E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2346
Lasīšanai: 2 minūtes

Atvaļinājums būtu jāizmanto pirms došanās dekrētā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. maijā, 2013
Egita

Labdien! 1. Man ir terminēts darba līgums, kas beidzās 6 mēnešus pēc došanās maternitātes / bērna kopšanas atvaļinājumā. 2. Dodoties bērnu kopšanas atvaļinājumā, ir uzkrātas 15 ikgadējā atvaļinājuma dienas. Tādēļ jautājums: Kad varu saņemt atvaļinājuma naudu? Pirms došanās bērnu kopšanas atvaļinājumā vai pēc darba līguma termiņa beigām? + vai terminēts darba līgums var beigties līgumā noteiktajā termiņā, ja tajā laikā atrodos bērnu kopšanas atvaļinājumā?

A
atbild:
22. maijā, 2013
Valsts darba inspekcija
Vilnis Virza, Darba tiesību nodaļas vadošais juriskonsults

Darba likuma 113.panta 1.daļa nosaka, ka darba tiesiskās attiecības pēc līguma, kas noslēgts uz noteiktu laiku, izbeidzas ar dienu, kad izbeidzas darba līguma termiņš. Šis nosacījums iestājas arī tad, ja darbinieks līdz izbeigšanās termiņa iestāšanās brīdim izmanto, piemēram, kā Jūs bērna kopšanas atvaļinājumu. 

Attiecībā par atvaļinājuma izmantošanu ir jāprecizē, kurā laikā darbinieks to vēlas izmantot, jo, pamatojoties uz Darba likuma 150.panta 4.daļu, sievietei pēc viņas pieprasījuma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā. Vienīgi gadījumā, ja ikgadējais apmaksātais atvaļinājums tiek izmantots pēc grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, tad tā izmantošanas iespējas ir jāskata kopsakarā ar darba līguma termiņu.

Tātad – atvaļinājums Jums būtu jāizmanto pirms došanās pirmsdzemdību atvaļinājumā. Samaksu par atvaļinājuma laiku un darba samaksu par līdz atvaļinājumam nostrādāto laiku izmaksā ne vēlāk kā vienu dienu pirms atvaļinājuma, kā to paredz Darba likuma 69.panta 4.daļa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 250 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas