E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20025
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Drošība
17
17

Vai vajadzīga atļauja, lai iegādātos pneimatisko ieroci

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. maijā, 2020
Mareks

Labdien! Vai ir vajadzīga atļauja, lai iegādātos pneimatisko ieroci?

A
atbild:
02. jūnijā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Ieroču aprites likuma 17. pantā noteikts, ka ieroča iegādāšanās atļauja ir derīga 3 mēnešus no dienas, kad Valsts policija pieņēmusi lēmumu par tās izsniegšanu. Atļauja dod tiesības:

  • iegādāties tajā norādītos šaujamieročus, to munīciju, šaujamieroču maināmās būtiskās sastāvdaļas un lielas enerģijas pneimatiskos ieročus Latvijā no ieroču komersantiem, kuri saņēmuši speciālo atļauju (licenci) ieroču izgatavošanai vai realizēšanai, vai, saņemot atļauju ieroča ievešanai Latvijā, – no ārvalstu ieroču izgatavotājiem un tirdzniecības komersantiem saskaņā ar attiecīgās valsts likumiem;
  • iegādāties tajā norādītos šaujamieročus, to munīciju, šaujamieroču maināmās būtiskās sastāvdaļas un lielas enerģijas pneimatiskos ieročus Latvijā vai ārvalstīs no personām;
  • glabāt un pārvadāt tajā norādītos šaujamieročus, to munīciju, šaujamieroču maināmās būtiskās sastāvdaļas un lielas enerģijas pneimatiskos ieročus līdz to reģistrācijai Valsts policijā;
  • šajā likumā noteiktajā kārtībā sporta federācijai iegādāties ieročus no šā likuma 94. panta pirmajā daļā minētās valsts vai pašvaldību institūcijas, glabāt un pārvadāt šos ieročus, to munīciju un šaujamieroču maināmās būtiskās sastāvdaļas līdz to reģistrācijai Valsts policijā.

Ieroča iegādāšanās atļauja nav nepieciešama, ja persona, kurai ir ieroča nēsāšanas atļauja, glabāšanas atļauja vai ieroču kolekcijas atļauja, iegādājas tādas pašas kategorijas un lietojuma šaujamieroci, tā maināmās būtiskās sastāvdaļas vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci Latvijā no citas personas.

Uz Ieroču aprites likuma pamata ir izdoti Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 211 “Noteikumi par ieroču atļaujām un par ieroču izņemšanu un iznīcināšanu” (turpmāk tekstā – MK noteikumi). Saskaņā ar šo MK noteikumu 2. punktu, lai iegādātos, kā arī saņemtu mantojumā vai dāvinājumā medību, sporta, pašaizsardzības šaujamieročus, to maināmās būtiskās sastāvdaļas vai lielas enerģijas pneimatiskos ieročus, fiziskā persona iesniedz attiecīgu iesniegumu (atrodams MK noteikumu 1. pielikumā) Valsts policijas reģionālajā pārvaldē atbilstoši deklarētajai dzīvesvietai, deklarācijā norādītajai papildu adresei vai nekustamā īpašuma atrašanās vietai, kurā paredzēta ieroča un tā munīcijas glabāšana.

Līdz ar to secināms, ka Valsts policijas atļauja ir nepieciešama, ja vēlaties iegādāties lielas enerģijas pneimatisko ieroci. Tādā gadījumā sīkāku informāciju var meklēt Valsts policijas mājaslapā.

Savukārt saskaņā ar Ieroču aprites likuma 14. panta trešo daļu fiziskai personai, kura sasniegusi 18 gadu vecumu, ir tiesības iegādāties, glabāt, pārvadāt un izmantot F kategorijas mazas enerģijas pneimatiskos ieročus, straikbola ieročus, kuru šāviņa sākumenerģija nepārsniedz 1,5 džoulus, peintbola ieročus, kuru šāviņa sākumenerģija nepārsniedz 12 džoulus, un lāzertaga ierīces. F kategorijas mazas enerģijas pneimatiskos ieročus var izmantot treniņos un sporta sacensībās, bet pārējos F kategorijas ieročus un ierīces – simulācijas spēlēs atbilstoši šā likuma nosacījumiem.

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas