DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Apspriež paveikto un pulcē vēstures interesentus

Projekta Military Heritage II Zemgales plānošanas reģiona (ZPR) komanda septembrī aktīvi darbojas, piedaloties sanāksmēs un organizējot semināru. Tāpat intensīvs darbs turpinās ar militārā mantojuma tūrisma objektu apsekošanu.

Joprojām turpinās aktīvs darbs pie reģiona tūrisma objektu apsekošanas, kas iekļauj katra objekta apmeklēšanu, foto uzņemšanu, kā arī tāda apraksta izveidi, kas būtu gan interesants, gan pietiekami kodolīgs, lai to varētu iekļaut tūrisma materiālos un būtu cilvēkus uzrunājošs. Atgādinām, ka projekta galvenais mērķis ir izstrādāt vairākus visaptverošus tūrisma produktus (ceļvežus un papildināta militaryheritage.com vietne), aptverot visas Baltijas valstis. Šāda tūrisma piedāvājuma pamatā ir dažādas apmeklētājiem atvērtas militārā mantojuma vietas – bijušās militārās bāzes, krasta apsardzes būves, mežabrāļu bunkuri, kauju vietas, muzeji, kolekcijas u.tml., sākot ar laika posmu no Pirmās pasaules kara sākuma.

Lai apspriestu paveiktos darbus un projekta progresu, 10. un 11. septembrī projekta partneri tikās Klaipēdā, Lietuvā. Kā iepriekš ziņots, projektā apvienojušies partneri no dienvidu Latvijas un Lietuvas. Tāpat projekta partneri apmeklēja arī divus militārā mantojuma tūrisma objektus Lietuvā:

  • kuģis-muzejs M52 "Sūduvis" Klaipēdā. Kuģa mērķis bija Baltijas jūrā meklēt mīnas un iznīcināt tās;
  • muzeja ekspozīcija piekrastes aizsardzības nocietinājumā "Memel Nord", kas atrodas Klaipēdas ziemeļos.

Savukārt 12.septembrī ZPR organizēja semināru “Militārā mantojuma tūrisma produkta izstrāde un sadarbības tīkla izveide Zemgales reģionā”. Tā mērķis bija iepazīstināt militārā mantojuma objektu īpašniekus, uzņēmējus un Zemgales tūrisma speciālistus ar galvenajiem ieguvumiem sadarbojoties un popularizējot militāro mantojumu. Militārā mantojuma objektu kartēšanu, aprakstus un fotogrāfiju apkopojumu lauku tūrisma asociācijas “Lauku ceļotājs” veidotajā tīmekļa vietnē https://militaryheritagetourism.info/en prezentēja Juris Smaļinskis.

Semināra dalībniekiem bija iespēja uzzināt par militārā mantojuma tūrisma objektiem Zemgales reģionā. Piemēram, Bauskas muzeja Vēstures nodaļas vadītājs Raitis Ābelnieks prezentēja šāda mantojuma piemērus Bauskas novadā, bet vēsturnieks Andris Tomašūns iepazīstināja ar Jelgavas un novada militārā mantojuma vietām un objektiem. Semināra otrā daļa aizvadīta vienā no Jelgavas novada populārākajiem un zināmākajiem objektiem – Ziemassvētku kauju muzejā, kur dalībniekiem bija iespēja apskatīt tūrisma objektu muzeja vadītāja Dagņa Dedumieša pavadībā. Interesanti, ka jau vasaras sākumā ZPR publiski  aicināja atsaukties interesentus, kuriem zināmi dažādi militārā mantojuma tūrisma objekti vai atmiņu stāsti. Lai arī saņēmām vairākas ziņas, tieši pēc šī semināra dalībnieki dalījās vēl ar daudz jauniem objektiem, kas tiem zināmi. Tādēļ aktīvs darbs pie šādu objektu apsekošanas tikai turpināsies.

muzejs

Kā arī jau oktobrī projekta komanda un 2 iesaistīto pušu pārstāvji dosies pieredzes apmaiņas braucienā uz Igauniju, lai izzinātu šī projekta pirmās fāzes rezultātus, kad militārā mantojuma tūrisma objektus apzināja šajā valstī un Latvijas ziemeļu daļā. Tiks apmeklētas arī vairākas vietas Igaunijas salās, kur risinājās Otrā pasaules kara notikumi.

Projekts nr. LL-00052 "Baltijas militārā mantojuma tūrisma produkta paplašināšana Lietuvā un Dienvidlatvijā /Military Heritage II” tiek īstenots  Interreg VI-A Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2021.-2027.gadam ietvaros. Projekta kopējais budžets ir 641 927,48 EUR (t.sk. Zemgales plānošanas reģiona finansējums - 107 000 EUR). Vairāk par projektu iespējams uzzināt: https://ej.uz/MilitaryHeritageII

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par šīs publikācijas saturu pilnībā atbild Zemgales plānošanas reģions, un tā var neatspoguļot Eiropas Savienības oficiālo nostāju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI