E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20559
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Ko darīt, ja apdāvinātājs atceļ dāvinājuma līgumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūlijā, 2020
Zigmunds

Tēvs uzdāvināja dēlam 3 īpašumus. Dāvinājuma līgumā bija rakstīts, ka tēvs var rīkoties ar īpašumiem arī. Bet pēc mutiska strīda (domstarpībām) tēvs šos īpašumus atdāvināja atpakaļ sev, bez dēla piekrišanas un ziņas. Vai dēls var attiesāt atpakaļ dāvinājumu, ja tas notika 2018. gadā, un vai vispār ir iespējams kaut ko iesākt? Dēls tēvam nav neko nodarījis, nav cēlis neslavu, kas būtu krimināls nodarījums, utt.

A
atbild:
11. janvārī, 2021

Civillikuma ceturtās daļas “Saistību tiesības” 1912. pants noteic, ka dāvinājums ir tiesisks darījums, ar kuru kāds aiz devības piešķir otram bez atlīdzības kādu mantisku vērtību.

Saskaņā ar Civillikuma 1919. pantu dāvinājumu var atsaukt apdāvinātā rupjas nepateicības dēļ. Par apdāvinātā nepateicību jāatzīst dāvinātāja rupji apvainojumi vārdos vai darbos, viņam tīši nodarīts svarīgs mantisks zaudējums un viņa dzīvības apdraudējums, kā arī viņa atstāšana bezpalīdzības stāvoklī, ja bijis iespējams viņam palīdzēt.

Civillikums noteic, ka visi līgumi, kuru priekšmets ir nekustamais īpašums un kuri ierakstāmi zemesgrāmatā, ir noslēdzami rakstiskā formā. Tātad pusēm nekustamā īpašuma dāvinājuma līgums obligāti ir jāslēdz rakstiski.

Tātad, tiklīdz tiek parakstīts dāvinājuma līgums un apdāvinātā īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu tiek nostiprinātas zemesgrāmatā, dāvinātājs vairs nav nekustamā īpašuma īpašnieks un ar to vairs nevar brīvi rīkoties.

Lietā nav zināmi apstākļi, vai pēc dāvinājuma pieņemšanas dēls ir reģistrējis īpašumu zemesgrāmatā uz sava vārda.

Lietā ir jāsaprot, ka ar dāvinājuma līguma slēgšanu (un dāvinājuma pieņemšanu) atdāvinātājs (tēvs) vairs nav dāvinājuma (mantas) īpašnieks un tas nevar ar to rīkoties. Mantojuma atsaukšanas process ir risināms tiesas ceļā, iesniedzot atbilstošu prasību par mantojuma atsaukšanu.

Attiecīgi dēlam lietā ir jāsniedz prasības pieteikums tiesā par īpašumtiesību reģistrēšanu uz sava vārda uz dāvinājuma līguma pamata, savukārt tēvs var celt pretprasību par dāvinājuma atsaukšanu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas