E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14207
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļa likmes piemērošana nekustamajam īpašumam Rīgā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. aprīlī, 2018
Daina Vinte

Kādi procenti tiek piemēroti nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinā ne-rīdziniekam par īpašumu Rīgā? Vai drīkst deklarēt personu vasaras mājiņā (treileris uz riteņiem), ja tā tiek apdzīvota tikai vasarā?

A
atbild:
24. aprīlī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls
Rīgas dome
Ilmārs Ziedonis, Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes priekšnieks
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde
Ieva Kramiņa, Sabiedrisko attiecību speciāliste
Valsts zemes dienests
Iveta Ciganova, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes priekšnieks Ilmārs Ziedonis informē, ka nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmes piemērošanas kārtība neatšķiras Rīgā deklarētājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem no ārpus Rīgas deklarētajiem NĪN maksātājiem.

Zemei likme ir noteikta likumā – 1,5% no kadastrālās vērtības.

Nedzīvojamām ēkām, nedzīvojamām telpu grupām, saimnieciskajā darbībā izmantotām ēkām, telpu grupām likumā ir noteikta likme – 1,5% no kadastrālās vērtības.

Dzīvojamām ēkām, telpu grupām nekustamā īpašuma nodokļa likmes piemērošana noteikta Rīgas domes 09.06.2015. saistošajos noteikumos Nr. 148 “Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā”.

I. Ziedonis arī norāda uz likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 1. panta 1.daļu, kurā noteikts: “Ar nekustamā īpašuma nodokli apliek ķermeniskas lietas, kuras atrodas Latvijas Republikas teritorijā un kuras nevar pārvietot no vienas vietas uz otru, tās ārēji nebojājot, – zemi, ēkas, tai skaitā kadastra informācijas sistēmā reģistrētas, bet ekspluatācijā nenodotas ēkas, un inženierbūves.)”

Valsts zemes dienesta sabiedrisko attiecību vadītāja Iveta Ciganova uz LV portāla jautāto, vai ir iespējams treileri reģistrēt kā ēku kadastra informācijas sistēmā, informē: “Nē, jo treileris nav būve! Kadastrā reģistrē tikai būves un zemi.”                

Kas attiecas uz otro jautājumu – par deklarēšanos treilerī, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Kramiņa skaidro: “Ja personas dzīvesvieta atbilst Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 3. panta pirmajā daļā noteiktajām dzīvesvietas pazīmēm, proti, tā ir personas brīvi izraudzīta ar nekustamo īpašumu saistīta vieta (ar adresi), kurā persona labprātīgi apmetusies ar tieši vai klusējot izteiktu nodomu tur dzīvot, kurā dzīvot tai ir tiesisks pamats un kuru šī persona atzīst par vietu, kur tā sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību, tad personai ir tiesības deklarēt tās dzīvesvietu jautājumā minētajā īpašumā.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas