ieradīsies Latvijā no Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes, lidostā veiks Covid-19 testu.
  • Tāpat kā citiem iebraucējiem, kas ierodas Latvijā no valstīm, attiecībā pret kurām tiek piemēroti īpaši piesardzības pasākumi, personām, kuras atgriezīsies no AK, būs pienākums nodrošināt 10 dienu pašizolāciju savā dzīvesvietā.
  • SPKC iesaka 9. pašizolācijas dienā veikt atkārtotu Covid-19 testu, lai pilnībā izslēgtu infekcijas tālākas izplatīšanās risku.

Kā iepriekš ziņots, lai pasargātu Latvijas sabiedrību no Apvienotajā Karalistē (AK) cirkulējošā jaunā koronavīrusa paveida, Ministru kabinets apstiprināja grozījumus Ministru kabineta noteikumos Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", lemjot no 21. decembra līdz 1. janvārim pārtraukt pasažieru pārvadājumus caur lidostām, ostām, kā arī ar autobusiem no un uz AK.

“Šobrīd lidojumi no/uz AK ir aizliegti līdz 2021. gada 1. janvāra plkst. 23.59, bet tie tiks atsākti ar 2. janvāri,” informē Civilās aviācijas aģentūras (CAA) ārkārtas situāciju un komunikācijas vadītājs Aivis Vincevs. Pasažieru pārvadājumi tiks atjaunoti, ņemot vērā Eiropas Komisijas rekomendācijas.

Pasažieriem jāvēršas pie aviokompānijām, lai noskaidrotu, vai tās atsāks izpildīt lidojumus ar 2. janvāri, uzsver A. Vincevs.

Covid-19 tests lidostā

Personām, kuras ieradās Latvijā ar īpaši organizētu repatriācijas reisu 28. decembrī, bija obligāts pienākums 10 dienas atrasties pašizolācijā valsts noteiktā uzturēšanās vietā – viesnīcā, kuru aizliegts pamest.

Veicot izmaiņas Ministru kabineta rīkojumā Nr. 655 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, kas stājās spēkā 30. decembrī, valdība ir lēmusi, ka turpmāk persona, kas ierodas Latvijā no Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes, lidostā veiks Covid-19 testu (rīkojuma 5.45.1 punkts). 

“Ņemot vērā, ka joprojām pastāv sabiedrības veselības apdraudējums saistībā ar jaunā SARS-CoV-2 varianta izplatību, mērķis ir nodrošināt pēc iespējas plašāku personu, kas ieradušās no šī jaunā koronavīrusa paveida plaši skartajām teritorijām, testēšanu un viņu veselības stāvokļa novērošanu, lai nodrošinātu operatīvu saslimšanas gadījumu noteikšanu un inficēto personu kontaktpersonu apzināšanu,” paskaidrots grozījumu anotācijā.

Turpat arī teikts, ka gadījumā, ja pasažieris/-e varēs dokumentēti apliecināt, ka ir izslimojusi Covid-19 vai tuvāko 72 stundu laikā jau veikusi testēšanu – persona varēs neveikt testu lidostā.

Tāpat kā citiem iebraucējiem, kas ierodas Latvijā no valstīm, attiecībā pret kurām tiek piemēroti īpaši piesardzības pasākumi, personām, kuras atgriezīsies no AK, būs pienākums nodrošināt 10 dienu pašizolāciju savā dzīvesvietā vai citā uzturēšanās vietā.

10 dienu pašizolācija dzīvesvietā

Ņemot vērā, ka AK (kā arī Dienvidāfrikas Republikā) strauji izplatās jauns Covid-19 paveids, Slimību profilakses un kontroles centrs īpaši aicina visus, kuri ierodas Latvijā no šīm valstīm, ievērot pašizolāciju.

Pašizolācija ir personas nošķiršanās no citām personām dzīvesvietā vai uzturēšanās vietā, lai novērstu inficēšanās riskus citām personām, ja ir epidemioloģiski pamatotas aizdomas, ka šī persona atradusies paaugstināta inficēšanās riska apstākļos.

Gadījumā, ja personai tiek konstatēta Covid-19 infekcija, pastāv iespēja saņemt valsts līdzfinansētu pašizolāciju tūristu mītnē. Plašāka informācija Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras mājaslapas sadaļā “Atbalsts pašizolācijai tūristu mītnēs”.

SPKC atgadina pašizolācijas prasības:

  • nodrošināt uzturēšanos dzīvesvietā, šajā laikā nedrīkst doties uz darbu, sabiedriskām, publiskām un citām vietām, kur uzturas liels skaits cilvēku;
  • izvairīties no tuva kontakta ar cilvēkiem;
  • 10 dienas novērot savu veselības stāvokli (divas reizes dienā mēra ķermeņa temperatūru, ja situācija kļūst kritiska, jāzvana 113);
  • mazgāt rokas, dezinficēt tās, izvairīties no virsmu aizskaršanas publiskajās telpās (piemēram, durvju rokturi, lifta pogas);
  • iet ārā (pastaigas dabā),  ievērojot 2 metru distanci no cilvēkiem un izvairoties no vietām, kur pulcējas cilvēki (piemēram, veikaliem);
  • neuzņemt ciemiņus, neizmantot sabiedrisko transportu;
  • pirmās nepieciešamības preču vai pārtikas iegādei izmantot piegādi mājās, izvairoties no kontakta ar piegādātāju, vai lūgt pārtiku iegādāties tuviniekiem, atstājot iepirkumus pie durvīm. Savukārt, ja nav citu risinājumu, uzliekot sejas masku un ievērojot divu metru distanci starp veikala un aptiekas apmeklētājiem un darbiniekiem, veikalu un aptieku apmeklēt laikā, kad tajā ir vismazāk cilvēku, kā arī stingri ievērot higiēnu.

! Par pašizolācijas laiku netiek izsniegta darbnespējas lapa. 

Iedzīvotājiem, kam jāievēro pašizolācija dzīvesvietā, pieprasot un saņemot saimniecisku vai publisku pakalpojumu, ir pienākums informēt pakalpojuma sniedzēju par atrašanos pašizolācijā. 

Ieteikums veikt testu 9. pašizolācijas dienā

Veicot Covid-19 testu pašizolācijas 9. dienā, un  saņemot testa negatīvo rezultātu, pašizolāciju var droši pārtraukt 10. dienā, skaidro SPKC. Veikt atkārtotu testu būtu ļoti vēlams, lai varētu pilnībā izslēgt inficēšanās iespēju un līdz ar to infekcijas tālāku izplatību.

Iedzīvotājiem ir paplašinātas iespējas veikt valsts apmaksātu Covid-19 testu bez ārsta nosūtījuma līdz 10. janvārim, ja cilvēkam ir saslimšanas pazīmes – Valsts apmaksāts Covid-19 tests tagad bez nosūtījuma.

Uz AK turpmāk tikai ar pasi

Civilās aviācijas aģentūra atgādina, ka naktī no 31. decembra uz 1. janvāri noslēdzas breksita jeb Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības procedūra.

“Lidostā “Rīga” pasažieriem no lidostas procedūru viedokļa izmaiņu pēc apvienotās AK izstāšanās no ES nebūs. AK jau šobrīd ir ārpus Šengenas valstu saraksta, līdz ar to pasažieriem tiek veikta robežkontrole, savukārt drošības prasības nosaka starptautiskie normatīvie akti, kas ir vienādi gan Latvijai, gan AK,” skaidro CIAA pārstāvis A. Vincevs.

Taču pasažieriem ir jāņem vērā, ka turpmāk lidojumos uz AK varēs izmantot tikai pasi, kā arī būtiskas izmaiņas skars preču pārvietošanu.

Vairāk informācijas par preču pārvietošanās noteikumiem var iegūt Valsts ieņēmumu dienesta mājas lapā https://www.vid.gov.lv/lv/privatpersonam-0

 

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI