E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23426
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai valsts amatpersonu var sodīt par amata nesaskaņošanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūnijā, 2021
Rolands

Labdien! Esmu amatpersona un arodbiedrības valdes priekšsēdētājs. Vai darba devējam ir tiesības uzlikt man sodu par amata nesaskaņošanu? Sodīšanas mēģinājumi kā arodbiedrības dibinātājam ir bijuši daudzi.

A
atbild:
07. jūlijā, 2021
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Atbilstoši Darba likuma 90. panta pirmajā daļā noteiktajam par noteiktās darba kārtības vai darba līguma pārkāpšanu darba devējs darbiniekam var izteikt rakstveida piezīmi vai rājienu, minot tos apstākļus, kas norāda uz pārkāpuma izdarīšanu. Disciplinārsodus piemēro, ievērojot Darba likuma 90. pantā noteikto kārtību.

Valsts amatpersonas, kurām saistoši likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” 7. panta sestajā daļā noteiktie speciālie amata savienošanas ierobežojumi, tostarp valsts civildienesta ierēdņi (arī Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādes, Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas ar speciālo dienesta pakāpi, pašvaldības policijas amatpersonas, Nacionālo bruņoto spēku profesionālā dienesta karavīrs un civilais darbinieks u. c.), var savienot valsts amatpersonas amatu ar amatu arodbiedrībā.

Šādai amata savienošanai nav nepieciešama rakstveida atļauja, bet papildus jārīkojas, kā noteikts publiskas personas institūcijas iekšējos normatīvajos aktos. Ja noteikts, ka amata savienošana jāsaskaņo vai par to jāinformē, tad attiecīgi jārīkojas, ja arī atbilstoši IKNL attiecīgajam amatam vai darbam nav jāsaņem rakstveida atļauja.

Iekšējo normatīvo aktu neievērošanas gadījumā publiskas personas institūcijas vadītājs ir tiesīgs lemt par disciplināratbildības piemērošanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas