E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33939
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Vecākiem nav pienākuma finansiāli atbalstīt pilngadīga bērna studijas augstskolā

J
jautā:
17. septembrī, 2024
Līga

Labdien! Vai vecākiem saglabājas pienākums uzturēt pilngadīgu bērnu, ja viņš uzsāk mācības nepilna laika klātienē augstākās izglītības iestādē? Bērns ir bijis spējīgs iestāties tikai maksas grupā, jo visu skolas laiku nav mācījies un sekmes/zināšanas ir ļoti vājas. Bērns ir apzināti ignorējis vecāku nosacījumus par to, ka vajag mācīties visu skolas laiku. 

A
atbild:
Šodien
Sarmis Mikuda
LV portāls

Izglītības likuma 58. panta pirmajā daļā noteikts, ka vecākiem ir pienākums savu spēju un materiālo iespēju robežās nodrošināt ģimenē bērna izglītošanai, veselībai, attīstībai un sadzīvei nepieciešamos apstākļus, bet minētā panta otrajā daļā noteikts, ka vecāki ir atbildīgi par to, lai bērns iegūtu obligāto izglītību. 

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 24. panta pirmajā daļā noteikts, ka atbilstoši Civillikuma noteikumiem vecāku pienākums ir rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās.  

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 3. panta pirmā daļa noteic, ka bērns ir persona, kas nav sasniegusi 18 gadu vecumu. Savukārt Civillikuma pirmās daļas “Ģimenes tiesības” 198. panta 5. punktā noteikts, ka aizgādība izbeidzas, kad bērns ir sasniedzis pilngadību. 

Tātad ar brīdi, kad bērns sasniedzis 18 gadu vecumu, vecākiem nav pienākuma uzturēt bērnu, tostarp materiāli un finansiāli atbalstīt viņa studijas augstākās izglītības iestādē. Vecāki var brīvi izvēlēties, vai finansiāli atbalstīt studijas un kādā apjomā to darīt. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 72 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas