E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33777
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Lai saņemtu mantojumu, ir jāvēršas pie notāra

J
jautā:
03. septembrī, 2024
Sandra

Pirms nedēļas apglabāju tēvu. Bankas kontā viņam palika neliela naudas summa. Kā jārīkojas, lai māte varētu naudu saņemt? Ar cik lieliem izdevumiem jārēķinās, lai nokārtotu nepieciešamos dokumentus? Vai to ir iespējams nokārtot elektroniski?

A
atbild:
23. septembrī, 2024

Lai būtu tiesības saņemt mirušās personas atstāto mantojumu, vispirms jāuzsāk mantojuma lieta, vēršoties pie zvērināta notāra.  Mantošanas iesniegums jāiesniedz zvērinātam notāram, kurš praktizē tajā apgabaltiesas darbības teritorijā, kur bija mantojuma atstājēja pēdējā deklarētā dzīvesvieta, bet, ja tā nav zināma, – pēc mantojamās mantas vai tās galvenās daļas atrašanās vietas. 

Mantošanas iesniegumā iesniedzējs norāda mantojuma atstājēja vārdu un uzvārdu, personas kodu, viņa nāves dienu un pēdējo deklarēto dzīvesvietu, bet, ja tā nav zināma, – mantojamās mantas vai tās galvenās daļas atrašanās vietu. 

Mantošanas iesniegumam pievienojami dokumenti vai pierādījumi par mantojuma atstājēja miršanas faktu, pēdējo deklarēto dzīvesvietu vai mantošanas iesnieguma iesniedzēja tiesībām mantot. Vienlaikus minētos dokumentus vai pierādījumus var nepievienot, ja notārs ziņas var iegūt no Fizisko personu reģistra. 

Zvērināti notāri Latvijā sniedz pakalpojumus arī attālināti, proti, videokonferencē, bet tādā gadījumā ir nepieciešams elektroniskais paraksts. Pirms tam jāsazinās ar konkrēto notāru, lai vienotos par vizītes laiku un iespēju nokārtot visu nepieciešamo attālināti, jo, uzsākot mantojuma lietu, var būt nepieciešams iesniegt dokumentus, kas notāram var nebūt pieejami un jāiesniedz mantiniekam.  

Šeit ir pieejama zvērinātu notāru kontaktinformācija un atrašanās vietas. 

Vairāk par mantošanas procesu varat uzzināt rakstā “Mantojuma kārtošanas process – soli pa solim”. 

Mantojuma lietas kārtošanā izmaksas ir atkarīgas no mantinieka šķiras un mantojuma vērtības (jo tuvāka radniecība starp mantojuma atstājēju un mantinieku, jo zemākas izmaksas), mantošanas veida (likumiskā, testamentārā vai līgumiskā), kā arī darbībām, kas notāram konkrētajā lietā jāveic.  

Ministru kabineta noteikumu Nr. 737 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību” V nodaļa nosaka notāru atlīdzības takses par mantojuma lietu vešanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 7 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas