SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
02. maijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Finanses
4
4

Papildu prasības starptautisko un nacionālo sankciju ievērošanai

Stājas spēkā 01.05.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Turpmāk visām personām, kas atrodas Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, Valsts ieņēmumu dienesta un Patērētāju tiesību aizsardzības centra uzraudzībā, ir pienākums veikt sankciju riska novērtējumu un izveidot starptautisko un nacionālo sankciju riska pārvaldīšanas iekšējās kontroles sistēmu.

To paredz grozījumi Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumā, kas papildina likumu ar 13.1 pantu “Pienākums veikt sankciju riska novērtējumu un izveidot iekšējās kontroles sistēmu”. Tajā noteikto prasību ieviešanai paredzētais pārejas periods noslēdzas 2019. gada 1. maijā.

Turpmāk visām Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, Valsts ieņēmumu dienesta un Patērētāju tiesību aizsardzības centra uzraudzībā esošajām personām ir noteikts papildu pienākums atbilstoši savam darbības veidam veikt un dokumentēt starptautisko un nacionālo sankciju riska novērtējumu, lai noskaidrotu, novērtētu, izprastu un pārvaldītu savai darbībai vai klientiem piemītošo starptautisko un nacionālo sankciju riskus.

Pamatojoties uz šo novērtējumu, katrai uzraudzībā esošajai personai ir jābūt izveidotai starptautisko un nacionālo sankciju riska pārvaldīšanas iekšējās kontroles sistēmai, tai skaitā izstrādātai un dokumentētai attiecīgai politikai un procedūrām.

Likuma 13.1 panta otrā daļa nosaka, ka iekšējās kontroles sistēma ir pasākumu kopums, kas ietver uz starptautisko un nacionālo sankciju prasību izpildes nodrošināšanu vērstas darbības, paredzot tam atbilstošus resursus un veicot darbinieku apmācību, lai pēc iespējas novērstu iesaistīšanos starptautisko un nacionālo sankciju prasību pārkāpšanā vai apiešanā vai izvairīšanos no to izpildes.

Piemēram, tas nozīmē, ka ne tikai jāizvērtē sankciju risku līmenis, bet, veicot biznesa darījumus, ir jāpārbauda sadarbības partneri un klienti, tai skaitā valdes locekļi; padomes locekļi, patiesā labuma guvēji; pārstāvēttiesīgā persona; mātes/meitas uzņēmumi; reģions un ģeopolitiskie riski.

Lai iegūtu papildu informāciju, Ārlietu ministrija aicina vērsties ar jautājumiem pie attiecīgajām uzraudzības iestādēm.

Papildus informējam, ka pienākums izpildīt un ievērot starptautiskās un nacionālās sankcijas, attiecas uz visām fiziskajām un juridiskajām personām. Sodu par sankciju pārkāpšanu nosaka Krimināllikuma 84. pants, paredzot, ka maksimālais sods par sankciju pārkāpšanu ir brīvības atņemšana līdz 8 gadiem. 

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI