E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33824
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Īrniekam ir tiesības atkāpties no līguma, izīrētāju brīdinot mēnesi iepriekš

J
jautā:
05. septembrī, 2024
Megija

Labdien! Es kā īrnieks noslēdzu īres līgumu ar izīrētāju uz 5 gadiem. Nodzīvojot īpašumā 2 gadus, izvēlējos lauzt līgumu un 1 mēnesi pirms izvākšanās par to paziņoju īpašniekam. Slēdzot īres līgumu, tika samaksāti 300 eiro par pirmo mēnesi un 300 eiro par pēdējo mēnesi. Bez papildu drošības depozīta. Ņemot vērā, ka līgums lauzts pirms norādītā 5 gadu termiņa, vai man ir pienākums maksāt izīrētājam par pēdējo mēnesi vēl 300 eiro? Vai arī es tikai izmantoju savas tiesības un man nav jāmaksā par to, ka pārtraucu līgumu agrāk, un jānorēķinās vien par pēdējā nodzīvotā mēneša komunālajiem maksājumiem? Līgumā ir šāds punkts, ko neizprotu, un nav skaidrs, vai tas ir korekti noformulēts. Nesaprotu, ko nozīmē tas, ka maksa netiek ieskaitīta faktiski nodzīvotā laika termiņā. 3.3. NOMĀTĀJAM ir tiesības lauzt šo īres līgumu pirms termiņa, brīdinot NOMNIEKU rakstiski vismaz 3 mēnešus iepriekš. NOMNIEKAM šajā gadījumā jānorēķinās par faktiski nodzīvoto laiku un komunālajiem pakalpojumiem, kā arī iemaksātā īres maksa (par pēdējo mēnesi) netiek ieskaitīta faktiski nodzīvotā laika termiņā un netiek atdota. 

A
atbild:
Šodien
Pauls Vasks
jurists

Jūsu citētajā līgumā paralēli tiek lietoti “nomas” un “īres” termini, kas rada neskaidrību par patieso līguma priekšmetu. Apstāklim, vai esat noslēgusi īres vai nomas līgumu, var būt būtiska nozīme, jo likuma regulējums īres un nomas attiecībām noteiktos gadījumos atšķiras. Spriežot pēc tā, ka telpas izmantojāt dzīvošanai, runa tomēr šajā gadījumā acīmredzot ir par dzīvojamo telpu īri, ko regulē Dzīvojamo telpu īres likums.  

Minētā likuma 20. un 27. pants paredz īrnieka tiesības jebkurā laikā vienpusēji atkāpties no dzīvojamās telpas īres līguma, taču īrniekam šādā gadījumā ir pienākums izīrētāju vismaz vienu mēnesi iepriekš par to brīdināt. Dzīvojamo telpu īres līguma nosacījums, kas satur no likuma atšķirīgu un jūsu kā īrnieka tiesības ierobežojošus nosacījumus, šajā gadījumā nav tiesisks un jums saistošs. Jums ir pienākums maksāt īres maksu par visu periodu, kurā turpināt lietot dzīvojamo platību. Ja īres maksa par pēdējo īres mēnesi jau ir samaksāta, noslēdzot līgumu, tad jums papildus jāsedz tikai maksa par saņemtajiem komunālajiem pakalpojumiem.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 72 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas