E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33724
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kā noskaidrot, kam pieder mazēka

J
jautā:
27. augustā, 2024
VIJA

Labdien! 2013. gadā es nopirku zemesgabalu (0,6 ha) ar dārza mājiņu (25 ). Vēlos to pārdot, taču pie notāra atklājās, ka zeme pieder man, bet māja bijušās īpašnieces 2012. gadā mirušajai mātei. Zemesgrāmatā ir ierakstīts, ka īpašumu mantojusi meita, no kuras šo īpašumu es nopirku. Lūdzu skaidrojumu, ko man darīt šajā absurdajā situācijā. Paldies par atbildi. 

A
atbild:
Šodien
Pauls Vasks
jurists

Saskaņā ar Civillikuma 944. pantu par nekustama īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatās. Ja zeme atrodas jūsu īpašumā, bet ēkas īpašuma tiesības pieder citai personai, tad pastāv dalītais īpašums un ēkai kā patstāvīgam īpašuma objektam būtu jābūt reģistrētai atsevišķā zemesgrāmatas nodalījumā. Tādējādi jums vispirms būtu jāpārliecinās, vai ēkai šāds atsevišķs zemesgrāmatas nodalījums tik tiešām ir atvērts. Ja tas tā ir, tad jums ir jārēķinās ar šāda dalītā īpašuma pastāvēšanu ar visām no tā izrietošajām sekām, piemēram, pārdodot savu īpašumu (zemesgabalu), jums ēkas īpašniekam ir jāpiedāvā tā pirmpirkuma tiesības. Šādas pašas pirmpirkuma tiesības jums pastāv tad, ja tiktu pārdota ēka.  

Iespējamība, ka minētā ēka ir patstāvīgs īpašuma objekts, tomēr ir maz ticama. Ēka, spriežot pēc tās pazīmēm, atbilst Ministru kabineta 2014. gada 19. augusta noteikumu Nr. 500 (“Vispārīgie būvnoteikumi”) 2.20. punktā definētajai mazēkai. Savukārt likuma “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatā” 19. panta pirmās daļas 1. punkts nepieļauj mazēku ierakstīšanu zemesgrāmatā kā patstāvīgu īpašuma objektu. 

Ņemot vērā visu iepriekšminēto, ja ēkai tomēr nav atvērts atsevišķs zemesgrāmatas nodalījums, tad apgalvojums par ēkas piederību (atrašanos īpašumā) trešajai personai saskaņā ar jau minēto Civillikuma 944. pantu nebūs pareizs. Ticamāka šķiet iespējamība, ka uz zemesgabala esošās ēkas dokumentācija vēsturiski nav bijusi sakārtota, kas ir bijis par šķērsli ēkas ierakstīšanai zemesgrāmatā. Šādos gadījumos, pārdodot nekustamo īpašumu (zemi) citai personai, uz zemesgabala esošas ēkas, kas nav ierakstītas zemesgrāmatā, nevar tikt tiesiski pārdotas kopā ar zemi. Praksē šādas ēkas pat gadu desmitiem saskaņā ar Kadastra informācijas sistēmā pieejamajiem datiem mēdz saglabāties ar statusu “nepieder zemes īpašniekam” vai “īpašuma tiesības nav noskaidrotas”, kā arī šādas ēkas tiek atzīmētas kā tādas, kas atrodas citu personu (parasti bijušo zemes īpašnieku) lietojumā vai valdījumā. Pašreizējais zemesgabala īpašnieks savukārt šādas ēkas var iegūt īpašumā, pamatojoties uz Civillikuma 968. pantu, kas nosaka: uz zemes uzcelta un cieši ar to savienota ēka atzīstama par tās daļu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas