E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33687
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Valsts nodrošinātā juridiskā palīdzība personām, kuras cieš no vardarbības

J
jautā:
23. augustā, 2024
Sieviete

Labdien! Sieviete ir cietusi no bijušā vīra vardarbības, ar kuru laulība ir šķirta jau piecus gadus. Bērni ir pilngadīgi, bet bijušais vīrs visu šo laiku turpina pazemot, izteikt draudus, apmelot un terorizēt bijušo sievu un arī bērnus. Atkārtoti ir pieņemts lēmums par pagaidu aizsardzību pret vardarbību. Ir nepieciešams iesniegt tiesā pieteikumu. Lūgums sniegt informāciju, kur var saņemt juridisko palīdzību (organizācijas utt.), un, ja iespējams, norādīt juristus, kas nodarbojas ar aizsardzību pret vardarbību un var palīdzēt sastādīt pieteikumu tiesai. Ir būts pie jurista, kurš neredz, uz kāda pamata var rakstīt pieteikumu tiesai.

A
atbild:
28. augustā, 2024

Atbilstoši Civilprocesa likuma 250.⁴³ pantam pagaidu aizsardzība pret vardarbību pieļaujama prasībās par laulības neesamību vai šķiršanu, prasījumos personisku aizskārumu dēļ, prasībās par uzturēšanas līdzekļu piedziņu, prasībās par pušu kopīgā mājokļa dalīšanu, kurā tās dzīvo vienā mājsaimniecībā, vai tā mājokļa lietošanas kārtības noteikšanu, kurā puses dzīvo vienā mājsaimniecībā, un lietās, kas izriet no aizgādības un saskarsmes tiesībām.  

Lai sagatavotu prasības pieteikumu, sākotnēji būtu jāprecizē prasības priekšmets un pamats. Lai to izdarītu, jāvēršas pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta. Konkrētajā situācijā jums būtu ieteicams sazināties ar Tiesu administrācijas Juridiskās palīdzības nodrošinājuma nodaļu, lai pieteiktos valsts apmaksātai juridiskajai palīdzībai. Tiesu administrācijas mājaslapā ir publicēta informācija par valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības pieprasīšanu. Valsts nodrošināto juridisko palīdzību civillietās (arī ģimenes strīdos) cita starpā var saņemt persona vardarbības gadījumā. Pilns to personu apraksts, kuras var saņemt valsts nodrošināto juridisko palīdzību, pieejams šeit. Vairāk par juridiskās palīdzības saņemšanas kārtību varat lasīt Tiesu administrācijas Juridiskās palīdzības nodrošinājuma nodaļas mājaslapā. Ar juridiskās palīdzības sniedzēju sarakstu varat iepazīties šeit. 

Vairāk par valsts nodrošināto juridisko palīdzību varat lasīt LV portāla publikācijā “Valsts juridiskā palīdzība un kompensāciju izmaksa cietušajiem – Tiesu administrācijas ziņā” un “Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības un valsts kompensācijas cietušajiem saņemšanu nodrošinās Tiesu administrācija”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas