DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

FM turpina Ēnu ekonomikas ierobežošanas plāna projekta 2024.–2027. gadam saskaņošanu

Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi Ēnu ekonomikas ierobežošanas plāna projektu 2024.–2027. gadam un atkārtoti iesniegusi to atzinumu sniegšanai nozaru ministrijām, sociālajiem un sadarbības partneriem līdz 18. oktobrim. Plāns ir vidēja termiņa politikas plānošanas dokuments, kura prioritāte turpmākajiem četriem gadiem ir ēnu ekonomikas mazināšana, īstenojot gan horizontāla rakstura pasākumus, gan fokusētus pasākumus konkrētās tautsaimniecības nozarēs ciešā sadarbībā ar nozaru ministrijām un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem.

Plāns paredz līdz 2027. gadam samazināt ēnu ekonomiku Latvijā par 1 procentpunktu, tādējādi tuvinot ēnu ekonomikas rādītāju Eiropas valstu vidējam līmenim. No plānā iekļauto pasākumu kopuma tiek plānots iegūt papildu ienākumus budžetā 120 miljonu eiro apmērā līdz 2027. gadam.

Kopumā plāna projektam izstrādāti vairāk nekā 50 priekšlikumi pasākumiem konkrētas tautsaimniecības nozares politikas un tiesiskā regulējuma sakārtošanai, iezīmējot piecus galvenos rīcības virzienus:

  1. Horizontālie pasākumi un nezināmās izcelsmes skaidras naudas aprites mazināšana;
  2. Informācijas un datu apmaiņa;
  3. Būvniecības nozares pasākumi;
  4. Veselības nozares pasākumi;
  5. Citi pasākumi uzņēmumu konkurētspējas uzlabošanai.

Līdztekus plāna rīcības virzienu ietvaros tiek īstenoti pasākumi nozaru politikas un tiesiskā regulējuma sakārtošanai, lai ierobežotu ēnu ekonomiku, sakārtotu uzņēmējdarbības vidi un veicinātu labprātīgu nodokļu saistību izpildi.

Plāna projekts skatāms Tiesību aktu projektu portālā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI