E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19278
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Darba devēja uzteikums – tikai pēc likumā noteiktā pamatojuma

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. februārī, 2020
Vija

Vai ir iespējams uzteikt oficiālu darbu bez jebkādiem darba attiecību pārtraukšanas vai atlaišanas dokumentiem, informāciju vienkārši izdzēšot no VID? Kādēļ darba devējs tā dara? Lai neizmaksātu darba attiecību pārtraukšanas kompensāciju, pabalstu? Ko šādā gadījumā darīt?

A
atbild:
24. februārī, 2020
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Darba devējam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu, vienīgi pamatojoties uz apstākļiem, kas saistīti ar darbinieka uzvedību, viņa spējām vai ar saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā, Darba likuma 101. panta pirmajā daļā noteiktajos gadījumos. Uzsakot darba tiesiskās attiecības, ievērojot Darba likuma 101. panta pirmajā daļā noteiktos gadījumus, darba devējam jāievēro Darba likumā noteiktā uzteikšanas kārtība, termiņi, aizliegumi un ierobežojumi. Paziņošana par darba tiesisko attiecību uzteikšanu un pārtraukšanu jāveic rakstveidā.

No Jūsu norādītās informācijas pirmsšķietami secināms, ka darba devējs ir pārkāpis Darba likumā noteikto darba tiesisko attiecību pārtraukšanas kārtību.

Saskaņā ar Darba likuma 122. panta pirmo daļu darbinieks var celt tiesā prasību par darba devēja uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu viena mēneša laikā no uzteikuma saņemšanas dienas. Citos gadījumos, kad pārkāptas darbinieka tiesības turpināt darba tiesiskās attiecības, viņš var celt tiesā prasību par atjaunošanu darbā viena mēneša laikā no atlaišanas dienas.

Turklāt Darba likuma 123. panta pirmajā daļā noteikts: ja darbinieks attaisnojošu iemeslu dēļ nokavējis šā likuma 122. pantā noteikto prasības termiņu, tiesa var atjaunot šo termiņu, pamatojoties uz darbinieka pieteikumu. Saskaņā ar šī panta otro daļu pieteikumā par nokavētā prasības termiņa atjaunošanu norādāmi iemesli, kas bijuši pamatā prasības termiņa nokavējumam, un pieteikumam pievienojami attiecīgie pierādījumi. Vienlaikus ar šā pieteikuma iesniegšanu darbiniekam ir pienākums celt tiesā arī šā likuma 122. pantā noteikto prasību. Saskaņā ar Darba likuma 122. panta trešo daļu pieteikums par nokavētā prasības termiņa atjaunošanu iesniedzams ne vēlāk kā divu nedēļu laikā no dienas, kad zudis prasības termiņa nokavējuma pamats. Šādu pieteikumu nevar iesniegt, ja no nokavētā prasības termiņa beigām pagājis vairāk nekā viens gads.

Jums ir tiesības vērsties tiesā un apstrīdēt atlaišanas likumību.

Pārtraucot darba tiesiskās attiecības, darba devējam ir pienākums izmaksāt visas darbiniekam pienākošās naudas summas, arī atlīdzību par neizmantoto atvaļinājumu. Atlaišanas pabalsta izmaksa pienākas tikai Darba likuma 112. pantā minētajos gadījumos.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas