E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31479
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1

Vai pagasta teātra kolektīvs pasākumā var vākt ziedojumus

J
jautā:
11. janvārī, 2024
Džons

Labdien! Interesē atbilde uz jautājumu par ziedojumiem. Vai maza pagasta teātra kolektīvs pasākumā var novietot ziedojumu kastīti? Kādiem procesiem pēc tam ar naudu būtu jāiziet cauri? Vai atļauja, lai vāktu ziedojumus, jāprasa pagasta vadītājam vai tautas nama vadītājai?

A
atbild:
24. janvārī, 2024

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) norāda: lai varētu sniegt konkrētu un izsmeļošu atbildi, jāzina detalizētāka informācija par attiecīgo gadījumu, tostarp, kas plāno pieņemt ziedojumu un kādam mērķim tas paredzēts.

Kā skaidro KNAB, “likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” (IKNL) noteiktā ziedojumu pieņemšanas kārtība un ierobežojumi ir saistoši tikai un vienīgi publiskas personas institūcijām. Šī likuma izpratnē par ziedojumu uzskatāma mantas, tai skaitā finanšu līdzekļu, pakalpojuma, tiesību vai citāda veida labuma bezatlīdzības nodošana publiskas personas institūcijas funkciju izpildes veicināšanai.

Ja ziedojums būtu paredzēts publiskas personas institūcijai, piemēram, pagasta pārvaldei, tad attiecīgajai pārvaldei, ievērojot IKNL 14. pantā noteiktās prasības, būtu jālemj par bezatlīdzības atvēlētā labuma pieņemšanu tās funkciju izpildes veicināšanai, tai skaitā tehniskā nodrošinājuma uzlabošanai.

Turklāt, ja ziedojums tiek atvēlēts kultūras, mākslas, zinātnes, izglītības, bērnu vai jauniešu sporta, vides vai veselības aizsardzības vai sociālās palīdzības veicināšanai un kopējais ziedojuma apmērs no viena ziedotāja kalendārajā gadā nepārsniedz trīs minimālās mēnešalgas, proti, 2 100 eiro, tad uz šādiem gadījumiem nav attiecināmi IKNL 14. panta trešajā, ceturtajā, piektajā, sestajā un septītajā daļā noteiktie ziedojuma pieņemšanas ierobežojumi.

Savukārt citos gadījumos, pieņemot ziedojumus, jāņem vērā IKNL 14. pantā noteiktie ierobežojumi, t. sk. pirms ziedojuma vai kādas citas mantiskās palīdzības pieņemšanas jāsaņem augstākas amatpersonas, piemēram, pagasta pārvaldes vadītāja, vai koleģiālās institūcijas atļauja.

Ja jūs interesē procesi saņemto līdzekļu uzskaitei, tad ziedojumu kastīšu izvietojumu un naudas izņemšanu normatīvie akti neregulē. Organizācijas patstāvīgi nosaka ziedojumu vākšanas kārtību, kā arī kārtību, kādā skaidrā naudā saņemtie anonīmie ziedojumi tiek glabāti ziedojumu saņemšanas vietā līdz to nodošanai organizācijas kasē. Ja ziedojumu kastītē saņemtie ziedojumi ir no nezināmām personām, tad, tos izņemot, saskaita naudu un noformē ziedojumu saņemšanas aktu par saskaitīto naudu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas