SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
21. maijā, 2019
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
10
10

Uzraudzība (5. kārta)

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

SATURA RĀDĪTĀJS

Šīs sadaļas ietvaros tiek vērtēts, vai uzraugošās iestādes atbilstoši uzrauga, kontrolē un regulē finanšu institūcijas un citus likuma subjektus, lai nodrošinātu, ka tie atbilst NILLTF novēršanas prasībām atbilstoši to riska profilam.

Rekomendācijas

“Moneyval” ziņojumā secināts, ka lielais skaits uzraugošo iestāžu, no vienas puses, nodrošina visu likuma subjektu aptveršanu, bet, no otras puses, rada risku, ka prasības tiek piemērotas atšķirīgi, jo īpaši ņemot vērā atšķirības risku izpratnē uzraudzības institūciju starpā.

Uzdevumi

Latvijas galvenie rīcības virzieni šajā jomā paredz turpināt darbu pie kredītiestāžu biznesa modeļu maiņas, ieviest ABLV Bank kontrolētu pašlikvidācijas procesu un uz risku balstītu pieeju visās uzraudzības iestādēs, palielināt klātienes un neklātienes pārbaužu skaitu, kā arī stiprināt uzraudzības institūcijas – izveidot sešas jaunas amata vietas Finanšu un kapitāla tirgus komisijā, 25 – Valsts ieņēmumu dienestā un trīs Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldē.

Galvenie sasniedzamie mērķi

Ieviest uz risku balstītu pieeju uzraudzībā visās uzraudzības un kontroles institūcijās, nodrošinot pietiekamu un riskam atbilstošu pārbaužu veikšanu un pārkāpumu gadījumā veicot proporcionālus, no tālākiem pārkāpumiem atturošus pasākumus.

Progresa novērtējuma rezultāti

[PDF] 3. rīcības virziens - uzlabota riskos balstīta pieeja noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas/terorisma finansēšanas uzraudzībai

Iesaistītās institūcijas

Atbildīgā institūcija: Finanšu ministrija

Līdzatbildīgās institūcijas: Finanšu izlūkošanas dienests; Finanšu un kapitāla tirgus komisija; Valsts ieņēmumu dienests; Latvijas Banka; Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija; Latvijas Zvērinātu advokātu padome; Latvijas Zvērinātu notāru padome; Latvijas Zvērinātu revidentu asociācija; Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde; Patērētāju tiesību aizsardzības centrs; Satiksmes ministrija; Valsts policija; Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs; Tieslietu ministrija

Tiesību akti

Noderīgas saites

Publikācijas

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI