SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
10. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Noziedzība
16
16

Jauni noteikumi par neparastu un aizdomīgu darījumu pazīmēm

Stājas spēkā 10.07.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Miguel Medina, AFP

Šodien, 10. jūlijā, stājas spēkā jauni noteikumi, kas nosaka neparastu un aizdomīgu darījumu pazīmes, kā arī kārtību, kādā par tiem sniedzami ziņojumi.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 281 “Noteikumi par neparasta darījuma pazīmju sarakstu un kārtību, kādā sniedzami ziņojumi par neparastiem vai aizdomīgiem darījumiem” izdoti saistībā ar grozījumiem “Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā, kas stājās spēkā šā gada 29. jūnijā.

Jaunie noteikumi paredz, ka Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā noteiktie likuma subjekti nekavējoties ziņo Finanšu izlūkošanas dienestam par katru konsultētu, plānotu, pieteiktu, uzsāktu, atliktu, veiktu vai apstiprinātu neparastu darījumu, kura pazīmes atbilst vismaz vienai no šajos noteikumos minētajām pazīmēm.

Likuma subjektiem arī patstāvīgi jāizvērtē darījuma aizdomīgums un nekavējoties jāziņo Finanšu izlūkošanas dienestam par analīzes rezultātā konstatētu, konsultētu, plānotu, pieteiktu, uzsāktu, atliktu, veiktu vai apstiprinātu aizdomīgu darījumu.

Ar noteikumiem aktualizēts neparasta darījuma pazīmju saraksts. Piemēram, par neparastu darījumu uzskatāms gadījums, ja klienta veiktais skaidras naudas darījums ir 10 000 eiro vai vairāk.

Tiem, kas nodarbojas ar nekustamo īpašumu, transportlīdzekļu, dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu, kultūras priekšmetu (tai skaitā senlietu, mākslas un antikvāro priekšmetu) tirdzniecību vai starpniecību, būs jāsniedz ziņojums, ja klienta veiktais skaidras naudas darījuma apmērs ir 5000 eiro vai vairāk.

Izložu un azartspēļu organizētājiem būs jāziņo par darījumu, kura apmērs ir 5000 eiro vai vairāk, kad klients pērk vai maina pret eiro vai ārvalstu valūtu spēles dalības līdzekļus, papildina interaktīvo azartspēļu kontu vai no tā izņem līdzekļus, vai veic citas darbības.

Lai varētu iegūt pēc iespējas pilnīgāku informāciju par pārrobežu bezskaidras naudas plūsmām, kredītiestādēm, maksājumu iestādēm, elektroniskās naudas iestādēm, kā arī kapitālsabiedrībām, kas nodarbojas ar bezkontu naudas pārvedumu pakalpojumu sniegšanu, jāsniedz ziņojumi par darījumiem, kurā klients nosūta vai saņem pārrobežu maksājumu ārvalstu valūtā, kura apmērs ir 500 000 eiro vai vairāk.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI