E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23707
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Satiksme
1
1
1
1

Ceļu satiksme dzīvojamajā zonā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2021
Jānis

Labdien! Jautājums par dzīvojamajām zonām. Vai dzīvojamajās zonās eksistē krustojumi, vai visa teritorija ir liela blakusteritorija? CSN noteic, ka dzīvojamajās zonās var novietot auto jebkur, kur tas netraucē gājējus vai transportlīdzekļus. Cits CSN punkts noteic, ka nedrīkst novietot auto 5 m no krustojuma. Kā tur īsti ir ar šiem pretrunīgajiem noteikumiem? Vai dzīvojamajā zonā drīkst novietot auto tuvāk par 5 m no krustojuma?

A
atbild:
15. jūlijā, 2021

Saskaņā ar Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumu Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi” 1. punktu dzīvojamā zona ir apbūvēta teritorija (dzīvojamais masīvs, atpūtas vieta) vai tās daļa, kurā iebraukšana apzīmēta ar 533. ceļa zīmi, bet izbraukšana – ar 534. ceļa zīmi;

Minēto noteikumu 141. punkts noteic, ka transportlīdzekļu stāvēšana dzīvojamajās zonās atļauta tikai speciāli paredzētās stāvvietās. Ja tādu stāvvietu nav vai ja tās ir aizņemtas, transport­līdzekļu stāvēšana atļauta tikai vietās, kur tas netraucē gājēju pārvietošanos vai citu transportlīdzekļu braukšanu.

Minētās prasības attiecas arī uz daudzdzīvokļu namu pagalmiem, degvielas uzpildes staciju un stāvvietu teritorijām.

No minētā secināms, ka dzīvojamā zona ir teritorija, kurā darbojas īpašs ceļu satiksmes noteikumu regulējums.

Bez šaubām, attiecīgās teritorijas īpašnieks, to atbilstoši saskaņojot, var noteikt transportlīdzekļu pārvietošanās, apstāšanās un stāvēšanas kārtību šajā teritorijā. Dzīvojamajās zonās (pašā teritorijā) nav krustojumu Ceļu satiksmes noteikumu izpratnē.

Krustojums ir vieta, kur krustojas, piekļaujas vai atzarojas ceļi vienā līmenī, kā arī vieta, kur ceļu satiksme organizēta ar 409. ceļa zīmi. Krustojums ir norobežots ar iedomātām līnijām, kas savieno brauktuves pretējo malu noapaļojuma sākumu. Šis termins neattiecas uz vietu, kur uz brauktuves izbrauc no blakusteritorijas (pagalma, stāvvietas, degvielas uzpildes stacijas, uzņēmuma u. tml.) vai iebrauc tajā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas