DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Tiks atklāta LMA Keramikas katderas simtsgades jubilejas izstāde "Gadsimta nospiedumi"

Latvijas Mākslas akadēmijas Keramikas katedra, dibināta 1924. gadā, šogad svin savu simtgadi ar laikmetīgās keramikas izstādi “Gadsimta nospiedumi”. Izstāde notiks no 27. septembra līdz 18. oktobrim Latvijas Mākslas akadēmijas galvenajā ēkā – aulā, Rīgā, Kalpaka bulvārī 13.

Pirmais Keramikas katedras vadītājs Rūdolfs Pelše, pirms simts gadiem izveidoja profesionālu keramikas apmācības teorētisko un praktisko pamatu Latvijas Mākslas akadēmijā. R. Pelše – pirmais profesionāli sagatavotais latviešu keramiķis – ar savām zināšanām par keramikas tehnoloģijām, tehnikām un dažādu materiālu izmantošanu būtiski ietekmēja keramikas attīstību kā patstāvīgu mākslas mediju.

Izstādē piedalīsies gan pašreizējie Keramikas katedras studenti, gan pasniedzēji. Izstāde ir veidota kā viena gada šķērsgriezums, un tajā būs apskatāmi tekošā studiju gada darbi. Katrs eksponētais darbs kalpo kā “gadsimta nospiedums” – stāsts par laikmetu, kurā tas radīts, un mākslinieka ceļojumu keramikas pasaulē.

Apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar dažādām tehnikām, formām un stilistiskajām pieejām, kas raksturo šodienas keramikas mākslu. Laika gaitā uztvere par keramikas nozari transformējusies no lietišķās un lietojamās mākslas par dekoratīvu izpausmi. Šodien keramika ir pilnvērtīga, mūsdienīga tēlotājmākslas nozare, kas ietver daudzveidīgus un konceptuālus risinājumus, kuros darbi izceļas ar domu un tēlainības izteiksmīgumu.

No tradicionālām un iedvesmojošām līdz inovatīvām un eksperimentālām pieejām – “Gadsimta nospiedumi” atklās keramikas bagātību un attīstību.

Izstāde būs ne tikai vizuāls piedzīvojums, bet arī aicinājums izprast keramikas mākslas nozīmi un tās ietekmi uz kultūras mantojumu. Tā piedāvā platformu māksliniekiem, lai dalītos ar savu radošumu un ieguldījumu keramikas jomā, vienlaikus uzsverot Latvijas Mākslas akadēmijas būtisko lomu keramikas izglītībā.

Izstādes atklāšana notiks 26. septembrī, plkst. 17:00.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI